Hopp til innhold

Norgesglasset 20.12.06

Kan femåringen få mobil til jul? - 5 års holdbarhet på mobil - Smaken av Norge: Ribbe på pinne - Julekaker og spisepress - Per Inge Torkelsen kåserer - Sedler drar utenlands - De verste tobakksbyene - Hvilken pris kan du vinne? - Pinnekjøttet

Hør: Norgesglasset 20.12.06

Kan femåringen få mobil til jul?

5-åring med mobiltelefon
Foto: Per Kristian Johansen / NRK

I år vil 50 000 norske born få ny mobiltelefon til jul, og nokre av desse borna er svært unge. At heile 93 prosent av tolv- og tretten-åringane har sin eigen mobil, viser tal frå Forbrukerombudet at også 6 prosent av fem og seks-åringane har eigen mobiltelefon. Men mange foreldre er usikre på når borna er gamle nok til å ha sin eigen telefon. Heidi Arnesen Austlid i IKT-Norge seier foreldre ikkje skal ha dårleg samvit for å kjøpe mobil til dei små, fordi teknologi er ein naturleg del av kvardagen deira. Men ho ber likevel foreldre passe på at borna viser mobilvett.

5 års holdbarhet på mobil

Mobiltelefon
Foto: Borgen, Ørn E. / SCANPIX

Ein mobiltelefon skal vare i fem år. Det har Oslo Tingrett slått fast. Dermed er ein langvarig konflikt om reklamasjonfristen på mobiltelefonar avklart. Hittil har mobilprodusentar forholdt seg til ein reklamasjonsfrist på to år, medan forbrukarane lenge har krevd ein reklamasjonrett på fem år. - Dette er ein gledens dag, seier advokat Silje Westeng som har representert mobilkundane i retten. - Vi kjem truleg til å anke, seier Erik Andersen i Elektronikkbransjen. Denne bransjeforeninga har representert Nokia i retten.

Smaken av Norge:

Ribbe på pinne

Enda en oppskrift for å bruke ribberester. Radiokokk Inge Johnsen og Tron Soot-Ryen mariner bitene i soyasaus, stikker dem på hvert sitt grillspyd og serverer med peanøttsaus. Altså en asiatisk vri som ribbe passer veldig godt til.

Julekaker og spisepress

Kakebaking er den juleforberedelsen som kanskje gir mest oppvask, men som smaker best. Hver eneste jul blir smør, sukker og mel trillet og rullet til ulike bakverk som vi fyller oppi kakebokser, eller som vi spiser opp før selve julaften har begynt, og alle er enige om at jula ikke hadde vært den samme uten disse kakene. I følge tradisjonen skal det bakes sju sorter, men reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo lurer på om man egentlig kan kalle grilla sandkaker og seigemenn for julebakst?

Kåseri

Per Inge Torkelsen
Foto: Cornelius Poppe, Poppe, Cornelius

Per Inge Torkelsen kåserer: "Tannleger".

Sedler drar utenlands

En gang i tida ble bildekk produsert i Askim. Gummistøvler laget de vel også i Østfold. I dag lages det meste utenfor landets grenser. Sånn er det. Det er billigere. Siste nytt om utflagging er trykking av pengesedler. For snart er det slutt for seddelpressa i Norge. Reporter Thor Henry Bjor har snakket med direktør i Norges bank, Kristin Gulbrandsen.

De verste tobakksbyene

Sandnes er øverst med nesten en tredel røykere, viser undersøkelsen av TNS Gallup for Experian AS. Varaordfører i Sandnes mener forskerne må se bak tallene, for byen har lav dødelighet. I by nr to, Tromsø, mener samfunnsmedisiner Maja-Lisa Løchen dette ikke er ille, tallene går tross alt ned, mens folk i byen på tredjeplass, Bodø, beklager røykinga. Reporter: Bjørn Vang og Arild Opheim.

Hvilken pris kan du vinne?

Det har vært og er en rekke kåringer i året som har gått. Dagbladet kårer årets navn, Se og hør har kåret årets tv-navn og Nationen kårer årets bygdeprofil. Vi ser på de mindre kjente kåringene. Vet du for eksempel hva som ble årets fugl eller hvilken kåring Haugaland Villsaulag har holdt? Reporter er Astrid Engen.

Pinnekjøttet

Pinnekjøtt
Foto: Wenche Lamo Hadland / NRK

Salt og søtt er gode stikkord for julematen. Kaker og norsk tradisjonsmat. Salt tradisjonsmat. Sild, spekemat, pinnekjøtt, rakfisk, lettsaltet torsk; det er bare å ramse opp. Vi har snakket mye om salt i Norgesglasset denne uken. Våre forfedre fikk maten til å holde seg ved å salte den. Reporter Sjur Sætre har strødd om seg med saltet de siste dagene. Og han gir seg ikke!

Hør: Norgesglasset 20.12.06

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK