NRK Meny
Normal

Norgesglasset 21.05.08

Rutebuss og rullestol - Dagen i dag 21. Mai - Sanseløs - Postkort fra livet - Rocke-Pelles 50-årsjubileum - Tjeldfamilien i Bergen - Busshistorien del 6 - Færre forsøk på lappen

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 21.05.08

Rutebuss og rullestol

Mandag la en buss ut fra Førde. Turen gikk til Trondheim, så sørover til Lillehammer, Hamar, Fagernes og så via Songdal før bussen er tilbake i Førde i kveld. En synshemma og en bevegelseshemma tester ut tilgjengelighet og framkommelighet i Norge anno 2008.

Dagen i dag

21. Mai

I 1991 vart Indias tidlegare statsminister Rajiv Gandhi drepen av ein sjølvmorbombar dagen i dag. Han dreiv valkamp, og ville truleg blitt Indias nye statsminister igjen. Den kvinnelege sjølvmordsbombaren var tilknytte dei tamilske tigarane.

Sanseløs

"God smak" e ret uttrykk de fleste kjenner til, men hva som er smak, er ikke så enkelt å avgjøre. I serien "Sanseløs" skal vi innom smakssansen. Reporter er Julie Worsøe-Walla.

Postkort fra livet

Tidlegare i år drog Torgrim Løkken til Brasil for å jobbe med et prosjekt med gatebarn. Han har sendt oss dagens Postkort fra livet.

Rocke-Pelles 50-årsjubileum

I dag er det 50 år siden Per Harald "Rocke-Pelle" Hartvig spilte inn singelen "Tennessee Toddy". Det skjedde 21.mai 1958 i Oslo i universitetets aula. - Dette ble den første norske rockelåta på plate, forteller musikkviter Odd Skårberg. Reporter er Thor Henry Bjor.

Tjeldfamilien i Bergen

På taket av Universitetet i Bergen bor en Tjeld-familie som overvåkes døgnet rundt. «Tjeld TV» er et samarbeid mellom Universitetet i Bergen og NRK Natur, og på NRKs nettsider går det an å følge familien direkte..

Busshistorien del 6

Da privatbilen ble innført stagnerte rutebiltrafikken, og den har den dag i dag ikke klart å ta seg opp igjen.I serien om reutebussen i Norge, forteller forfatter av boka Norsk Rutebilhistorie, Gaute Losnegård om hvordan bussen ble totalt forbikjørt av privatbilene. Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Færre forsøk på lappen

I dag har du mulighet til å ta oppkjøring for førerkortet så mange ganger du vil. Dette er Autoriserte trafikkskolers landsforbund skeptiske til.

- På ett eller annet tidspunkt, om det blir etter fem, ti eller åtte stryk, bør det foretas en nærmere vurdering av eleven. Dette bør foretas av sakkyndig personell, for å se om det er noe vits i å bruke mer ressurser på å få seg førerkort, sier administrerende direktør i Autoriserte trafikkskolers landsforbund, Leif N. Olsen.

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 21.05.08

Kulturstrøm

  • Lauryn Hill til Oslo

    Artisten Lauryn Hill har lagt til 12 datoer i Europa på sin verdensturné. Nå er det klart at hun også gjør et stopp i Norge 11. desember i Oslo Spektrum. Turneen feirer 20 års jubileet til solodebuten hennes, «The Miseducation of Lauryn Hill». En del av billettsalget går til MLH Fund, som bidrar med støtte til prosjekter innenfor blant annet utdanning og helse ulike steder i verden (NTB). Youtuberen Nerdwriter lagde nylig denne hyllesten av platen.

    Lauryn Hill på Molde jazzfestival
    Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
  • Malte Skei Grande på Listhaug-vegg

    Natt til onsdag kom et nytt gatekunstverk opp på stedet i Bergen der bildet av Sylvi Listhaug hang. Denne gang av kulturminister Trine Skei Grande (V). Det er ikke den samme gatekunstneren som står bak, skriver Bergens Tidende.