NRK Meny
Normal

Norgesglasset 22.06.07

Eldstemann er gløggest - Hummeren trenger sommerferie - Vår daglige Beatles: "Tomorrow Never Knows" - ADHD: Tilrettelagt ungdomsskole - Båtvett med Sildakongen 1 - Grining siste skoledag - Norske oppfinnelser: Bindersen – Sommarfenomen: Hesjing - Utbygging av Saltstraumen

Hør: Norgesglasset 22.06.07

Eldstemann er gløggest

Ein ny norsk forskningsrapport vekker oppsikt internasjonalt. Ved å sammenlikne intelligensen eller IQ'en til 250.000 unge menn som har vore inne til førstegangstjeneste i militæret, har dei funne forskjellar i intelligens i søskenflokkar. Undersøkelsen blir offentliggjort i tidsskriftet Science. Og det er dei eldste i søskenflokken som er mest intelligente, viser undersøkelsen.

Hummeren trenger sommerferie

Hummer

Hummeren trenger sommerferie.

Foto: Scanfishphoto

Den norske hummerbestanden er på et historisk lavt nivå, faktisk det laveste i hele Europa. Hver sommer fredes hummeren langs kysten, fordi den er ekstra sårbar i denne perioden, men nettopp denne perioden foregår det særlig mye tyvfiske. Etter å ha forsøkt ulike tiltak i sjøen, vil myndighetene nå appelere til vår egen samvittighet for å bevare hummeren. Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Vår daglige Beatles:

"Tomorrow Never Knows"

I dag får vi høyre at John Lennon lot seg inspirere av "Den tibetanske dødeboka" då han skulle prøve å beskrive ein LSD-rus i ord og tonar. Men han hadde noken avsindige ønsker under innspelinga av låta.

ADHD: Tilrettelagt ungdomsskole

Kim Anders Grytdal fra Gimse i Sør-Trøndelag fikk diagnosen ADHD i 1994. Nå har han gjennomført ungdomsskolen med hjelp fra Haugen Gård. Her har undervisningen hovedsaklig vært gårdsarbeid og litt teori på klasserom. Kim Anders har blant annet lært kubikkregning ved å hogge ved i skogen. Denne praktiske måten å undervise på er kjempeviktig for barn med spesielle vansker. Reporter: Julie Worsøe-Walla.

Båtvett med Sildakongen del 1

 

Grining siste skoledag

I dag er det siste skoledag over hele landet. Norgesglasset har besøkt klasse 7a på Lilleborg skole i Oslo, hvor de har skrevet hilsener til hverandre mens de har hatt kosetime. Læreren, Yngva Aas, sier at hun aldri kommer til å glemme akkurat disse elevene, som hun fikk da hun var nyutdannet for 7 år siden. Elevene syns det blir trist å skilles, for de kommer til å havne på fem forskjellige ungdomsskoler over hele byen. Og flere av dem tar til tårene når den aller siste skoledagen er over.

Norske oppfinnelser:

Bindersen

I mange år har Lars Roede prøvd å bringe sannhet til det norske folk om bindersen. I alle oppslagsverk står det at bindersen er norsk - oppfunnet av Johan Vaaler i 1899. Det er riktig at Vaaler fikk patent på oppfinnelsen sin, men den ble aldri satt i produksjon sier Roede. Grunnen var at den fungerte for dårlig og en bedre utgave var allerede funnet opp i 1883 i England. Men myter er seigliva. Roede har måtte tåle mye kritikk for å slå sprekker i det vi nordmenn oppfatter som nasjonal krenkelse når noen klusser med bindersen. - Men det blir ikke mer sant av å gjenta feilen om at den er norsk, sier Roede.

Sommarfenomen: Hesjing

I desse dagar dukkar rundballane opp på norske jorder, - slåtten er i full gang. Men Havråtuneet på Osterøy er rundballfri sone, her blir alt gjort på gamlemåten. Tre tomme løer står klare til å ta imot tørrhøyet, som kjem rett frå hesjene. Reporter Gøril Grov Sørdal ville teste ut barnelæra si, ho tok turen til Havråtunet for å hesje høy.

Utbygging av Saltstraumen

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 22.06.07

Kulturstrøm

  • Fant ukjent Stanley Kubrick-manus

    Et Stanley Kubrick-manus de fleste trodde ikke fantes er funnet. «Burning Secret» er en filmatisering av en novelle av Stefan Zweig, skriver The Guardian. Manuset er skrevet i 1956 sammen med forfatteren Calder Willingham, og ble funnet av en filmprofessor ved Bangoor-universitetet, Nathan Abrams. – Alle trodde dette var tapt, jeg kunne ikke tro det da jeg fant det. Kubrick-fans har visst at han ville skrive dette manuset men ingen visste at han gjorde det ferdig, sier Abrams til avisen. Les mer om Kubrick hos NRK Filmpolitiet.

    Stanley Kubrick
    Foto: AP/Scanpix
  • "Pariserne" på Lillehammer

    Per Krogh var blant Matisse-elevene som levde det livlige bohemliv i Paris, men han tjenestegjorde også som skiskoldat for Frankrike under den 1.verdenskrig. I utstillingen "Pariserne" på Lillehammer kunstmuseum vises Krohgs kunst fra Paris sammen med flere andre norske kunstnere som ble en del av Matisse-kretsen tidlig på 1900-tallet. Hør historien i Studio 2 i NRK P2: