NRK Meny
Normal

Norgesglasset 21.11.07

 Barneskader - Obos-historien: Del 2 - Vår daglige Beatles: "Oh! Darling" - Slutt på øl-monopol - Kåseri - Omgivelser og helse - Skattejakt etter Munch - Ulvehi, heilagdom og Romas vogge i eitt: Lupercale - Jesus må ta en tur til Narvik

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 21.11.07

Barneskader

Har barnet ditt ein eller anna gong blitt skada enten i trafikken eller heime?

I går høyrde me at Norge er dårlegast i Skandinavia på barnesikkerheit medan Sverige ligg best an. Mangelfull registrering av ulukker her til lands dei siste åra er årsaka til at vi har bevega oss så langt bort frå Sverige, seier professor for skadeforebygging ved Universitetet i Tromsø Børge Ytterstad til reporter Camilla Tjønn Thingvoll

Obos-historien: Del 2

-Nazistenes fangeleir på Grini ved Oslo ble en rugekasse for det som etterhvert ble en byggefeber uten like i hovedstaden. Det er kanskje ikke så dumt å sette landets ledende skikt i fangeleir fra tid til annen skriver journalist og forfatter Bjørn Bjørnsen i sin bok om OBOS.

Rydd og bygg ble slagordet etter krigen! Men hva var det som skjedde på Grini som utøste byggefeberen i Oslo. Det får du høre om i denne episoden om OBOS-historien. Bjørn Bjørnsen og reporter Sjur Sætre drar til Engelskborg ved Carl Berners plass i Oslo.

Vår daglige Beatles:

"Oh! Darling"

Paul McCartney sa ikke en gang god morgen til sin kjære Linda da han skulle synge inn balladen "Oh Darling". Grunnen til det, får du i "Vår daglige Beatles".

Slutt på øl-monopol

Ølmonopol bli sjeldere og sjeldnre. Det som før var en vanlig ordning, er i dag en raritet. På Sørlandet er det igjen et ølmonopol, i Lyndal. Men etter valget er det svært jevnt i kommunestyret, og nå er det startet en aksjon for å holde på ordninga. Tron Soot-Ryen ha sett på utviklinga.

Kåseri

Kjersti Berge kåserer: "Ambisiøse foreldre".

Omgivelser og helse

På et sykehus kan hyggelige omgivelser virke helsebringende. Forskning viser at hvis pasienten blir eksponert for elementer som pen utsikt, sollys eller natur, kan det redusere både medisinbruk og liggedøgn. Det forteller Karianne Thune Hammerstrøm i Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten. Reporter: Pål Plassen.

Skattejakt etter Munch

Hver eneste dag får Munch-museet og førstekonservator Magne Bruteig telefoner og e-poster ikke bare fra Norge, men fra hele verden, fra folk som lurer på om de sitter på en verdifull kunstskatt. Tyveriet har gjort verkene hans ettertraktet, sier Bruteig til reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Ulvehi, heilagdom og Romas vogge i eitt: Lupercale

Under utgravingar på Palatinerhøgden i Roma, kom ein tilfeldigvis over ei rikt dekorert grotte 16 meter under keiser Augustus sitt palass. Begeistra arkeologar spurte seg sjølv om dette kunne vere den sagnomsuste Lupercalen, grotta der ei ulvinne skal ha dia tvillingane Romulus og Remus. Gøril Grov Sørdal har sett på saken.

Jesus må ta en tur til Narvik

Det mener kommentator Bjørn Vang, som viser til at mannen fra Nazaret har erfaring i å rydde i spillebuler. Narvik kan ha spekulert bort milliarder i USA, etter råd fra Terra Securities. Nå må kommunen låne penger for å kunne betale lønn til sine ansatte.

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 21.11.07

Kulturstrøm

 • Lager «Buffy the Vampire Slayer»

  20th Century Fox Television skal lage en ny versjon av 90-tallsklassikeren «Buffy the Vampire Slayer», skriver Variety. Serien skal produseres av Joss Whedon, som også holdt i den originale serien. Serien handler om Buffy Summers (Sarah Michelle Gellar) som får et kall om å bekjempe vampyrer og etterhvert en hel mengde andre monstre. «Buffy, vampyrenes skrekk», som den het på norsk, gikk fra 1996 til 2003 og ble vist på TVNorge.

  Buffy The Vampire Slayer
  Foto: Handout © c.20thC.Fox/Everett/REX
 • Gard Nilssen ny Artist in Residence

  Gard Nilssen blir Artist in Residence i 2019, dette melder Moldejazz i en pressemelding. Nilssen omtales som en trommeslager med hjerte for jazz og improvisert musikk. Trommisen har sin bakgrunn fra jazzlinja på NTNU. Han har tidligere gjestet Moldejazz en rekke ganger med ulike band.

  Gard Nilssen
  Foto: Moldejazz