NRK Meny
Normal

Norgesglasset 22.07.08

Sløve lokalaviser - Luftfartshistorien del 8 - Dagen i dag 22. Juli - Farlige maneter - HC Hanssen kåserer - Drikking i parken - NRK 75 år - Historien om den første moderne bomstasjonen - Postkort fra livet

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 22.07.08

Sløve lokalaviser

Lokalavisene er alt for sløve og politikerne slipper unna, det mener ordføreren i Fjaler. Vi er ofte FOR kritiske sier, landslaget for lokalaviser. Reporter er Pål Plassen og Per Olav Alvestad.

Luftfartshistorien del 8

Da de tyske soldatene tok Norge den 9. april 1940 kom de med fly. Over 1000 tyske fly kom inn fra alle kanter til en rekke byer. - Dette er et av de første eksemplene fra verdenshistorien der et land blir tatt gjennom flyangrep alene. Det sier konservator Karl Kleve ved Norsk luftfartsmuseum i Bodø. Norsk luftforsvar hadde gått ut på dato og angrepet fra luften kom helt overaskende på norske militære. Det er klart for nok en titt i vår luftfartshistorie ved reporter Sjur Sætre.

Dagen i dag

22. Juli

Storofsen var flommen som var så stor at den i all ettertid har blitt stående som "alle flommers mor". Og på dagen i dag, 22. juli, så kuliminerte Norgeshistoriens største flom.

Farlige maneter

Klimaendringer og havstrømmer gjør at maneter som egentlig hører hjemme langt sør beveger seg lengre og lengre nordover. Det kan føre til at vi langs norskekysten får maneter med så sterk gift at de kan drepe store mengder oppdrettsfisk.

Kåseri

HC Hanssen kåserer: ”Smalhans i hammocken”.

Drikking i parken

På varme sommerdager er landets parker et populært tilholdssted, spesielt for folk som bor i byer rundt om kring i landet. Og for mange er øl eller vin naturlig tilbehør til parkturen. Men å drikke alkohol på offentlig sted er forbudt, i følge norsk lov. Hva er poenget med et forbud som så mange bryter? Reporter er Ingrid Stolpestad.

NRK 75 år

Dickie Dick Dickens

Dickie Dick Dickens var den farligste mann på det amerikanske kontinent og konge i Chicagos underverden. Han var lommetyven som jobbet seg opp til gangsterboss, og som spilte wienervals og beiteplukk i ledige stunder. Stemmen til Dickie Dick Dickens tilhørte skuespilleren Frank Robert. Den populære kriminalserien ble første gang sendt Radioteatret i 1962, og gatene var folketomme på lørdagskveldene da programmet ble sendt. Frank Robert forteller i et arkivopptak fra 2003 at han ofte ble gjenkjent på grunn av stemmen. - Det var jo ikke noe fjernsyn den gang, så det var jo radioen folk var opptatt av. Folk kjente igjen stemmen min og jeg hørte ofte folk spørre "Er det ikke Dickie Dick Dickens?", forteller Frank Robert til Norgesglassets Kjetil Lillesæter. Frank Robert døde i juli i fjor.

Historien om den første moderne bomstasjonen

Bomstasjonene i Norge er mange, forhatte, og omdiskuterte -Men slett ikke et nytt fenomen- Norgesglasset har gravd fram småpenger og lagt irritasjon til side for å gi deg historien om de aller første bomstasjonene i Norge.

Postkort fra livet

Dagens postkort heter rett og slett "Livet" - og det er Lars Ole Engaas fra Oslo som har sendt oss det.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP