NRK Meny
Normal

Norgesglasset 22.11.07

Bærum vil ikke spille fotball på Senja - OBOS-historien del 3 - Vår daglige Beatles: "Octopus's Garden" - Thanksgiving på Lista - Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer - Siste fylke utan moské - Stemmen del 1 - Usynlig i Norge

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 22.11.07

Bærum vil ikke spille fotball på Senja

Vi sender klage til Norges Fotballforbund sier Ståle Lundemo, som mener det blir for slitsomt og dyrt å spille kamper i nord. Bæringene skal bli godt mottatt, lover Geir Strøm i FK Senja. Geir Frigård i Eidsvold Turn gleder seg til å reise nordover, og Rita Slettum Olsen på Senjastua tipper 3-1 til FK Senja. Repoter: Bjørn Vang.

OBOS-historien del 3

Lambertseter ble Norges første drabantby, og det første store steget for å avskaffe bolignøden i Oslo. Det sier forfatter og journalist Bjørn Bjørnsen. Han har skrevet historien om OBOS. Landet slet på begynnelsen av femtitallet, men bolignøden var stor. Rydd og bygg var slagordet!

Men visste du at Kong Haakon personlig grep inn i norsk boligpolitikk på sin 80 års dag i 1952. Vår reise i OBOS historien fortsetter. I dag tar Bjørn Bjørnsen og reporter Sjur Sætre T-banen til Lambertseter.

Vår daglige Beatles:

"Octopus's Garden"

Ringo Starr nektet å spise blekkspruten han ble servert under en ferietur til Sardinia. I stedet ble han inspirert til å skrive en sang som nærmest kan regnes for å være rockens svar på Taremareby.

Thanksgiving på Lista

På Lista er det tomt for kalkun-stuffing og inngredienser til pumpkin-pie. I dag feires det nemlig Thanksgiving. Her i Norge er det få som markerer dagen, men på norsk-amerikanske Lista er det mange som har gode minner fra høsttakkefesten.

Kåseri

Ingvild Wedaa Tennfjord

Ingvild Wedaa Tennfjord

Foto: Linda Næsfeldt

Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer: "Litt mer spice, takk!"

Siste fylke utan moské

Folk derifrå likar gjerne å kalle Sogn og Fjordane for anleisfylket, men no skil fylket seg ut på ein måte som gjer mange av innbyggjarane flaue. Islamsk Senter i Førde har leita etter eit forsamlingshus i fem år, men står framleis utan eige tak over hovudet. No blir lokalpolitikarane skulda for å vere handlingslamma og feige, og for å late fordommar styre avgjerdene i bystyresalen.

Gud er meir tålmodig enn mennesket, me må òg vere tålmodige og vente på at noko skal skje i framtida.' Det seier Ibrahim Zarghoon. Leiaren for Islamsk Senter i Førde er vant til å vente. Sidan organisasjonen blei etablert for fem år sidan har dei ikkje klart å finne einge lokale der dei om lag 340 medlemmene kan samlast. Den private kjellaren dei lenge brukte var dårleg egna, og blei for trang. Førde kommune lova å finne ei ordning, men det var enklare sagt og gjort. No meiner mange at fordommar og rasisme har forsinka ei politisk avgjerd i saka.

Stemmen del 1:

Vårt akustiske fingeravtrykk

Vi bærer den med oss hele livet - stemmen vår. Lyden som kommer ut av munnen hver gang vi snakker, synger, skriker, hvisker, ler. Men hva er egentlig stemmen? Hva forteller den om oss? I denne serien i tre deler - som første gang ble sendt i 2005 - hører vi logoped Jorid Løvbakk og reporter Thor Henry Bjor. Del 1: Vårt akustiske fingeravtrykk.

Usynlig i Norge

Til sammen lever det nærmere 10 000 personer som prøver å unngå all kontakt med det offentlige Norge. Det er asylsøkere som ikke har fått oppholdstillatelse, men som heller ikke har noen muligheter til å forlate Norge på grunn av tilstanden i hjemlandet. Jon Ole Martinsen treffer noen av disse menneskene hver dag, de er papirløse og blir gjerne omtalt som usynlige fordi de ikke har noen rettigheter. Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Hør: Norgesglasset 22.11.07

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

 • Sterkt om Nina Simone

  Nosizwe Baqwa gjør en sterk tolkning av Nina Simones dramatiske liv i forestillingen «I am Nina», som har gått i flere runder på Nordic Black Theatre i Oslo. Nå sist under Oslo jazzfestival. Her er hun hos oss i NRK og legger igjen en musikalsk perle til oss alle.

 • Aurora i svært god form.

  Lekenheten og bruken av hele Auroras feilfrie vokalspekter gjør «Forgotten Love» til et mer definerende og fascinerende «comeback» enn forrige singel, mener P3s anmelder. Terningkast 5.

  Aurora
  Foto: Ketil Mosnes
 • Dansk nasjonalpoet er død

  Benny Andersen er i Norge er mest kjent for sitt samarbeid med sangeren Povl Dissing. Deres vise «Svantes lykkelige dag (om lidt er kaffen klar)» var en monsterhit i Norge. Benny Andersen fikk sitt folkelige gjennombrudd med diktsamlingen og platen Svantes viser i 1972. Han er en høyt elsket nasjonalskald, og utgivelsen av hans samlede dikt i 1998 slo alle rekorder for diktutgivelser. (NTB)

  Benny Andersen er død.
  Foto: Liselotte Sabroe/ritzau Scanpix / NTB scanpix