NRK Meny
Normal

Norgesglasset 21.04.08

Gravplassmangel - ESA søker nye astronauter - Dagen i dag 21. April - Posten med egen avis? - Marianne Meløy kåserer - Smak og behag - medfødt eller tillært? - Amerikanske presidenter: Franklin D. Roosevelt - Fasjonable harry-hus - Ferdigmat

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 21.04.08

Gravplassmangel

Gravplass

Eldrebølgen kan føre til gravplassmangel.

Foto: Steinar Lote / NRK

Eldrebølgen vil by på store jordnære utfordringer i byer og tettsteder. For hvor skal vi begrave våre kjære når gravlunden er full? Reporter er Thor Henry Bjor.

ESA søker nye astronauter

Tenk deg å vere vektlaus, og sjå verda frå ein vinkel dei færraste har gjort. Det kan bli deg, for no søkjer den europeiske romfartsorganisasjonen ESA etter astronautar. Camilla Tjønn Thingvoll har undersøkt kva som krevst for å verte ein astronaut.

Dagen i dag

21. April

Han var den svarte Messias, frigjeraren, Zions løve! Og på denne dagen for 42 år sidan møtte nesten over 100 000 menneske fram for å sjå keiser Haile Selassie stige ned på Jamaicansk jord. Dette var mannen som skulle føre dei tilbake til Afrika, til paradiset forfedrene deira blei røva vekk ifrå. Reporter er Gøril Grov Sørdal.

Posten med egen avis?

Posten Norge står no i fare for å miste inntekter i milliardklassa dersom markedsføringsloven bli endra slik at berre dei som ber om det skal få reklame i postkassa. Dermed må Posten tenke nytt. I dagens utgave av Dagens Næringsliv står det å lese at posten no vurderar å starte eigen gratisavis - ei slik avis er nemleg unntatt frå reservasjonsordninga og vil dermed kunne bli proppa full av reklame.

Kåseri

Marianne Meløy kåserer: ”Telle, telle”

Smak og behag - medfødt eller tillært?

Smak kan lærast. Men den same maten smakar ulikt på forskjellige tunger. Dessutan tolkar hjernen vår smaksignala, den blandar smaken saman med oppdragelse, motforestillingar og tidlegare erfaringar. Samstundes er genene våre innstilte på den same menyen, me skyr det bitre og elskar det søte.

Kva faktor vinn, - arv eller miljø? Det er ikkje forskarane eininge om. Sensorikar Janna Bitnes seier smaken endrar seg heile livet, og at ein kan lære å nyte noko som vaksen som ein mislikte sterkt som barn.

Samstundes trur ho ikkje alle kan lære seg å like absolutt alt. Har ein sterke aversjonar og motforestillingar mot noko, så sit det nemleg så djupt at det er vanskeleg å komme over det.

Amerikanske presidenter:

Franklin D. Roosevelt

Franklin D. Roosvelt er den amerikanske presidenten som satt lengst i stolen i Det hvite hus. Han ble valgt i 1933 og var president til 1945.

-Han er en av de aller største, Roosvelt var presidenten som løftet USA ut av fattigdommen og fikk landet med i verdenssamfunnet igjen. Det sierprofessor Ole Moen ved Universitetet i Oslo. Ole Moen har skrevet bok om samtlige 42 amerikanske presidenter. Han og reporter Sjur Sætre tar som du kanskje har fått med deg for seg en del av dem. I dag snakker de om Franklin D. Roosevelt.

Fasjonable harry-hus

De dukker opp stadig oftere, høye moderne forretningsbygg i stål og glass, dette skriver Teknisk Ukeblad i dag. Men de populære glasshusene fungerer som store energisluk, Reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo har undersøkt saken.

Ferdigmat

Ferdigmat i plastposer har tatt over for matlagingen i mange norske hjem.

Fjordland er størst og omsatte i fjor for 900 millioner, og omsetningen øker. Også Toros ferdige middager på pose selger bedre og bedre. Dette skriver Dagens Næringsliv.

-En prestasjon av Fjordland at de har satset og satset og ikke har gitt seg, sier forbruksforsker Runar Døving. Reporter Sjur Sætre besøkte ham i SIFO, Statens institutt for forbruksforskning.

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 21.04.08

Kulturstrøm

 • Den vanskelege skrivinga

  Han brukte éi veke på førsteutkastet. Så brukte han fem år på å skrive det om til ein roman. Høyr forfattar Jan Kristoffer Dale i Sommer i P2.

  - De kalte oss for «griser», «feite svin» og «fleskeberg». De kalte oss for mye mer. Nå spør folk meg om jeg kan fortelle. I Sommer i P2 forteller forfatter Jan Kristoffer Dale om opplevelsene i oppveksten som har formet ham, om forfattere som har inspirert ham - og om sin egen skriving.
 • Borats «Who is America» provoserer

  Sacha Baron Cohen – også kjent som Borat – er tilbake med satireshowet «Who is America». Flere republikanske politikere føler seg snytt etter å ha blitt intervjuet av komikeren i en fiktiv rolle, om hvorvidt barn skal ha rett til å bære våpen. En av dem er Joe Wilson, som sitter i Kongressen for staten South Carolina. Han må stå for å ha uttalt følgende: – En treårig kan ikke forsvare seg selv mot et angrep ved å kaste et Hello Kitty-penal mot angriperen. Grunnlovens fedre satte ingen aldersgrense på loven. Se saken på Danmark Radios nettsider.

  Who is America satireshowet til Sacha Baron Cohen
  Foto: HBO
 • Vokalisten forlét Kvelertak

  Erlend Hjelvik sluttar i Kvelertak. På Facebook-sida til bandet skriv vokalisten at måla og motivasjonen til bandet har bevega seg i ulike retningar. Fansen reagerer i hopetal i kommentarfeltet under posten. Kvelertak vil halde fram utan Hjelvik, og dei fire annonserte festivaldatoane til bandet i sommar blir gjennomført med gjestevokalistar, melder VG.

  Kvelertak på Slottsfjell 2013
  Foto: Kim Erlandsen / NRK P3