NRK Meny
Normal

Norgesglasset 20.11.07

Flest barn i byen - OBOS historie - Vår daglige Beatles: "I Want you (She's so Heavy)" - Bolida over vestlandet - HC Hanssen kåserer - Titanic lokket med 8000 sigarer - Varslere - Reineiere svindler staten - Heimelaga julegåver er in

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 20.11.07

Flest barn i byen

De fleste barn i Norge vokser nå opp i eller rundt de store byene, skriver Klassekampen. For noen generasjoner siden hadde de fleste bybarn røttene sine på landet. I dag er det ikke slik lenger. Det kan skape nye fordommer mellom by og land, mener Kjetil Sørlie ved Norsk institutt for by- og regionsforskning.

OBOS historie

Bjørn Bjørnsen

Bjørn Bjørnsen har skrevet bok om OBOS.

Foto: Sjur Sætre / NRK

Hele folket i hus var mottoet for OBOS, Oslo bolig og sparelag. I dag er over halvparten av Oslos hustander med. Siden begynnelsen i 1929 har OBOS bygget over 80 000 leiligheter. Men hvordan kan det ha seg at en halv storby ble med i et kooperativt boligbyggelag? Journalisten og forfatteren Bjørn Bjørnsen har nå kommet med første bind av OBOS historien. Han mener det var trass som skapte bolig kooperativet. Forfateren og reporter Sjur Sætre tar bussen mot Galgeberg og den første offisielle OBOS-blokka.

Vår daglige Beatles:

"I Want you (She's so Heavy)"

John Lennon mislikte en av sangene på albumet "Abbey Road" så kraftig at han nektet å være med på innspillingen av den.

Bolida over vestlandet

Var du utandørs i Rogaland i går kveld veit du alt kva dette handlar om, - rett før klokka ni eksploderte himmelen i eit voldsomt lys. Nokon augevitne seier dei såg ei kvit lyskule, andre såg eit blått lys. Nokon såg lyset dele seg i fleire glødande deler, og nokon høyrde eit drønn. Det heile varte eit par sekund, så var kvelden like svart som før.

Forklaringa er ein kombinasjon av masse, fart og friksjon. Styremedlem i Stavanger Astronomiske Forening, Leif Magne Svendsen, seier det kraftige lyset kom frå ein såkalla bolide. Det er ein liten stein som treff atmosfæren vår i stor fart, og som brenn opp av friksjonen den møter.

I motsetning til meteorar, eller stjerneskot, treff ein bolide atmosfæren nesten loddrett, og er difor mykje meir lyssterk enn ein meteor.

Kåseri

Halvard C. Hanssen kåserer: "Vi skal ikke ha det slik"

Titanic lokket med 8000 sigarer

Hvide Stjerne Linien

'Hvide Stjerne Linien's reklame for Titanic.

Foto: Bladet Samler & Antikk

"Jo større et skib er desto støere gaar de paa vandet, selv i storm er bevægelsen umerkbar på vaare skibe. Titanic er praktisk talt synkefrit"

Slik innledes en nylig gjenfunnet reklame-brosjyre fra høsten 1911. Reklamen er norsk og skulle lokke folk i Kristiania til å dra til Amerika, "over there".

For 3150 kroner på en auksjon fikk redaktør, Atle Kildebo, i Bladet samler og antikk tak i brosjyren fra "Hvide Stjerne Linien". Reklamebrosyjren er utgitt høsten 1911 bare noen måneder før Titanic skulle sjøsettes, og markedføringen var da allerede i gang i Kristiania. Reporter: Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Varslere

Kjenner du til kritikkverdige forhold på jobben og lurer på om du skal gå ut fortelle hva du vet - være en varsler? For to som har jobbet tett på fenomenet varsling går i dag ut og advarer mot å løpe til media uten å ha tenkt igjennom om en selv følger spillereglene.

Reineiere svindler staten

Kurt Oddekalv i Miljøvernforbundet hevder samene svindler når de melder antall rein som er tatt av rovdyr. Vi oppgir korrekte tapstall, svarer reineier og sametingspolitiker Jarle Jonassen. Han mener det er langt flere rovfugl og rovdyr enn staten og Miljøvernforbundet tror. Rep: Bjørn Vang.

Heimelaga julegåver er in

Elevane ved Sunnfjord Folkehøgskule i Førde i Sogn og Fjordane strikkar for harde livet. Lite bryr dei seg om at ein butikk forrige veke sa at heimelaga julegåver er ubrukelege og stygge. Nei, elevane lagar både vottar og sokkar med stor omtanke til heile familien.

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 20.11.07

Kulturstrøm

  • Seltzer på Paradise Hotel

    – Kall meg gjerne kulturpessimist, men i det kjendisfokuserte Norge anno 2018 er det kanskje blitt mange, spesielt blant de yngre, som gjerne kunne tenke seg å sjekke inn på et sånt hotell? Jeg bare spør, det er min jobb som blogger, skriver Thomas Seltzer som prøver å finne svar etter å ha tilbragt tid på hotellet i Mexico.

  • Brev fra Wagner selges i Israel

    Et brev fra den tyske komponisten Richard Wagner skal auksjoneres bort i Jerusalem. I brevet advarer Wagner mot jødisk påvirkning av kunsten. Han var kjent for sine antisemittiske overbevisninger, og var Adolf Hitlers favorittkomponist. Oppsetninger av Wagners musikk er ikke forbudt ved lov i Israel, men ingen orkestre velger hans verker. Det forventes ny Israelsk debatt om Wagner i forbindelse med brevsalget, skriver israelske medier.

    Brev fra Wagner på auksjonshus i Jerusalem
    Foto: MENAHEM KAHANA / AFP/NTB/Scanpix