NRK Meny
Normal

Norgesglasset 22.08.07

Nytt norsk nettsamfunn lokker nye studenter - Smaken av Norge på tur - Vår daglige Beatles - Ungdomsskole forbyr synlige truser - Bibel og skjulte penger - Brysomme foreldre - Lusekampanje - Dei passar på dei norske milliardane - Retorikkens plass

Hør: Norgesglasset 22.08.07

Nytt norsk nettsamfunn lokker nye studenter

Dette blir et nettsted der de unge kan stille faglige spørsmål til lærere, der de kan kommunisere med hverandre, og der målet er å lokke flere studenter til Tromsø, forteller Stein-Gunnar Bondevik. komm.dir.v. Univ. i Tromsø. Reportere: Arild Opheim og Bjørn Vang.

Smaken av Norge på tur:

Uerfilet

Hitramat er mest kjent for sin krabbeproduksjon, men bedriften har også fiskemottak. Og radiokokk Inge Johnsen sikrer seg en flott uer som har steker fersk med ertemos som saus. Og Frode Arntsen på Hitramat lærer at man ikke trenger å lettsalte ueren.

Vår daglige Beatles:

"Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band"

The Beatles

Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band aka The Beatles.

Foto: Faksimile NETT TV / NRK

Psykedelisk rock og to krydderposar var til stor inspirasjon for Paul McCartney då han kokte ihop ideen om at The Beatles skulle fremstå som det fiktive bandet "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band". I Vår daglige Beatles i dag fortel Bård Ose og Finn Tokvam historia om tittelkuttet på det som blir rekna for å vere rockens viktigste album.

Ungdomsskole forbyr synlige truser

"- Vi må sette noen standarder for hvordan vi vil at elevene skal opptre" sier rektor Liv Bentzen. Skolen skriver også at elevene må vaske seg og pusse tennene. Bentzen hevder utviklinga er uheldig når det gjelder elever og moter. Reporter: Bjørn Vang.

Bibel og skjulte penger

Man må kunne kaste stein selv om man sitter i glasshus, i hvert fall kritisere noen selv om man selv har gjort noe galt. Det er forskjell på en svart dagmamma og en konto i Sveits, sier vår kommentator Tron Soot-Ryen.

Brysomme foreldre

Mange foreldre som engasjerer seg i barnas skolegang føler seg avvist av lærerne. Det viser en ny undersøkelse gjennomført av Norut Samfunn. - Skolen foretrekker at foreldrene bruker krefter på sosiale tiltak og ikke blander seg opp i det faglige, sier seniorforsker Unn-Doris Karlsen Bæck til reporter Ann Jones.

Dei passar på dei norske milliardane

Norge har ein smekkfull sparegris, og den blir berre feitare og feitare. Statens Pensjonsfond er no på 256 milliardar kroner og berre i fyrste halvår i år voks fondet med 170 milliardar kroner. Størstedelen av pengane kjem frå olje- og gassindustrien, og desse pengane investerer Norges Bank i utanlandske aksjar og obligasjonar. Det er denne sparegrisen som skal gjere Norge til eit godt land å bu i også etter olja tek slutt, og eldrebølga skyllar inn over oss. Me får håpe det går mange år enno før me må slakte grisen.

Retorikkens plass

De har kvesset knivene, valgkampen ruller og går, det ene ordet etter det andre slenges ut. Vi prøver å få med oss hva de sier, hva budskapet er, hvem som mener hva. Men det er ikke alltid det er like lett. Filolog Hans Ivar Kristiansen mener at politikerne må bli mer bevist sin retorikk, de må bli bedre å snakke. Det å være god til å snakke for seg blir bare mer og mer viktig, jo mer komplisert samfunnet blir jo viktigere er det å mestre språket.

Hør: Norgesglasset 22.08.07

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

 • Anti danket ut Snøhetta

  Anti vant konkurransen mot blandt andre Snøhetta om å bli Posten Norges nye designbyrå. Kommunikasjonsdirektør Elisabeth Gjølme i Posten Norge sier at Anti skal bidra med strategisk merkevare- og designutvikling. Posten har ambisjoner om å komme med flere nye tjenester sier Gjølme, og disse må fanges opp i Postens uttrykk visuelt og merkevaremessig. (Kampanje)

  Laster Twitter-innhold
 • Inviterte til intervju på «Reddit»

  Forfatteren Jo Nesbø inviterte brukerne av nettsamfunnet «Reddit» til å spørre ham om hva som helst. Under intervjuet kommer det fram at han ønsker å skrive om hvordan informasjonen vi mottar blir filtrert og forandrer måten vi ser på verden.

  Jo Nesbø
  Foto: Hilde Bjørnskau / NRK