Norgesglasset 21.04.08

Gravplassmangel - ESA søker nye astronauter - Dagen i dag 21. April - Posten med egen avis? - Marianne Meløy kåserer - Smak og behag - medfødt eller tillært? - Amerikanske presidenter: Franklin D. Roosevelt - Fasjonable harry-hus - Ferdigmat

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 21.04.08

Gravplassmangel

Gravplass

Eldrebølgen kan føre til gravplassmangel.

Foto: Steinar Lote / NRK

Eldrebølgen vil by på store jordnære utfordringer i byer og tettsteder. For hvor skal vi begrave våre kjære når gravlunden er full? Reporter er Thor Henry Bjor.

ESA søker nye astronauter

Tenk deg å vere vektlaus, og sjå verda frå ein vinkel dei færraste har gjort. Det kan bli deg, for no søkjer den europeiske romfartsorganisasjonen ESA etter astronautar. Camilla Tjønn Thingvoll har undersøkt kva som krevst for å verte ein astronaut.

Dagen i dag

21. April

Han var den svarte Messias, frigjeraren, Zions løve! Og på denne dagen for 42 år sidan møtte nesten over 100 000 menneske fram for å sjå keiser Haile Selassie stige ned på Jamaicansk jord. Dette var mannen som skulle føre dei tilbake til Afrika, til paradiset forfedrene deira blei røva vekk ifrå. Reporter er Gøril Grov Sørdal.

Posten med egen avis?

Posten Norge står no i fare for å miste inntekter i milliardklassa dersom markedsføringsloven bli endra slik at berre dei som ber om det skal få reklame i postkassa. Dermed må Posten tenke nytt. I dagens utgave av Dagens Næringsliv står det å lese at posten no vurderar å starte eigen gratisavis - ei slik avis er nemleg unntatt frå reservasjonsordninga og vil dermed kunne bli proppa full av reklame.

Kåseri

Marianne Meløy kåserer: ”Telle, telle”

Smak og behag - medfødt eller tillært?

Smak kan lærast. Men den same maten smakar ulikt på forskjellige tunger. Dessutan tolkar hjernen vår smaksignala, den blandar smaken saman med oppdragelse, motforestillingar og tidlegare erfaringar. Samstundes er genene våre innstilte på den same menyen, me skyr det bitre og elskar det søte.

Kva faktor vinn, - arv eller miljø? Det er ikkje forskarane eininge om. Sensorikar Janna Bitnes seier smaken endrar seg heile livet, og at ein kan lære å nyte noko som vaksen som ein mislikte sterkt som barn.

Samstundes trur ho ikkje alle kan lære seg å like absolutt alt. Har ein sterke aversjonar og motforestillingar mot noko, så sit det nemleg så djupt at det er vanskeleg å komme over det.

Amerikanske presidenter:

Franklin D. Roosevelt

Franklin D. Roosvelt er den amerikanske presidenten som satt lengst i stolen i Det hvite hus. Han ble valgt i 1933 og var president til 1945.

-Han er en av de aller største, Roosvelt var presidenten som løftet USA ut av fattigdommen og fikk landet med i verdenssamfunnet igjen. Det sierprofessor Ole Moen ved Universitetet i Oslo. Ole Moen har skrevet bok om samtlige 42 amerikanske presidenter. Han og reporter Sjur Sætre tar som du kanskje har fått med deg for seg en del av dem. I dag snakker de om Franklin D. Roosevelt.

Fasjonable harry-hus

De dukker opp stadig oftere, høye moderne forretningsbygg i stål og glass, dette skriver Teknisk Ukeblad i dag. Men de populære glasshusene fungerer som store energisluk, Reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo har undersøkt saken.

Ferdigmat

Ferdigmat i plastposer har tatt over for matlagingen i mange norske hjem.

Fjordland er størst og omsatte i fjor for 900 millioner, og omsetningen øker. Også Toros ferdige middager på pose selger bedre og bedre. Dette skriver Dagens Næringsliv.

-En prestasjon av Fjordland at de har satset og satset og ikke har gitt seg, sier forbruksforsker Runar Døving. Reporter Sjur Sætre besøkte ham i SIFO, Statens institutt for forbruksforskning.

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 21.04.08

Kulturstrøm

 • Aschehoug: 40 millioner underskudd

  Norges tredje største forlagshus gikk med 40 millioner kroner i underskudd i fjor, likevel tok aksjonærene ut 15 millioner kroner i utbytte, skriver Bok365. Finans- og økonomidirektør Åse Tharaldsen sier selskapet jobber for å ha et stabilt utbytte i stedet for å la det variere med resultatene. Hun sier underskuddet i hovedsak skyldes endringer av eierskap og avvikling av virksomheter (NTB).

 • «Endgame» mest innbringende film

  Filmen «Avengers: Endgame» går forbi «Avatar» som verdens mest innbringende kinofilm, skriver Forbes. «Avatar» har tjent inn 2,78 milliarder dollar, og det ventes at «Endgame» straks når dette. En av årsakene er at filmen har blitt populær i Kina.

  Avengers: Endgame
  Foto: AP
 • Tomb Raider-skuespiller knivstukket

  Hong Kong-skuespilleren Simon Yam, kjent blant annet fra Tomb Raider-filmen, ble angrepet og knivstukket på scenen under et pr-arrangement i dag. Angrepet ble utført av en ukjent mann. Yam skal ikke ha blitt påført livstruende skader, ifølge Reuters.

  Simon Yam
  Foto: Vincent Yu / AP