NRK Meny
Normal

Norgesglasset 20.11.06

Er pizza norsk matkultur? - Samboende vil ikke gifte seg - Feilansettelser - Norges skredhistorie del 1 - Marianne Meløy kåserer - Flaskeforvirring - Livsfarlige fakkelbokser - Smaken av Norge: Fenalårsmørbrød - Vinen smaker kontaktlim, men vineksperten gir den en sekser

Er pizza norsk matkultur?

Hvor ofte plukker du med deg en gul og flat pizza fra frysedisken når du er i butikken? Og hvor ofte tar du med deg en gammelost? Selv om de fleste kanskje velger pizzaen heller enn gammelosten, så blir ikke frossenpizzaen regnet som et høyverdig matprodukt, i følge Matmerk som i disse dager utnevner enkelte produkter som ”matskatter”. Dette provoserer Stabburet-sjefen og Jan Ove Rivenes, som mener dette er matsnobberi. Men er Hardanger-epler og erter fra Ringerike mer høyverdige produkt enn pizza fra Stranda? Rivenes møter Matmerks direktør Randi Kvissel Haugen til debatt.

Samboende vil ikke gifte seg

Samboende menn nøler når bryllupsklokkene ringer, mens hans elskede sukker tungt. Dette er noe av det sosiolog Anne Reneflot har funnet i sine studier av samboere og deres forhold til ekteskap. Hennes rapport er akkurat ferdig. Og den viser at kvinner og menn tenker helt forskjellig på det å gifte seg. Elin Fossum Maritvold snakker med sosiolog Anne Reneflot.

Dyr feil

Ni av ti norske bedrifter innrømmer å ha ansatt minst én medarbeider som aldri burde vært ansatt. Det viser en undersøkelse i over 1000 norske bedrifter. Over halvparten av de spurte mener det sosiale miljøet lider som følge av feilansettelsene. Det er bemanningsselskapet Proffice som står bak undersøkelsen. Feilansettelser koseter bedriftene dyrt, sier administrerende direktør Per Bergerud i Proffice. Ved programleder Arild Opheim.

Norges skredhistorie del 1:

Skred

Det er den mest vanlige og mest alvorlige naturkatastrofe i landet vårt. Bare i løpet av de siste 400 årene har minst 4000 mennesker mistet livet i skredulykker. Forfatter og lokalhistoriker Astor Furseth har i over 10 år samlet inn fakta og forteller hva historien viser. Reporter er Thor Henry Bjor.

Kåseri

Marianne Meløy kåserer: "Juleshopping i Bangkok".

Flaskeforvirring

De nye reglene for håndbagasje for fly skaper forvirring. For hva gjør du med vinflasken som du får i gave rett før du drar til flyplassen, og hva med flaskene du kjøper i taxfreebutikken utenlands. Hvem kan garantere at de er forskriftsmessig forseglet? Reporter: Ann Jones.

Fakkelboksar er livsfarlege

Synshemma åtvarar no mot fakkelboksar som står plassert på bakken. - Husk på at vi ikkje ser faklane. Vi kan lett kollidere med ein fakkel og ta fyr, seier Hilde Gundersen i Trondheim. Synshemma Wenche Lier frå Nøtterøy har anmeldt ein restauranteigar, som plasserte faklar på fortauet.

Smaken av Norge:

Fenalårsmørbrød

Det blir litt sen lunsj i dag, når Tron Soot-Ryen og radiokokk Inge Johnsen setter hverandre i stevne igjenn i Smaken av Norge. I dag skal kokt egg uten skall bli lekkert smørbrød,

Vinen smaker kontaktlim, men vineksperten gir den en sekser

Nils Opsahl, tidligere vinkelner og i dag vinsmaker for avisa Tromsø, forsvarer bruken av mystiske vinord som kontaktlim, nordnorsk utedo, kjøttpølser og svigermor. Men på polet får han ikke støtte og forståelse, verken fra butikkbestyrer Pål Kristensen i Bodø eller fra kundene. Reporter: Bjørn Vang.

Hør: Norgesglasset 20.11.06

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

 • Lager «Buffy the Vampire Slayer»

  20th Century Fox Television skal lage en ny versjon av 90-tallsklassikeren «Buffy the Vampire Slayer», skriver Variety. Serien skal produseres av Joss Whedon, som også holdt i den originale serien. Serien handler om Buffy Summers (Sarah Michelle Gellar) som får et kall om å bekjempe vampyrer og etterhvert en hel mengde andre monstre. «Buffy, vampyrenes skrekk», som den het på norsk, gikk fra 1996 til 2003 og ble vist på TVNorge.

  Buffy The Vampire Slayer
  Foto: Handout © c.20thC.Fox/Everett/REX
 • Gard Nilssen ny Artist in Residence

  Gard Nilssen blir Artist in Residence i 2019, dette melder Moldejazz i en pressemelding. Nilssen omtales som en trommeslager med hjerte for jazz og improvisert musikk. Trommisen har sin bakgrunn fra jazzlinja på NTNU. Han har tidligere gjestet Moldejazz en rekke ganger med ulike band.

  Gard Nilssen
  Foto: Moldejazz