Norgesglasset 21.02.07

Omfangsrike trær! - Disiplin i skolen del 3 - Vår daglige Beatles: "Long Tall Sally" - Vi klager for lite - Idrettens historie del 2 - Værkaos på Sørlandet - Havets rallar er eit skjellsord - Norges mest kjente reklameskilt - Hvordan liker du sjokoladen?

Hør: Norgesglasset 21.02.07.

Omfangsrike trær!

Det pågår for tida en konkurranse her i landet i regi av NRK P1 om å finne de tykkeste trærne rundt om i landet, de med størst omkrets. På Ytterøy i Nord-Trøndelag står en flere hundre år gammel, diger ask, forteller Nationen. Et tre som nok kan bli vrient å slå på tykkelsen. Bonde Lars Forberg beskriver det digre tuntreet sitt, mens rådgiver i Norsk Genressurssenter forklarer hvorfor noen trær blir så tykke. Reportere Thor Henry Bjor og Arild Opheim.

Disiplin i skolen del 3

Misfornøyd elev
Foto: Scanpix / SCANPIX

Enkelte skoler børster støv av gamle straffemetoder som gjensitting og kollektiv avstraffelse.

- En reaksjon på økt bråk og uro, sier Terje Ogden.

Forskningssjefen ved Adferdssenteret i Oslo mener lærerne velger de mest lettvinte løsningene på problemadferd. Reporter: Ann Jones.

Vår daglige Beatles:

"Long Tall Sally"

"Long Tall Sally" var et av stjernenumrene til The Beatles når gruppen holdt konsert. Sangen var skrevet av Little Richard, og den hadde en ganske så dristig tekst. Den handlet nemlig om en transvestitt!

Vi klager for lite

Vi klager for lite, hevder kommunikasjonsrådgiver Alf Bendik Bendixen, og derfor får vi dårlig service, fullt fortjent. Vi må bli flinkere til å klage når vi kjøper varer og tjenester vi ikke er fornøyd med. Reporter: Bjørn Vang.

Idrettens historie del 2

Lengst, raskest og sterkest. Dette er ideal i idretten, og de samme egenskapene er viktige i forsvaret. Thor Gotaas forteller om hvordan militæret var pådriver for idretten i Norge. Reporter: Stein S Eide.

Værkaos på Sørlandet

Vanskelige kjøreforhold i agderfylkene
Foto: Anne Torhild Nilsen / NRK

Kong Vinter har for alvor festet grepet på Sørlandet i dag. Vinteren kom brått og overraskende og har skapt snø-kaos. I snøføyka i Kristiansand; reporter Håvard Raustøl.

- Havets rallar er eit skjellsord

Dei har blitt kalla for havets rallarar, arbeidskarane som bygde fyr langs norskekysten på 1800-tallet. Men namnet "havrallar" er eit skjellsord blant etterkomarane til fyrbyggarane. - Det gir assosiasjonar til dei svenske rallarane som bygde jarnbanen i Norge på 1800-tallet. Svenskane var kjent for både å banne og drikke, medan dei norske fyrbyggarane var sterkt religiøse familiemenneske frå bedehusmiljø på Sunnmøre. Etterkomarane likar dårleg at forfederene blir samanlikna med fyll og fest, seier tidlegare fyrvoktar Asbjørn Nupen. Han fortel at Dalsfjorden på Søre Sunnmøre hadde ekstra mange fyrbyggarar på1800-talet. Norgesglassets reporter er Kjetil Lillesæter

Norges mest kjente reklameskilt

Det er Norges kanskje mest kjente reklameskilt, Tiedemanns Tobakks bilde av den piperøykende fiskeren med sydvest på hodet. To kroner og ei flaske sprit var betalinga Trondheims-fiskeren fikk for modelljobben, og selv fikk han aldri nyte godt av kjendisstatusen som han har fått i ettertid. På lørdag sender P2 en radiodokumentar om sigarettens historie i Norge, der nettopp denne fiskeren spiller en sentral rolle. Dokumentar-skaper Webjørn S. Espeland blir intervjuet av reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Hvordan liker du sjokoladen?

Liker du sjokoladen din varm eller kald, hel eller delt? En undersøkelse utført av Christian Alfsen i Freia viser blant annet at 40 prosent av oss foretrekker sjokoladen kald fra kjøleskapet, mens 43 prosent, flest kvinner, vil ha den romtemperert. Gjennomsnitttlig nyter vi omtrent 8,5 kilo sjokolade i året, men det er første gang vi får vite hvordan vi foretrekker å spise den. Reporter er Helen Hillevi Ruud.

Hør: Norgesglasset 21.02.07.

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

 • 40 millioner så nyttårskonsert

  Wienerfilharmonikernes konsert som hvert år sendes på NRK første nyttårsdag, gikk i år ut direkte til 42 land og et rekordstort publikum skriver Eurovision Broadcasting Union i et nyhetsbrev.

  Også i år ønsker Wienerfilharmonikerne alle et Godt Nytt År fra den gyldne salen i Musikverein. Dirigent er Christian Thielemann og balletten er koreografert av Andrey Kaydanovskiy
Kommentator i Wien er Arild Erikstad.
 • Utvider populært barnebokunivers

  Jeff Kinneys «En pingles dagbok» har hatt internasjonal suksess. På verdensbasis har bøkene solgt i 200 millioner eksemplarer. Nå kommer forfatteren med en ny serie fra samme univers, der det er Pinglas bestevenn som skriver dagbok, melder NTB.

  Forfatter Jeff Kinney
  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Tema
 • Låten som endret synonymordboka

  Sjarmtroll, tøtte, det svake kjønn: dette er noen av ordene oppført som synonymer for «kvinne» i Gyldendals synonymordbok i 1974. Artist Bente Geving forteller hvordan bandet hennes Amtmandens døtre med låten «Synonymordboka» bidro til en endring av dette oppslagsverket. Hør mer i NRK P2s Spillerom.

  Video Amtmandens døtre synger "Rett til Arbeid"