NRK Meny
Normal

Norgesglasset 22.03.07

Ekteskapet utsatt når barn dør - Polakker og fordommer - Vår daglige Beatles: "Rock and Roll Music" - Mysteriet om hvorfor Norge har fjell - Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer - Mobbing av vaktansatte - 1968 del 4 - Telefonkatalogen - Ringte 113 fra sykehussenga

Hør: Norgesglasset 22.03.07

Ekteskapet utsatt når barn dør

At et barn dør er selve marerittet for foreldre. Nå viser ny forskning at tragedien fort kan trekke også ekteskapet og parforholdet med seg i dragsuget. Det er tall fra SSB som viser at risikoen for brudd mellom foreldre øker dersom et av barna dør. Psykolog Atle Dyregod forteller hvordan par blir påvirket av et dødsfall, og at de ulike kommunikasjonsmåtene mellom mann og kvinne fort kan bli avgjørende for et videre samhold eller ikke.

Polakker og fordommer

Polakker i Norge
Foto: Thor Henry Bjor / NRK

De berger "byggeboomen" og vasker og maler våre hjem. Polakker i tusentall i Norge. Men ikke alle polakker i Norge gjør det vi kanskje tror at de gjør. Maler, vasker, bygger og plukker jordbær for en billig penge. Vi møtte en gjeng som vil vise at arbeidsinnvandringen til Norge fra øst er mer sammensatt enn som så.

Vår daglige Beatles:

"Rock and Roll Music"

"Rock And Roll Music" med The Beatles var fjerde kutt på gruppens fjerde album, utgitt 4. desember 1964.

Mysteriet om hvorfor Norge har fjell

Hva kjennetegner det norske landskapet? Stort sett fjell og atter fjell, i spisse, flate eller runde former. Men hvorfor nettopp Norge er så preget av fjell-landskap, er et stort mysterium for forskere, hvorfor har ikke våre nærmeste naboland de samme toppene? Nå skal forskere prøve å finne ut av dette, men først må de rette blikket fra oljen i havet over mot innlandet. Odleiv Olesen forteller om de mystiske fjellene til reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Kåseri

Ingvild Wedaa Tennfjord
Foto: Linda Næsfeldt

Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer: "Hevnen er ikke søt".

Mobbing av vaktansatte

De er satt til å ivareta sikkerheten på Gardermoen. Norges største flyplass. Vekterne i sikkerhetskontrollen skal følge sikkertsinstrukser som blir stadig strengere og som overlater lite til egen bruk av skjønn. Og i køen av stressede passasjerer og travle piloter som kler av og på seg før metalldetektoren er fornøyd, har det de siste dagene blitt kraftig uro. Vi dro til Gardermoen i formiddag for å høre om hverdagen i sikkerhetskontrollen, sett fra de utskjelte vekterne side. Hør hovedtillitvalgt Svein Engelstad i Adecco. Selskapet som bemanner sikkerhetskontrollen på flyplassen. Reporter var Thor Henry Bjor.

1968 del 4

Musikken var en viktig del av ungdomsopprøret rundt 1970. Unge musikere gikk sammen og lagde progressiv musikk, inspirert av svenske musikere. Kamp mot EEC og Vietnamkrigen var viktige temaer. Musikkbevegelsen ble grunnlaget for plateselskapet MAI som seinere be assosiert med AKP (m-l).

Ikke mulig å bestille Norges mest populære bok

Telefonkatalogen 2007
Foto: Sigmund Haugedal / NRK

Er du blant dem som har fått en tjukk bok på døra i det siste? I februar var det mye snakk om å reservere seg mot Telefonkatalogen. Naturvernforbundet mente at de som ville ha det tjukke oppslagsverket burde bestille det. Nå har samferdselsdepartementet og statssekretær Steinulf Tungesvik sagt sitt. Du må fortsatt reservere deg mot å få telefonkatalogen. Leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken, er ikke fornøyd. Han mener de som vil ha telefonkatalogen må bestille den.

Ringte 113 fra sykehussenga

Syttifem år gamle Aage Hamnvik fra Skibotn i Troms måtte ringe nødnummer 113 fra sykehussenga på Universitetssykehuset i Tromsø før han fikk hjelp av legene. Hendelsen skjedde i august 2006 og beklages fra ledelsen ved sykehuset i dag. Reporter: Bjørn Vang.

Hør: Norgesglasset 22.03.07

Norgesglasset NRK P1