NRK Meny
Normal

Norgesglasset 21.02.08

Hvor stort blir neste jordskjelv - Hans Elvesveens siste internasjonale renn - Dagen i dag 21.februar - Imamutdanning - Ingvild Wedaa Tennfjord - Kommunal menneskehandel - Ensliges landsforbund krymper - Spillavhengigheten halvert - Færre og færre bensinstasjoner

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 21.02.08

Hvor stort blir neste jordskjelv

Jordskjelv Svalbard

Jordkjelvet på Svalbard.

Foto: Norsar.no

Jordskjelvet på Svalbard i natt kunne fått alvorlige konsekvenser for folk og bygninger hvis det hadde skjedd på land.

Det sier seniorforsker Conrad Lindholm ved forskningsstiftelsen NORSAR på Kjeller utenfor Oslo. Norge har stadig jordskjelv, men skjelvet i natt er det største noensinne.

Tidligere rekord var fra 1819. Da ble Mo i Rana rammet av et skjelv som trolig målte 5,8 på Richters skala. Skjelvet i går var på 6,2. Ved reporter Sjur Sætre.

Hans Elvesveens siste internasjonale renn

Siden 1991 har Hans Elvsveen fra Moelv reist verden rundt som hoppdommer. Nå er han klar for sin siste internasjonale, store oppgave: VM i skiflyging i Oberstdorf kommende helg. Elvsveen kan se tilbake på en innholdsrik karriere.

Dagen i dag

21.februar

Richard Millhouse Nixon var kjent som antikommunist, men han var også den første nord-amerikanske presidenten som besøkte det mørkerøde Kina. Han får skryt for sin utenrikspolitikk fra professor Geir Lundestad. Rep: Bjørn Vang.

Imamutdanning

Bør norske imamar få utdanninga si i Norge? Statsråd Tora Aasland er positiv til det som no skjer i Sverige, der ein vurderer å opprette eigen imamutdanning ved svenske høgskular. Slik skal imamane få nødvendig kunnskap om både svensk språk og samfunn. Men mange norske og svenske muslimar er skeptiske. Dei meiner deler av ei imamutdanning må leggjast til muslimske land.

Kåseri

Ingvild Wedaa Tennfjord: ”Spørreundersøkelsen”

Kommunal menneskehandel

Du er etterlyst og dersom du melder deg er dette en del av dusøren: 50 000 kroner, byggevarer for 5000 kr og jakt- og fiskekort. Kommunene vil ha deg. Reporter er Anne Line Abotnes.

Ensliges landsforbund krymper

Ensliges landsforbund sliter med rekrutteringen. Selv om det finnes nesten 900 000 single husstander i Norge, er få interessert i å organisere singellivet sitt i interesseorganisasjonen som arbeider for ensliges rettigheter i samfunnet. 

Spillavhengigheten halvert

Aftenposten skriver i dag at antallet spilleavhengige er halvert etter at automatforbudet ble innført. I 2005 begynt 549 personer på behandling mot spilleavhengighet, mens tallet var sunket til 275 personer i 2007.

Tallene kommer fram i en kartlegging fra Østnorsk Kompetansesneter.

Færre og færre bensinstasjoner

Priskrig har gjort at det i snitt de ti siste årene har blitt lagt ned en bensinstasjon hver femte dag. Administrerende direktør i Bensinforhandlernes Bransjeforening, Jan Carho, sier at det er priskrig som har ødelagt for de minste stasjonene.

- Hvis man ser på oversikten på priser rundt i landet, så skiller det 2,43 kroner per liter fra den billigste til den dyreste. Det er høyest pris på mindre anlegg som ikke kan være med på priskrigen, forklarer han. Carho mener at regjeringen må innføre et fraktutjevningstilskudd som kan hindre at prisforskjellene på bensin blir så store.

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 21.02.08

Kulturstrøm

  • Lauryn Hill til Oslo

    Artisten Lauryn Hill har lagt til 12 datoer i Europa på sin verdensturné. Nå er det klart at hun også gjør et stopp i Norge 11. desember i Oslo Spektrum. Turneen feirer 20 års jubileet til solodebuten hennes, «The Miseducation of Lauryn Hill». En del av billettsalget går til MLH Fund, som bidrar med støtte til prosjekter innenfor blant annet utdanning og helse ulike steder i verden (NTB). Youtuberen Nerdwriter lagde nylig denne hyllesten av platen.

    Lauryn Hill på Molde jazzfestival
    Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
  • Malte Skei Grande på Listhaug-vegg

    Natt til onsdag kom et nytt gatekunstverk opp på stedet i Bergen der bildet av Sylvi Listhaug hang. Denne gang av kulturminister Trine Skei Grande (V). Det er ikke den samme gatekunstneren som står bak, skriver Bergens Tidende.