Norgesglasset 21.07.08

Norges første kvinnelige medisinprofessor - Luftfartshistorien del 7 - Dagen i dag 21. Juli - Alt om WTO - Marianne Meløy kåserer - Hyperinflasjon - ei landeplage... - NRK 75 år - Smaken av Norge - Den vandrende Kamelen Klara

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Norges første kvinnelige medisinprofessor

Hun var Norges første kvinnelige professor i medisin. Forskningen som hun utførte for førti år siden har betydd mye for folk med hørevansker opp gjennom historien. I går fylte hun 80 år, og ble i helga feiret med et symposium i Oslo der forskere fra hele verden var tilstede.

Luftfartshistorien del 7

Om morgenen tirsdag den 16. juni 1936 styrtet passasjerflyet Havørn i fjellet Lihesten ved Sognefjorden på vei fra Bergen til Tromsø. Alle de sju om bord i Junkersflyet omkom i ulykken. Dette var Norges første store flyulykke og gjorde at folk fikk opp øynene for at det var farlig å fly. Det er klart for nok en titt inn i vår luftfartshistorie. Avdelingsleder Per Arvid Tellemann på Norsk luftfartsmuseum i Bodø og reporter Sjur Sætre ser på Havørnulykken.

Dagen i dag

21. Juli

Dagen i dag, 21. juli: Harry Potter and the Deathly Hallows blir utgitt i 2007. Klokka ett minutt over midtnatt, 21. juli 2007 ble den aller siste Harry Potter-boka gitt ut, og 24 timer senere hadde den solgt over 11 millioner eksemplarer. Dermed ble den tidenes mest solgte bok på så kort tid.

Alt om WTO

Igjen prøver verdens ledere å bli enige om en internasjonal handelsavtale innenfor WTO, Verdens Handelsorganisasjon. I 7 år har de forhandlet, men uenighetene er store. De fleste land vil ha frihandel der de kan tjene på det og ha begrensninger der de kan tape på det. For Norge gjelder det at man vil ha fri handel med fisk men tollvern for jordbruket. Journalist Thomas Vermes i Nationen har fulgt WTO tett gjennom mange år. Han tror ikke de kommer til å bli enige, og mener vi i Norge kan leve godt med det.

Kåseri

Marianne Meløy kåserer: ”Oppvekst”

Hyperinflasjon - ei landeplage...

Alt er så dyrt! - klagar me gjerne. Men tenk om du måtte betale 50 millionar kroner for å parkere bilen din ein halvtimes tid. Og ville du ha gått på jobben om morgonen om bussbilletten kostar meir enn ei dagsløn? Dette er kvardagen i Zimbabwe. Der er pengane no så lite verdt at den største pengeseddelen er på 500 000 Zimbabwiske dollar. Den afrikanske staten slit med hyperinflasjon, og sentralbanken trur no inflasjonen er oppe i 2,2 millionar prosent. Slår du opp ordet hyperinflasjon i Aschehoug og Gyldendals Eittbindsleksikon står det: som f.eks. i Tyskland i 1923 og Ungarn i 1946. Det spørs om ikkje Zimbabwe blir med å lista i neste leksikon-opplag.

NRK 75 år

Torbjørn Egner

NRK er 75 år, og i den forbindelse får du et gjenhør med kjente og kjære radiostemmer i Norgesglasset. Forfatteren Torbjørn Egner har preget norsk radiohistorie for flere generasjoner med barn og unge. Hvem husker ikke Dyrene i Hakkebakkeskogen og Karius og Baktus? I Norgesglasset forteller Bjørn Egner om arbeidet til faren sin - Torbjørn Egner. Reporter er Kjetil Lillesæter.

Smaken av Norge

Deppa-piknik

Piknik kan lages på mange måter - men metoden Inge Johnsen og Tron Soot-Ryen bruker i dag er litt spesiell.

Den vandrende Kamelen Klara

Den er i ferd med å bli den nye Mikkel Rev - en sang som alle barn kan. Men hvem er egentlig mannen bak barnas nye landeplage - kamelen Klara? Reporter er Ingrid Stolpestad.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

 • Svenska Dagbladet med klimasatsing

  Halvering av artikler om fjerne reisemål og en dobling av stoff om nordiske destinasjoner er en del av den svenske avisens klimasatsing. De vil også redusere eget karbonavtrykk ved at medarbeidere skal velge tog framfor bil og fly om tidsforbruket er sammenlignbart.

  X 2000 på vårtur
  Foto: Stefan Nilsson / SJ
 • Dinosaurer inn i kunsten

  Det har blitt trendy å eie dinosaurskjeletter, skriver Artnet. De blir sett på og handlet med som designobjekter, sier kunstforhandler Luca Cableri til nettstedet. Skjelettene dukker opp bitvis på kunstmesser og selges på auksjoner til svært øye priser. Den høye verdien gjør det utfordrende for museer å beholde dem i sitt eie og tilgjengelig for publikum og forskere.

  Protoceratops andrewsi
  Foto: Eikimedia Commons
 • Norges første «Vinterpride»

  I kveld åpnet Norges første «Vinterpride» i Lillehammer. Det er også OL-byens første Pride-arrangementet noensinne. Flere stilte opp under åpningen av opplegget som strekker seg ut over de fire neste dagene.

  Vinterpride Lillehammer
  Foto: Terje Gording Hong / NRK