NRK Meny
Normal

Norgesglasset 22.06.07

Eldstemann er gløggest - Hummeren trenger sommerferie - Vår daglige Beatles: "Tomorrow Never Knows" - ADHD: Tilrettelagt ungdomsskole - Båtvett med Sildakongen 1 - Grining siste skoledag - Norske oppfinnelser: Bindersen – Sommarfenomen: Hesjing - Utbygging av Saltstraumen

Hør: Norgesglasset 22.06.07

Eldstemann er gløggest

Ein ny norsk forskningsrapport vekker oppsikt internasjonalt. Ved å sammenlikne intelligensen eller IQ'en til 250.000 unge menn som har vore inne til førstegangstjeneste i militæret, har dei funne forskjellar i intelligens i søskenflokkar. Undersøkelsen blir offentliggjort i tidsskriftet Science. Og det er dei eldste i søskenflokken som er mest intelligente, viser undersøkelsen.

Hummeren trenger sommerferie

Hummer

Hummeren trenger sommerferie.

Foto: Scanfishphoto

Den norske hummerbestanden er på et historisk lavt nivå, faktisk det laveste i hele Europa. Hver sommer fredes hummeren langs kysten, fordi den er ekstra sårbar i denne perioden, men nettopp denne perioden foregår det særlig mye tyvfiske. Etter å ha forsøkt ulike tiltak i sjøen, vil myndighetene nå appelere til vår egen samvittighet for å bevare hummeren. Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Vår daglige Beatles:

"Tomorrow Never Knows"

I dag får vi høyre at John Lennon lot seg inspirere av "Den tibetanske dødeboka" då han skulle prøve å beskrive ein LSD-rus i ord og tonar. Men han hadde noken avsindige ønsker under innspelinga av låta.

ADHD: Tilrettelagt ungdomsskole

Kim Anders Grytdal fra Gimse i Sør-Trøndelag fikk diagnosen ADHD i 1994. Nå har han gjennomført ungdomsskolen med hjelp fra Haugen Gård. Her har undervisningen hovedsaklig vært gårdsarbeid og litt teori på klasserom. Kim Anders har blant annet lært kubikkregning ved å hogge ved i skogen. Denne praktiske måten å undervise på er kjempeviktig for barn med spesielle vansker. Reporter: Julie Worsøe-Walla.

Båtvett med Sildakongen del 1

 

Grining siste skoledag

I dag er det siste skoledag over hele landet. Norgesglasset har besøkt klasse 7a på Lilleborg skole i Oslo, hvor de har skrevet hilsener til hverandre mens de har hatt kosetime. Læreren, Yngva Aas, sier at hun aldri kommer til å glemme akkurat disse elevene, som hun fikk da hun var nyutdannet for 7 år siden. Elevene syns det blir trist å skilles, for de kommer til å havne på fem forskjellige ungdomsskoler over hele byen. Og flere av dem tar til tårene når den aller siste skoledagen er over.

Norske oppfinnelser:

Bindersen

I mange år har Lars Roede prøvd å bringe sannhet til det norske folk om bindersen. I alle oppslagsverk står det at bindersen er norsk - oppfunnet av Johan Vaaler i 1899. Det er riktig at Vaaler fikk patent på oppfinnelsen sin, men den ble aldri satt i produksjon sier Roede. Grunnen var at den fungerte for dårlig og en bedre utgave var allerede funnet opp i 1883 i England. Men myter er seigliva. Roede har måtte tåle mye kritikk for å slå sprekker i det vi nordmenn oppfatter som nasjonal krenkelse når noen klusser med bindersen. - Men det blir ikke mer sant av å gjenta feilen om at den er norsk, sier Roede.

Sommarfenomen: Hesjing

I desse dagar dukkar rundballane opp på norske jorder, - slåtten er i full gang. Men Havråtuneet på Osterøy er rundballfri sone, her blir alt gjort på gamlemåten. Tre tomme løer står klare til å ta imot tørrhøyet, som kjem rett frå hesjene. Reporter Gøril Grov Sørdal ville teste ut barnelæra si, ho tok turen til Havråtunet for å hesje høy.

Utbygging av Saltstraumen

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 22.06.07