Norgesglasset 21.06.07

Spesialundervisning og manglede forskning - Norske oppfinnelser: Rottefella-bindingen - Vår daglige Beatles: "Got To Get You Into My Life" - Sommarfenomen: Ljåslått - Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer - Jenny og skolen - Taxfree farvel - King of the road - Arkivsommer: Hesteferie i 1953

Spesialundervisning og manglede forskning

Norge er på vei mot en jumboplass når det kommer til barnespråkforskning. Dette gjer det langt verre å hjelpe unger med språkvansker, sier den norske språkforsker Kristian Kristoffersen. Denne våren har NRK hatt flere saker om at flere skoler har for dårlig spesialundervisning, og mange foreldre og barn fortviler. Selv om eleven får vedtak om spesialundervisning, betyr ikke dette nødvendigvis at denne eleven er sikret en bedring av sine lese og skrive vansker.

 Norske oppfinnelser - Rottefella-bindingen

Maskiningeniør Bror With fant noen metalldeler som han hamret sammen før et skirenn - og vips var Rottefella et faktum. "Hva er det for en binding" spurte daværende kronprins Olav skiløperen i nabosporet. "Det er bare noen rottefeller jeg har kjøpt" - svarte Bror With - året var 1927 og Rotefella skibinding var døpt! Reporter er Øyvind Stefan Brunvatne og serien er en reprise fra 1999. 

Vår daglige Beatles:

"Got To Get You Into My Life"

Sangen det handler om i dagens episode av "Vår daglige Beatles" var en lovprising av marijuana, og den sørget senere for at bandet Chicago ble startet.

Sommarfenomen - Ljåslått

No for tida er slåtten raskt unnagjort. Store, bråkete maskiner gjer reint bord på store enger i full fart. Men i dei bratte bakkane på Havråtunet på Osterøy slepp ingen traktor til. Her blir alt gjort på gamlemåten, og medan dieselmotorane stenger ute både fuglekvitter og humlesurr, er lyden av ein langorv gjennom graset som ei mjuk sommarhelsing frå tidlegare generasjonar. Men på Havråtunet lærte reporter Gøril Grov Sørdal at ein traktorfri slått, - det er meir hardt arbeid enn idyll.

Kåseri

Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer: "Et visningshjem"

Jenny og skolen

Dei har sideskill, høgt tupert hår og ansiktet fullt av foundation og lipgloss. Ungdomsskulejenter ser fullstendig like ut, og vandrar gjerne rundt i flokk.

Men ikke alle, Jenny er annleis og har ikkje vore ein del av ein venninnegjeng der alle var like. Ho falt nesten ut av ungdomsskulen, fordi ho var deprimert. Møt Jenny, 16 år.

Taxfree farvel

Et utvalg forslår å droppe den tollfrie kvota med vin og sprit. Det blir neppe populært, men hvorfor skal vi kunne kjøpe tollfri alkohol når vi er på reise? En FN-konvensjon fra 1954 som skulle fremme turismen, la grunnlaget for "taxfreekvota", forteller Tron Soot-Ryen

King of the road

Stadig flere fortsetter å jobbe etter at de har nådd pensjonsalderen. 80 år gamle Ola Storjordet fra Trysil kjører lastebil. Det har han gjort i seksti år. Sjøl om sønnen nå har overtatt den daglige driften er han aktivt med. Han er oppe ved halv fem tida hver morgen og sjelden hjemme igjen om kvelden før Dagsrevyen. Han arbeider fortsatt 7 lange dager i uka , og har ikke tenkt å trappe ned sjøl om kona Målfrid gjerne skulle sett ham mer hjemme. "Om en springer etter asfalten eller jobber må være det samme, for om jeg hadde satt meg rolig hadde jeg vært dø fort i skrotten" , sier han. 

Arkivsommer: Hesteferie i 1953

Det vakte oppsikt da Hoppalong Cassidy red gjennom norsk fjellheim sommeren 1953! Den gangen var ferie på hesteryggen et ukjent fenomen. Og med en av rytterne utkledd som cowboyhelten fra filmlerretet, strømmet voksne og barn til på veier og stier for å se. Rolf Kirkvaag inviterte noen av rytterne til studio.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

  • Får kulturrådets ærespris

    Cliff Moustache, dramatiker, teaterregissør, kunstnerisk leder og drivkraft ved Nordic Black Theatre, får Kulturrådets ærespris for 2020. Prisen, på 600.000 kroner og en løvestatuett, har blitt delt ut siden 1968. Tidligere vinnere er blant andre Alf Prøysen, Arne Nordheim, Anne-Cath Vestly, Liv Ullmann, Jan Garbarek, Mari Boine og Jan Erik Vold (NTB).

    Cliff Moustache
    Foto: Else Karine Archer / NRK