NRK Meny
Normal

Norgesglasset 20.10.06

Kjærlighetens bakgater del 6: Flere tegn på utroskap - TV-aksjonens historie - Lønningspils gir høyere lønn?! - Rettssak på internett

Kjærlighetens bakgater del 6:

Flere tegn på utroskap

Gutt og jente
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Endringer i humøret er vanlig hos personer som er utro. Det viser seg gjerne som humørsvingninger eller jevnt over dårligere humør.

- Som en forsvarsmekanisme kan den utro parten devaluere sitt eget forhold, det vil si sørge for å skape dårlig stemning hjemme for å rettferdiggjøre forholdet sitt på si, forklarer familieterapeut Frode Thuen.

Andre tegn på utroskap kan være uvanlig forfengelighet eller nye og uventede interesser.

- Det er også vanlig å være mindre nær og intim med partneren sin, fordi sviket føles ekstra tydelig i slike situasjoner, forteller Thuen.

Ved siden av å praktisere som familieterapeut er Thuen også professor i psykologi ved universitetet i Bergen, og gav i 2006 ut bok om temaet utroskap.

TV-aksjonens historie

Søndag er det tv-aksjon til inntekt for Leger Uten Grenser. Aksjonen er den 32. i rekken, men hvordan var det alt begynte? I 1974 fikk Flyktningerådet inntektene fra den første innsamlingen. Til sammen er det samlet inn 3,2 milliarder kroner til veldedige formål gjennom aksjonens historie. Men hva må organisasjonene gjøre for å få penger? Og hvilken kommune ligger øverst på årets statistikk? TV-aksjonens programleder, Christian Borch, står for historisk tilbakeblikk. Reporter er Astrid Engen

Lønningspils gir høyere lønn?!

Utepils
Foto: Knut Fjeldstad / Scanpix

Begrepet lønningspils betyr i utgangspunktet at du har fått lønn, men det kan også bety at du kan få høyere lønn! I alle fall hvis du er kvinne. I følge en amerikansk undersøkelse går nemelig kvinnens vei til karriere gjennom lønningspilsen. Undersøkelsen viser blant annet at kvinner som drikker alkohol tjener 14 prosent mer enn avholdskvinnene. Det som er sikkert er at vi kvinner drikker dobbelt så mye som våre mødre, fordi vi har blitt mer selvstednige, fordi vi tjener våre egne penger og fordi har tatt til oss kontinentale drikkevaner. Kort sagt, vårt økende alkoholforbruk skyldes karrierekvinnen.

Rettssak på internett

I fremtiden kan fanger, advokater og vitner møte i retten via internett. Domstoladministrasjonen tester nå bruken av videokonferanseutstyr i retten. - Det kan bety store kostnadsreduksjoner for samfunnet, forteller Ole Aasen i Domstoladministrasjonen. Lagmann Åge Rundberge tror ikke bruk av ny teknologi vil påvirke rettsikkerheten. -Personlig vil jeg foretrekke å møte ansikt til ansikt, sier forsvarsadvokat Petter Bonde ved advokathuset Feydt & Hamborgstrøm til reporter Øyvind Wik.

Hør: Norgesglasset 20.10.06

Norgesglasset NRK P1