Normal

Norgesglasset 22.01.07

Hva skjer med et menneske som blir hengt ut offentlig? - Manns- og kvinnekommunikasjon - Vår daglige Beatles: "From Me to You" - Smaken av Norge: Fiskefarse - Marianne Meløy kåserer - Sunnere kosthold - Seks ukers ekstra fri til seniorene - Sex i søvne og hypersomni - Utspekulert oppdrettstorsk

Hør: Norgesglasset 22.01.07

Hva skjer med et menneske som blir hengt ut offentlig?

Han eller hun kan bli både redd og rasende og si ukloke ting, sier professor i psykiatri ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress. Tidligere statsminister Oddvar Nordli advarer mot offentlig uthenging og sier vi alle har et knekkpunkt. Reporter: Bjørn Vang.

Manns- og kvinnekommunikasjon

Å oppdage kvinnen i sitt liv er av mange omtalt som øyeblikket da tida sto stille, og der ord var unødvendig. Men etter hvert som tiden går, vil de fleste menn oppleve at kvinnen i ens liv er full av ord som hun slenger ut, mer eller mindre bevisst mot menn. Kan det tenkes at kvinner har noe å lære av menns taushet. Reporter Silje Marie Lien stiller spørsmålet til fire erfarne menn.

Vår daglige Beatles:

"From Me to You"

The Beatles
Foto: SCANPIX / SCANPIX

"From Me to You" med The Beatles var gruppens tredje singleutgivelse, og ble innspilt i Abbey Road Studios 11. april 1963. Låta ble skrevet i en bandbuss, på vei til spillejobb i Shrewsbury. Inspirasjon fikk de fra en leserbrev-spalte i musikkbladet "New Musical Express". Spalten het "From You to Us".

Smaken av Norge:

Fiskefarse

Fiskeboller
Foto: Åge Hojem

Vi spiser utrolig mye mat av fiskefarse i Norge. Dessverre er mye av det ferdiglagde nesten bare mel og lite fisk. Å lage en god fiskefarse til fiskekaker eller fiskepudding er gjort på få minutter om du har en matmaskin (food prosessor).

Kåseri

Skuespiller Marianne Meløy
Foto: Per Kristian Johansen / NRK

Marianne Meløy kåserer: "Ledere og idrett".

Sunnere kosthold

Hva skal du ha til middag i dag? Pizza? Fisk? Salat? Helseminister Sylvia Brustad sier hun skal ha fisk. Hun kunne vel ikke svart taco eller en slafsende hamburger i dag. En dag der hun og regjeringen la frem en omfattende handlingsplan for å få oss til å spise sunnere og forebygge sykdom grunnet dårlig kosthold. Planen hun la frem er den første av sitt slag på ernæringsområdet. Reporter er Thor Henry Bjor.

Norgesglassets matreporter Tron Soot-Ryen mener handlingsplanen til Brustad inneholdt overraskende lite konkret.

- De satser kun på informasjon og den når bare fram til dem som vil høre, sier han.

Seks ukers ekstra fri til seniorene

I Veidekke får ansatte fra 62 år og oppover tilbud om seks ekstra friuker i året hvis de fortsetter i jobben. Tilbudet er blitt mottatt med applaus av seniorene i bedriften. Dette får meg til å føle meg verdsatt, sier prosjektleder Jan Arve Rudshaug. Han har mange års erfaring fra bygningsbransjen. Vi må gi får å få noe, sier ledelsen i det store entreprenørselskapet. Reporter Sjur Sætre besøker Veidekke.

Sex i søvne og hypersomni

Kvar tiande nordmann har alvorlege søvnproblem, og plagene er mange og varierte. Nokon har insomni og får ikkje sove, andre har hypersomni og treng meir enn 12 timar søvn i døgnet. Andre kan vere valdelege og ha sex utan å vere vakne. Professor Bjørn Bjorvatn ved nasjonalt kompetansesenter for søvn i Bergen seier mange ikkje veit dei kan få hjelp mot plagene. Det finst medikament som kan kontrollere søvnplagene, og for dei med søvnproblem finst alt frå snorkeoperasjonar til lysbehandling.

Utspekulert oppdrettstorsk

Den er langt mer utspekulert enn laksen, og den vekker bekymring his havforskere. Oppdrettstorsken rømmer i tusentall fra norsk oppdrettsanlegg, dette viser Fiskeridirektoratets statistikk for 2006. Nå har også lokale fiskere på kysten begynt å melde fra om at oppdrettstorsk er stadig vanligere nota. Reporter Agnete Daae-Qvale Holememo snakker med Axel Anfinsen fra Fiskeridirektoratet om hvordan oppdrettstorsken biter og gnager seg ut av mærdene og ut i friheten.

Hør: Norgesglasset 22.01.07

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm