Norgesglasset 21.05.07

Hedmarksbonde blir fransk trøffeldyrker - NIFAB - Vår daglige Beatles: "I'm Looking Through You" - Våre kjæraste tal - Marianne Meløy kåserer - Psykotisk drapsmann settes fri? - MC-kosthold - Dårlig vann i Kornsjø - Historien om gebisset

Hedmarksbonde blir fransk trøffeldyrker

Økobonde Tor H. Prestgard med familie

Økobonden Tor H. Prestgard på Finnskog tar med seg familien sin og flytter til Frankrike for å bli trøffelbonde.

Økobonden Tor H. Prestgard på Finnskog tar med seg familien sin og flytter til Frankrike for å bli trøffelbonde. Den opprinnelige heidølen har bygget opp et småbruk fra grunnen av med mjølkekyr, mjølkesauer og eget ysteri. I tillegg driver han og kona camping på småbruket. Ti år har de brukt på å lage et levebrød av småbruket på vel 80 dekar. Nå har de solgt alt sammen, og kjøpt seg en gammel trøffelgård i Frankrike, der de skal leve av turisme og trøffeldyrking. De vil ha andre utfordringer og syntes trøffeldyrking hørtes spennende ut. -Det er viktig å gjøre noe ut av drømmene sine før det blir for sent, sier femtiåringen , som satser på å leve resten av livet i Frankrike. Ambisjonene er å selge trøfler til Norge. I tillegg vil han sette i stand fire leiligheter på garden og leie dem ut til turister. Trillingene på 11 år er spente men sier de gleder seg til å flytte. Kona LouAnn , opprinnelig fra USA sier det blir spennende.

NIFAB

Hvilken behandling er den beste? Hvem er eksperten på min sykdom? Når man blir syk dukker det opp mange spørsmål man ønsker svar på. Da Anne Lise Ryel, generalsekretær i kreftforeningen, selv fikk kreft, følte hun at hun ble nedlesset av informasjon både om alternative behandlinger og skolemedisin. I dag åpnet NIFAB, Nasjonalt senter for alternativ behandling, i Tromsø. NIFAB skal hjelpe å rydde opp i "jungelen" av informasjon man møter. NIFAB inviterer publikum til å sende inn spørsmål om forskning på alternativ behandling. Torsdag 24. mai fra kl 10-11 vil Vinjar Fønnebø. Så er det noe du ønsker svar på, send en mail.

Vår daglige Beatles:

"I'm Looking Through You"

Høsten 1965 var det er krise i forholdet mellom Paul McCartney og Jane Asher, som truet med å gjøre det slutt.

Våre kjæraste tal

Det kan virke som om nokre tal er viktigare for oss enn andre. I eventyra peikar tala tre, sju, ni og tolv seg ut. I kristendommen er tretalet og sjutalet særleg viktige. I språket vårt finn me mange ord og uttrykk med tala tre og sju, medan talet 12 er særleg viktig for korleis me deler inn tida. Grunnen til at akkurat desse tala går att, kan ligge i eldgamle og utdøydde sivilisasjonar. Me spurte ein religionsvitar, ein folklorist og ein matematikar kvar me finn røtene til våre kjæraste tal.

Kåseri

Marianne Meløy kåserer: "Eksamenstid"

Psykotisk drapsmann settes fri?

For fire år siden tok han livet av kona og dei to døtrene sine. Siden 2005 har han fått bevege seg fritt omkring i Oslo to dager i veka, uten tilsyn, skriv Dagsavisen. Korleis er det mogleg?

MC-kosthold

Motorsyklistene går inn i en fin tid nå og mange planlegger langturer i løpet av sommeren. Vit da at det er ikke likegyldig hva du spiser og drikker under veis. Når Statens Vegvesen holder kurs for MC-folket legger de blant annet vekt på kosthold, skriver Bergensavisen.

Dårlig vann i Kornsjø

Tore Nygaard-Røssehaug med myrvann fra Kornsjø

Thore Nygaard-Røssehaug med myrvann fra Kornsjø.

Foto: Sjur Sætre / NRK

I Kornsjø i Halden, tett ved svenskegrensen i Østfold, får innbyggerne kommunalt drikkevann fra tank på kjerre. De er vel 200 fastboende og dobbelt så mange om sommeren, og vannet i springen er brunt og udrikkelig. Det kommer nærmest urenset i krana fra innsjøen Kornsjø. Halden kommune får bøter av Mattilsynet hvis de ikke får orden på drikkevannet i løpet av ett år. Nå er innbyggerne i Kornsjø lei. Reporter Sjur Sætre møter Berit Olsen, Thore Nygaard-Røssehaug og Bengt Moræus i Kornsjø, og på vei hjem møter han også ordfører i Halden Per Kristian Dahl.

Historien om gebisset

- Tannløsheten er et utdøende fenomen, utalte en forsker i forrige uke, etter å ha undersøkt gapet til de eldre i Bergen. Aldri før har vi vært så flinke til å ta vare på tennene, og det betyr at det går mot slutten for et av verdens eldste hjelpemiddler, nemlig gebisset, som med sin groteske historie har hjulpet kjente og ukjente mennesker med å smile pent og få ned maten. Reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo intervjuer Ingrid Halle om gebissets historie.

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

  • Vogue-redaktør går av

    Redaktøren for motemagasinet Vogue i Brasil fikk kraftig kritikk da hun nylig valgte å ha temaet slavehandel under bursdagsfeiringen sin, skriver MinMote. Ifølge The Guardian skal Donata Meirelle ha sittet på en trone flankert av fire svarte kvinner kledd i hvitt. Kritikerne har sammenlignet antrekkene kvinnene bar, med klærne slaver brukte. Skandelafesten skjedde i Bahia, som har den største andelen av Brasils svarte befolkning.

  • Blir ikke voldelig av voldsspill

    Det finnes ingen sammenheng mellom unge menneskers adferd og det å spille dataspill med mye vold. Det viser en britisk undersøkelse gjort ved universitetet i Oxford og publisert i tidsskriftet The Royal Society. Undersøkelsen baserer seg på svar fra over 2.000 ungdommer mellom 14 og 15 år og deres foreldre. Deltakerne ble observert mens de spilte spill som «Call of Duty» og «Grand Theft Auto» (bildet). Foreldrene ble bedt om å holde øye med ungdommenes oppførsel før, under og etter at de hadde spilt. (NTB)

    Grand Theft Auto screenshot
    Foto: Rockstar Games