NRK Meny
Normal

Norgesglasset 21.11.06

Ulovlig jakt på villsau - Norges skredhistorie del 2: Boligfelt borte på 3 minutter! - Nettromantikken blomstrar i Valdres - Turteldua på Senja - HC Hanssen kåserer - Høyt utdannede innvandrere - Jarle med HIV i 15 år - Eli Hagens bok

Ulovlig jakt på villsau

I Norge er jakt på husdyr ulovlig. Men en uvanlig jaktannonse på internett selger nettopp dette, mulighet til å jakte på husdyret villsau. Selv om navnet på sauen kan antyde at dyret er et vilt, er både Mattilsynet og Dyrevernsnemda klare på at dyret holdes av bønder og dermed er et husdyr.

- Det er ikke lov å avlive husdyr ved jaktmetoder, det sier seksjonssjef ved Mattilsynet, Torunn Knævelsrud, til reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo. Hun reagerer sterkt på at det annonseres for jakting på sauer i Rogaland, tror dette skyldes at sauene er så vanskelige å samle inn at bøndene får jegere til å gjøre jobben for seg.

Norges skredhistorie del 2:

Boligfelt borte på 3 minutter!

Inger-Anne Baastad
Foto: Thor Henry Bjor / NRK

Plutselig raste grunnen under huset hennes. Inger-Anne Baastad opplevde for snart 40 år siden sitt livs mareritt. Hennes hus og store deler av et boligfelt i Trøgstad i Østfold ble tatt i et stort leirskred. For selv nesten på flatmark kan det gå ras - hører vi i dagens episode om skred i Norge. En serie basert på boka "Skredulykker i Norge" av lokalhistoriker, Astor Furseth.

Nettromantikken blomstrar i Valdres

Nettstaden Valdresromantikk gir resultat. To babyar har kome til verden etter at mammaen og pappaen møtte kvarandre på den lokale internett-flørtesida Valdresromantikk.

I tillegg har det blitt fleire kjærestepar og samboerpar blant dei no nesten 6000, som er registrert på nettstaden. Reporter: Rannveig Urdahl.

Turteldua på Senja

Turteldua skulle ha vært i Afrika, men bor nå i en hage på Senja. Fuglevenn og matfar Johnny Wilsgaard i Mefjordbotn på Senja håper den vil bli lenge i hagen, men ornitolog Karl-Birger Strann ved Polarmiljøsentret i Tromsø frykter turteldua vil fly videre mot nord og møte døden når våren kommer. Reporter: Bjørn Vang.

Kåseri

HC Hanssen kåserer: "Under stjernehimmelen".

Høyt utdannede innvandrere

Malik Qamar
Foto: Sjur Sætre / NRK

Mange høyt utdannede ikke vestlige innvandrere har jobber som ikke står i samvar med utdannelsen de har. Kanskje er den pakistanske drosjesjåføren lege, psykolog eller kanskje dataingeniør? Forsker Jon Rogstad ved Institutt for samfunnsforskning mener Norge går glipp av en masse verdifull kompeatnse, og at det fortsatt er sånn at mange bedrifter vegrer seg mot å ansette folk med ikke vestlig bakgrunn. Reporter Sjur Sætre møter Malik og Samina Qamar og forsker Forsker Jon Rogstad.

Med hiv i 15 år

I år er det 25 år siden hiv-viruset ble oppdaget. Nå vet vi mer om behandling og om hvordan hiv smitter, og med de rette medisinene kan de fleste hiv-smittede leve lenge uten sykdom. Men også fordommene rundt hiv lever i beste velgående, mener Jarle Langbakk (42) fra Oslo. Han ble smittet for 15 år siden og har hele tiden vært åpen om det.

- Mange holder smitten skjult fordi de er redde for å bli frosset ut på arbeidsplassen eller avvist på andre måter i hverdagslivet, forteller Jarle Langbakk. Han deltar i dokumentaren "Et liv med hiv" på NRK1 mandag 27.11.

Eli Hagens bok

Eli Hagens bok om livet med Carl Ivar har fått store oppslag i avisene, spesielt hennes måte å omtale andre politikere. Men hvorfor skal folk henges ut fordi Eli ikke liker kjølen eller håndtrykket deres. Er det god folkeskikk? Tron Soot-Ryen kåserer.

Hør: Norgesglasset 21.11.06

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

 • Musikal for Solveig Kringlebotn

  Solveig Kringlebotn gjør for første gang en musikalrolle når hun i høst spiller operadivaen Carlotta i Andrew Lloyd Webbers «The Phantom of the Opera» på Folketeatret i Oslo. – Jeg gleder meg, dette er fantastisk musikk, sier hun i dette intervjuet med NRKs Spillerom.

  Solveig Kringlebotn
  Foto: Sven Ole Engelsvold/NRK
 • På NRK i haust

  Norsk oljehistorie, tenåringsdrama frå Groruddalen, tysk dramaserie frå 1929 og realityserie om familien Ingebrigtsen er bland dei spanande tinga du kan sjå på NRK TV i haust.

  Collage med Stian "Staysman" Torbjørnsen, Le Bureau-logo og Vilde Bratland Erikstad
  Foto: Julia Naglestad, XLahache og Jonas Ruud / NRK/Canal plus
 • Rom for store forbedringer

  Actionkomedien «The Spy Who Dumped Me» handler om to venninner fra Los Angeles som kastes ut i agent-action i Europa når det viser seg at den enes ekskjæreste er spion. Likegyldig historie med skuffende svakt klimaks, mener Filmpolitiet.

  The Spy Who Dumped Me
  Foto: Nordisk Film Distribusjon