NRK Meny
Normal

Norgesglasset 21.08.07

Gå eller kjøre til skolen - Smaken av Norge på tur: "Krabbeboller" - Vår daglige Beatles: "Penny Lane" - Reinsdyrproblemer i Hammerfest - HC Hanssen kåserer - Direktevalg av ordfører - Flere feite barn enn før? - Manchester City-supporter - Ungdom til bygda

Hør: Norgesglasset 21.08.07

Gå eller kjøre til skolen

Nytt skoleår, og nye smårollinger som skal gå alene til skolen. Dette er i alle fall målet til aksjonen "Aksjon Skolevei". Men det viser seg at flere og flere foreldre kjører barna sine til skolen, og mange foreldre er selv de verste fartssynderne. Kristin Øyen, kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk mener foreldrene bør bli flinkere til å følge barna på skolen, sånn at barna kan bli lære seg å bli en gode trafikanter, for de lærer ingen ting av å sitte passiv i baksete. Det er ikke den utrygge veien til skolen som får foreldrene til å kjøre barna, men det at det er enklere og de sparer tid.

Smaken av Norge på tur:

"Krabbeboller"

Krabbe kan man jo spise som den er med majones og sitron, men Inge Johnsen prøver seg med en rett de bruker å servere gjeste på Hitramat, nemlig krabbeboller. De skal krydres litt sterkt og frityrstekes.

Vår daglige Beatles:

"Penny Lane"

Penny Lane

Penny Lane

Foto: Per Kristian Johansen / NRK

"Penny Lane" er navnet på et distrikt i Liverpool, men for oss nordmenn er navnet uløselig knyttet til en av sangene til The Beatles.

Reinsdyrproblemer i Hammerfest

Hammerfest by har prøvd mye forskjellig for å holde reinen ute fra hager og bygater. I år er problemet større enn tidligere til tross for nye tiltak, for reinen er en luring. Hverken streng, gjerde eller elektrisitet hjelper.

Kåseri

HC Hanssen kåserer: "Utringning og utstråling".

Direktevalg av ordfører

Direktevalget av ordfører i Eigersund kan bli en riktig thriller. Elektronisk skanning av stemmesedlene skal bli tatt i bruk i år, noe som vil kunne gi en spennende kveld i Egersundshallen 10. september, der kommunen inviterer til valgvake. I går var det prøvekøring av det nye systemet i rådhuset, og vi ble med på testen sammen med sekretæriatsleder Leif Broch og ordførerkandidat for Ap, Knut Pettersen.

Flere feite barn enn før?

Forsker Ragnhild Hovengen ved Nasjonalt folkehelseinstitutt tviler og tror dette bygger på antakelser og medieoppslag, og hun vil ikke gjøre barn og foreldre til syndebukker. Reporter: Bjørn Vang.

Manchester City-supporter

Ola Setsaas er trofast Manchester City-supporter og draktsamler. Over 50 drakter med og uten kjente signaturer har den ivrige supporteren som deler interressen med flere medlemmer av familien. Reporter er Knut Sørheim.

Ungdom til bygda

Hvordan en skal få unge mennesker til å bo i distriktene, har vært det store spørsmålet for norske politikere i alle år. I fjor inviterte kommunal- og regionalminister Åslaug Haga blant andre Odd Nordstoga og skihopperen Anette Sagen til å sitte i et eget bolystråd. I dag la rådet fram forslagene til løsninger. Bygging av høyhastighetsbaner, nedskriving av studielån og en egen bygdetest for å finne de potensielle bygdefolka er noen av forslagene.

Reporter Sjur Sætre dro til Mølstad vestre gård på Ringsaker i Hedmark, der kommunalministeren fikk overrakt rapporten tidligere i dag.

Hør: Norgesglasset 21.08.07

Norgesglasset NRK P1