NRK Meny
Normal

Norgesglasset 22.01.08

Buljong avslørar stressmage - Grüne Woche, en rundtur - Krigsseilere: Del 2 - Tull med mobilspray - HC Hanssen kåserer - Mattekurs for foreldre - Barn av Grønlandsfisket - Kongebilder - Månen full av myter 

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 22.01.08

Buljong avslørar stressmage

Mellom 20 og 25 prosent av nordmenn lider av stressmage. Ein enkel bulljongdrikk kan skille den friske frå den sjuke. Reporter er Camilla Tjønn Thingvoll.

Grüne Woche, en rundtur

Inge Johnsen og Tron Soot-Ryen er på Grüne Woche i Berlin og opplever både feit økologisk pølse og pommes frites og en fantastisk fiskedisk som ikke er norsk.

Krigsseilere: Del 2

Aage Wilhelmsen

Aage Wilhelmsen

Foto: Sjur Sætre / NRK

-Jeg blir trist og deprimert bare av å tenke på skjebnen til de norske krigsseilerne.

Det sier forfatter Aage Wilhelmsen. I alt 30 000 norske sjøfolk var mannskap på norske handelsskip under den 2 verdenskrig. 4000 omkom og mange av dem som overlevde fikk store problemer etter krigen. Aage Wilhelmsen har skrevet flere bøker om krigsseilerne. I den siste som kom nå i vinter lar han noen av dem slippe til med sine dramatiske historier.

Norgesglasset forteller denne uken om de norske krigsseilerne. I dag har reporter Sjur Sætre kommet frem til Aage Wilhelmsen i Mandal.

Tull med mobilspray

Er mobilen ei bakteriebombe som må rensast med spray, eller er mobilspray eit direkte usunt kremmartriks?

Kåseri

Halvard C. Hanssen kåserer: "På nedslitt asfalt"

Mattekurs for foreldre

Foreldre med barn i grunnskolen skal bli bedre til å hjelpe ungene med matteleksene, sier Jo Sakariassen i Folkeuniversitetet i Steinkjer. Nå starter de landets første mattekurs for foreldre. Et glimrende tiltak, sier Haldis Holst i Utdanningsforbundet. Rep: Bjørn Vang.

Barn av Grønlandsfisket

Det norske Grønlandsfisket på femtitallet etterlot seg mange barn med "ukjent" far på Grønland. Riktignok stod faren oppført som ukjent, men kvart år på 50-talet dro fleire tusen norske fiskarar til Grønland for å fange torsk og kveite, og når dei ein sjeldan gong var i land, var det ikkje alltid lett å styre lystene.

Kongebilder

Ingrid Alexandra

Er dette bildet for stygt til å være et 'kongebilde'?

Foto: Knut Kollandsrud/Det Kongelige Hoff

Då prinsesse Ingrid Alexandra fylte år, vart det frigitt offisielle foto av ho. Prinsessa leikar blant anna på akebrett -med lue på-, eller ho les bok på fanget til mammaen sin.

Men ein del fotografar såg ikkje med blide auge på bileta.

-Det ser ut som om dei berre fann ein gardist eller sikkerheitsvakt som hadde eit kamera, og han hadde tydelegvis ein dårleg dag på jobben, seier Terje Bringedal, leiar for Pressefotografenes klubb. Han meiner kvaliteten på fotografia slett ikkje held mål. Eir Jørgen Bue, som vart kåra til årets fotograf av Norges Fotografforbund i 2006, er einig i at bileta kunne vore teke av kven som helst, men synest ikkje nødvendigvis det gjer noko: -Hvis det er eit bevisst val av kongefamilien å framstå som meg og deg, er det beundringsverdig, meiner Bue.

Det kan sjå ut som om ein norsk tradisjon å klage på konelege foto i Norge. Bileta frå bryllaupet til Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn vart til dømes svært mykje diskuterte.

- Kongefamilien har tradisjonelt stått folket nært. Uavhengig om du er for eller mot monarkiet vil du dei vel, derfor bryr du deg òg om korleis dei framstår på bileta, meiner Bue.

Månen full av myter

Fullmåne

Når denne vises fødes det i følge myter, flere barn.

Foto: Trond Moksnes

I dag er det fullmåne, dermed er det flere barnefødsler, dårligere søvn og flere som blir bitt av hunder. Mytene om fullmånen er mange, og Norgesglassets reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo ser på noen av dem.

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 22.01.08

Kulturstrøm

 • Dokumentar: Avijii

  Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Se dokumentaren her:

  Sv. dokumentar. Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Overskuddet gikk til et veldedig prosjekt, "House for Hunger".
 • Feirer 92 år med Shaggy og Kylie

  Britenes dronning Elizabeth markerer sin 92-årsdag med konsert i London lørdag kveld. På scenen står blant andre Sting, Tom Jones og Jamie Cullum. Også Kylie Minogue, Shaggy og Craig David skal opptre på dronningens bursdagsfest (NTB).

  Video Direkte fra parlamentet
  Foto: Nyhetsspiller