NRK Meny
Normal

Norgesglasset 23.01.08

Menn skal særbehandles - Opplevelser på Grüne Woche - Krigsseilere del 3 - Å parkere ved stormagasinet - Vil smelle av restrakettane - Babyers kroppsspråk - Barn i telefonkatalogen - Moderne stammespråk

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør:   Norgesglasset 23.01.08

Menn skal særbehandles

Hvordan få flere menn til å jobbe på kvinnedominerte arbeidsplasser? Likestillingsombudet tror særbehandling og prioritering av menn vil hjelpe, og ønsker å endre lovverket. Pål Plassen intervjuer jurist Lars Christensen som mener det er helt naturlig at menn får samme muligheter til særbehandling som kvinner.

Opplevelser på Grüne Woche

Den internasjonale mat- og landbruksmessa Grüne Woche i Berlin er ein av verdens største. 115 000 kvadratmeter med utstilling inneber at det er store avstandar og mykje å sjå på. Våre medarbeidarar på messa, Inge Johnsen og Tron Soot-Ryen har funne eit eksotisk hjørne.

Krigsseilere del 3

- Han jeg delte lugar med gråt da tyskerne tok Norge i 1940. Da skjønte jeg alvoret. Det forteller krigsseileren Søren Brandsnes. Han og de andre norske sjøfolkene skulle komme til å spille en stor rolle i de alliertes kamp under krigen. De var 30 000 norske sjøfolk som med fare for eget liv var mannskap på Nortraship-flåten. Mange fikk store problemer etter krigen. Norgesglasset har fokus på de norske krigsseilerne denne uken. I dag er reporter Sjur Sætre på vei til en av dem.

Kåseri

Bjørn Johan Jacobsen kåserer: "Å parkere ved stormagasinet"

Vil smelle av restrakettane

Skal ulovlege rakettar for 35 millionar kroner få fyrast av 31. desember i år, eller skal dei destruerast i forbrenningsovnar? Lat oss få selje dei, - seier importørane. Eit forbod er eit forbod, - seier styresmaktene. 

Babyers kroppsspråk

Kan babyers kroppsspråk avsløre hvem som kan få problem med sosiale relasjoner eller depresjoner når de vokser opp? Det vil et nytt forskningsprosjekt i Trondheim finne ut av.

250 barn i Trondheim skal de neste fire årene delta i forskningsprosjektet der blant annet barnas kroppsspråk og ansiktsuttrykk undersøkes. Barna skal gjennom fire undersøkelser iløpet av sitt første leveår

- Vi ønsker å være tidlig ute i forhold til om det kan være noen vansker. jo tidligere vi kommer inn, jo bedre er det, sier Unni Tranaas Vannebo, som er leder for prosjektet. Målet er å fange barn som lider av tilbaketrekkingsadferd.

- Det er barn som ikke er så interessert i kontakt, og da kan det være noe med ungen, eller det kan være noe med forholdet til mamma og pappa, forklarer Vannebo. Hvis foreldrene av en eller annen grunn ikke gir barnet sitt nok oppmerksomhet, kan barnet slutte å søke kontakt. Det er disse barna undersøkelsene skal fange opp, og hjelpe. Det kan gjøres ved samtale med foreldre, og gjøre dem bevist på når barnet vil ha kontakt, og hva som er viktig for barnets utvikling.

Barn i telefonkatalogen

Det må bli slutt på at barn som får mobil automatisk blir oppført i telefonkatalogen, det krever Øystein Samnøen i org. BarneVakten. Han får støtte fra Stian Lindbøl i Medietilsynet. Atle Lessum i Telenor lover at de skal endre praksis. Reporter: Bjørn Vang.

Moderne stammespråk

Reporter Linda Eide og eit for ho heller framand stammespråk der, i eit gjenhøyr frå Norgesglasset sin innhaldsrike kjellar, der vi lagrar rekke på rekke med godbitar.

 

Kulturstrøm

 • Vakkert med Susanna

  Lyst til å høre noe fint? Sjekk denne videoen med Susanna Wallumrød og hennes band, live i NRK Radio. Musikken er fra hennes nye plate «Go Dig My Grave». Plata fikk strålende anmeldelser da den kom i vinter.

 • Bekreftet som ny Bond-regissør

  – Vi er glade for å kunngjøre at den eksepsjonelt talentfulle Danny Boyle vil lede Daniel Craig i sin femte film som James Bond, sier Michael G Wilson og Barbara Broccoli fra EON Productions i en uttalelse til The Guardian. Boyle har tidligere vunnet en Oscar for filmen «Slumdog Millionaire».

  Video Filmbonanza; - Dette er ikke en horrorfilm
  Foto: Nyhetsspiller
 • Vil følge med bokbransjens kanaler

  Kulturminister Trine Skei Grande mener det er viktig å følge mer med på utviklingen av bokbransjens salgskanaler fremover. Hun er kritisk til at forlaget Cappelen Damm har en overvekt av egne boktitler i tre av sine salgskanaler, deriblant Storytel med 80 prosent av boktitler fra samme forlag, skriver Klassekampen. I en e-post til avisen skriver hun at bokbransjen ikke bare skal ha rettigheter, men også plikter.

  Trine Skei Grande
  Foto: Anne Liv Ekroll / NRK