Norgesglasset 23.01.07

Fantasivenner hos voksne - Fotobokser gir staten rekordinntekter - Vår daglige Beatles: "Thank You Girl" - Smaken av Norge: Fiskepudding - HC Hanssen kåserer - 100.000 hus står tomme - Viktigare å sove djupt enn lenge - Besteforeldre lokkes med humanitært arbeid - Mindre fordømmelse i gudstjenesten

Hør: Norgesglasset 23.01.07

Fantasivenner hos voksne

Husker du Albert Aaberg? Den vesle gutten fra barnebøkene som har en fantasivenn. Forskning viser at 6 av 10 barn kan ha en eller flere fantasivenner. Voksne har og slike venner, skriver helsebladet Puls. Venner i form av indre samtalepartnere. Reporter Thor Henry Bjor har blant flere snakket med professor i psykologi, Karsten Hundeide.

Fotobokser gir staten rekordinntekter

Fotoboks
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

- Det viser at vi trenger flere fotobokser, sier forsker Arild Ragnøy ved Transportøkonomisk Institutt. Direktør Kari Sandberg i Trygg Trafikk beklager at vi kjører så fort at det gir rekord i forelegg, mens bilistene vi snakker med påstår de alltid holder fartsgrensen. Reporter: Bjørn Vang.

Vår daglige Beatles:

"Thank You Girl"

John Lennon og Paul McCartney satt på hver sin hotellseng og kastet strofer til hverandre da de laget "Thank You Girl". Låta skulle egentlig være The Beatles tredje single, men havnet i stedet på B-siden på "From Me to You", som ble spilt inn samme dag, 5. mars 1963.

Smaken av Norge:

Fiskepudding

Fiskepudding med reker
Foto: Åge Hojem

Fiskefarse kan bli en deilig fiskepudding som må stekes i vannbad. Krydderurter kan blandes i farsen for å gi smak. Den kan serveres både kald og varm, gjerne med majones og reker eller hvit saus.

Kåseri

HC Hanssen kåserer: "Ville Valla".

100.000 hus står tomme

- I dag finnes det flere hus i Norge enn det finnes mennesker som vil bo i dem, det sier direktør ved Prognosesenteret, Bjørn-Erik Øye. Til sammen står derfor godt over 100 000 boliger tomme nesten hele året. Årsaken til dette er den stadig økende sentraliseringen, der de såkalte grisgrendte strøkene blir stående som tapere mot tettstedene og byene. Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Viktigare å sove djupt enn lenge

Sove
Foto: Getty Images

Å sove middag når ein er trøytt kan gjere vondt verre. Det er nemleg ikkje like viktig å sove mykje som å sove djupt. Jo lenger ein er vaken, jo meir får ein av den gode, djupe søvnen, og det er denne søvnen som gjer ein utkvilt. Ein middagskvil midt på dagen tek vekk noko av søvntrykket ein treng for å sove djupt om natta, så sjølv om det er fristande å strekkje seg ut på sofaen etter jobb, så bør du kanskje late vere.

Besteforeldre lokkes med humanitært arbeid

En reisearrangør som vanligvis jobber med å sende ungdom til land der det er behov for humanitært arbeid, ønsker seg nå besteforeldre. Årsaken er at flere av samarbeidslandene vil ha godt voksne personer, som med sin livserfaring, kan bidra til å være gode rollemodeller for hjemløse barn. Anne Tronvoll som arrangerer reisene, sier at flere godt voksne allerede har meldt seg på.

- Jeg tror eldre i dag er opptatt av å reise med mening, ressurssterke eldre ønsker ikke lenger bare å tilbringe ferien på em strand med en paraplydrink i hånden, sier Tronvoll til reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Mindre fordømmelse i gudstjenesten

Norske gudstjenetser legges om. Forandringen vil komme gradvis, men allerede nå er det klart at syndsbekjennelsen i begynnelsen av hver høymesse både blir omformulert og flyttet. Syndsbekjennelsen er der presten blant annet sier: Hellige far - se i nåde til meg syndige menneske som har krenket deg med tanker ord og gjerninger og kjenner lysten til det onde i mitt hjerte. Det er Kirkerådet som leder arbeidet med å reformere Den norske kirkes gudstjenesteliv. Prosjektleder Lillian Mortveit Dittmann sier det blir mindre opp til hver enkelt prest å bestemme hvordan gudstjenestene skal være i fremtiden. Ved reporter Sjur Sætre.

Hør: Norgesglasset 23.01.07

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

 • Radioteatret lager «Snøsøster»

 • Kong Oscars gate er opna igjen

  Etter to år med anleggsarbeid stod strekninga Vertlidsallmenning til Nygaten i Kong Oscars gate klar til nyopning laurdag. Gata er ei av dei eldste gatene i Bergen, og blei offisielt opna av byutviklingsbyråd Anna Elisa Tryti.

  Nyopning Kong Oscars gate
  Foto: Stian Sørum Røkenes / NRK
 • «Dracula» fra skaperne av «Sherlock

  Netflix og BBC vil lage en TV-serie som baserer seg på klassikeren «Dracula», melder Variety. Det er fra før kjent at manusforfatterne bak den populære TV-serien «Sherlock», Mark Gatiss og Steven Moffat, har tatt på seg jobben med å omforme historien om den ikoniske vampyren til en miniserie. Serien skal være på tre 90 minutter lange episoder. – Vi har alltid hatt historier om ondskap. Det som er spesielt med «Dracula», er at Bram Stoker ga ondskapen sin egen helt, sier Mark Gatiss og Steven Moffat til filmbransjebladet (NTB).

  Sherlock Special
  Foto: Robert Viglasky / BBC