NRK Meny
Normal

Norgesglasset 22.05.07

For mye skole - Griser med liggesår - Vår daglige Beatles: "In My Life" - Våre kjæraste tal: 7 - 4,7 millioner nordmenn - HC Hanssen kåserer - Et tomater, - unngå prostatakreft - Sniking på NSB - Rånefrie soner - Katalog tross reservasjon - Sau hører på NRK P1

Hør: Norgesglasset 22.05.07

For mye skole

Vi bør ha kortere skoledager ikke lengre, mener forsker Christian Beck ved Universitetet i Oslo. Han er sterkt kritisk til innføring av heldagsskole. Sammen med en kollega har han funnet ut at 10 prosent av norske foreldre vil vurdere hjemmeundervisning for sine barn en periode. Frykt for mobbing og et ønske om å være mer sammen med barna er hovedårsaken til at foreldrene er mer åpne for hjemmeundervisning. Reporter Sjur Sætre møter Christian Beck og rektor Karin Eger ved Gamlebyen skole i Oslo.

Griser med liggesår

Aud Jorunn Landrø i grisebingen

Aud Jorunn Landrø kjenner problemet med liggesår, selv om hun mener de kan forebygges med rett fôr og behandling.

Foto: Tron Soot-Ryen / NRK

Liggestår er et stort problem for purker som ligger og dier grisunger. Sårene kan bli så alvorlige at knoklene kommer til syne. Helsetjensten for svin setter nå en gang en kampanje for å lære svinebøndene å unngå liggesår.

Vår daglige Beatles:

"In My Life"

En journalist fikk John Lennon til å bli mer personlig i sangene sine. En av disse sangene ble et tilbakeblikk til oppveksten i Liverpool.

Våre kjæraste tal: 7

Det kan virke som om nokre tal er viktigare for oss enn andre. I eventyra peikar tala tre, sju, ni og tolv seg ut. I kristendommen er tretalet og sjutalet særleg viktige. I språket vårt finn me mange ord og uttrykk med tala tre og sju, medan talet 12 er særleg viktig for korleis me deler inn tida. Grunnen til at akkurat desse tala går att, kan ligge i eldgamle og utdøydde sivilisasjonar. Me spurte ein religionsvitar, ein folklorist og ein matematikar kvar me finn røtene til våre kjæraste tal.

4,7 millioner nordmenn

Før St. Hans passerer folketallet i Norge 4,7 millioner. Det er rekordstor innvandring fra Polen og andre øst-europeiske land som sørger for den største veksten. Flyttestrømmen fra nord fortsetter, og folketallet øker mest i Oslo.

Kåseri

HC Hanssen kåserer: "Pølse i slaktetida".

Et tomater, - unngå prostatakreft

Er du mann og vil unngå prostatakreft, bør du handle rikeleg med tomatsaus neste gong du er i butikken. Forskarane er i ferd med å kartlegge kva spesifikke frukter og grønnsaker som kan forebygge enkeltsjukdommar, og tomaten peikar seg ut. Kvart år døyr 1200 norske menn av prostatakreft, men eit tomatrikt kosthald kan redusere risikoen for å få denne sjukdommen med 20%. No håpar forskarane tomater også kan ha legande eigenskaper. Ved Universitetet i Oslo skal dei no undersøke om menn som alt har fått prostatakreft blir betre om dei et mykje tomater i tillegg til dei vanlege medisinane.

Sniking på NSB

Norges Statsbaner skjerpar kontrollen med togsnikarane. NSB gir no bøter til blindpassasjerar også på regiontog. Tidlegare var desse kontrollane berre på lokaltog.

- Du må betale 900 kroner i bot for å snike på toget. Eigne kontrollørar står for bøtlegginga, og dei kan dukke opp på jernbanestrekningar over heile landet, seier informasjonssjef Preben Colstrup i NSB.

Rånefrie soner

41-årige Stein Bondevik frå Sogndal vil ha forbod mot råning i tettbygde strok. Dessutan ønskjer han skilt merka med "rånefri veg". Krava har han satt fram gjennom folkeaksjonen mot råkøyring og støy på riksveg 55, som går gjennom Sogndal. No blir forslaget hans vurdert av Vegdirektoratet.

Katalog tross reservasjon

Mange opplever å få telefonkatalogen til tross for at de har reservert seg. Lag og foreninger tar utleveringsjobben på dugnad og enkelte har nok gått seg temmelig vill i alle lister som må sjekkes for å finne ut hvem som ikke skal ha katalogen. Lunner Idrettslag kommer ikke til å ta jobben neste år.

- Altfor mye arbeid å i forhold til hva laget tjener, mener Monica Fredriksen.

Sau hører på NRK P1

P1-sauer

Sauene til Birgit og Vidar Lundteppen i Elverum hører NRK P1 døgnet rundt.

Foto: Stein S Eide / NRK

Sauebøndene Birgit og Vidar Lundteppen i Elverum bruker en spesiell metode for å holde ulv og bjørn unna sauene sine om sommern. De bor midt i kjerneområdet for rovdyr. I ti år har ekteparet hatt på NRK P1 på innmarka, der sauene beiter.

Fra mai til oktober hører sauene på NRK radio døgnet rundt. Om natta flokker de seg rundt radioapparatet som er hengt opp inni et uthus på jordet. Lyden står høyt på, så rovdyr som ulv og bjørn skal tro det er folk der. Radio-metoden har gitt resultater. Mens nesten alle andre i distriktet har sluttet med sauehold fordi rovdyra årlig har tatt mange av sauene deres, så har ekteparet Lundteppen sluppet unna. Birgit er sikker på at radiolyden skremmer rovdyra vekk. Siden det er så mye forskjellig lyd, prating, andakt, musikk, sport, blir ikke rovdyra vant til det heller, sier hun. På ti år har de mistet kun en søye. Den natta stod ikke radioen på.

Hør: Norgesglasset 22.05.07

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

  • Superstjerner på sykebesøk

    Soullegenden Stevie Wonder og borgerrettsforkjemperen Jesse Jackson er blant dem som har besøkt alvorlig syke Aretha Franklin denne uken. Også Franklins tidligere ektemann Glynn Turnman har besøkt souldronningen i hjemmet hennes i Detroit.

  • «9 to 5»-oppfølger

    Skuespillerveteran Jane Fonda bekrefter ifølge People.com at det kommer en oppfølger til filmklassikeren «9 to 5» fra 1980, med Fonda selv, Lily Tomlin og Dolly Parton i rollene.

    Lily Tomlin, Jane Fonda and Dolly Parton laugh at special editon DVD release party of "9 to 5" in Hollywood
    Foto: Fred Prouser / Reuters