NRK Meny
Normal

Norgesglasset 20.09.06

Bilfinneren - PCer stjålet på Dovre - Barn går ikke på epleslang lenger - Høstmiddag: Viltsauté - Per Inge Torkelsen kåserer - Roald Amundsen på auksjon - Kan bygdedyret avlives? - Piratkopier på nett - Norske heltar på disko

Bilfinneren

Jan Fløter
Foto: Thor Henry Bjor / NRK

Har du fått bilen din stjålet noe gang. Ingen hyggelig opplevelse. Og det skjer med mange av oss. I fjor ble det meldt stjålet 8613 biler. Selv om startsperre og andre nyvinninger har gjort det verre å stjele biler - så skjer det. Hver dag. Enorme verdier forsvinner - så store beløp at forsikringsbransjen i 1990 engasjerte et knippe pensjonerte politimenn til å prøve å finne igjen noen av dem. Og det har de klart; over 10.000 kjøretøy. Reporter Thor Henry Bjor møtte bilfinner Jan Fløter i Oslo.

PCer stjålet på Dovre

Det var mange i kommuneadministrasjonen i Dovre som ikke fikk gjort jobben sin i dag. I natt har tyver tatt med de fleste nyere Pc-er i kommunehuset, selv rådmannen satt igjen med bare tastatur. Tyvene hadde latt gamle PC-er og skjermer stå igjen, og visste hva de ville ha. Dette er det tredje større PC-tyveri i Nord-Gudbrandsdal på kort tid. Rådmann Lars Innset forteller at de meste viktige opplysninger ligger lagret utenfor PC-ene. - Likevel merkes det på arbeidet i kommunen. Reporter: Tron Soot-Ryen.

Barn går ikke på epleslang lenger

Frukttrærne får stå i fred for dagens unge. Færre og færre bruker høsten til å gå på slang. Nå frykter barnekulturforsker Thor G. Norås at tradisjonen med at unge forsyner seg med epler og plommer skal dø ut. Reporter: Johan Mihle Laugaland.

 

Viltsaute
Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Høstmiddag:

Viltsauté

Kjøtt fra skogens konge er hovedingrediensen når Inge og Tron lager viltsauté.

Kåseri

Per Inge Torkelsen kåserer: "Aylar".

Roald Amundsen på auksjon

Roald Amundsen
Foto: NTB

 

Ei unik samling med eigendelar som tilhøyrde polfararen Roald Amundsen forsvinn no ut av landet. Handskrevne brev, fotografi, bøker og kunst skal auksjonerast bort i London. Det er slektningane til Roald Amundsen som vil selje til høgstbydande. Auksjonshuset Christies i London reknar med at den unike samlinga til Roald Amundsen kan innbringe flere millionar kroner til slektningane. Reporter er Kjetil Lillesæter.

Kan bygdedyret avlives?

For de ferske oppmuntringsagentene venter det mange utfordringer når de skal ut og oppmuntre. Den aller største faren er møtet med bygdedyret. – Bygdedyret dreper alle former for nytenking og kreativitet, forteller kursholder og humørbonde Geir Styve. Men heldigvis så kan bygdedyret avlives på en effektiv og varig måte. Styve forteller at hvis man leter etter de positive tingene i stedet for å grave etter negativitet, så vil det ikke være gode levevilkår for bygdedyr lenger. Reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo snakker med en av de fastboende på Sauøya der kurset holdes, og han forteller om kampen mot de negative kreftene når man vil starte noe nytt.

Piratkopier på nett

Hittil i år har tollerene i Oslo og Akershus holdt tilbake over 18.000 piratkopierte produkter. Det er en 20-dobling på få år. Mange nordmenn bestiller piratkopiar på internett. Ofte klær, sko eller vesker. Men få vet at rettigheitshaverane til originalen kan kreve erstatning dersom du kjøper en slik vare. - Dessuten mister du varen du har kjøpt, påpeker Per Kirknes i Toll- og avgiftsdirektoratet. Til programleder Arild Opheim forteller Kirknes hvordan varene du bestiller på nett blir behandlet av Tollvesenet.

Norske heltar på disko

Då Bergenskunstnaren Silje Heggren leita etter dei norske heltane fann ho dei ikkje i historiebøkene. Ho fann dei på diskoteka, på pubane og i konsertlokala. Heggren seier det er ein mykje større bragd å klare seg i kvardagen enn å gå fort på ski, og ho vil mykje heller male ein full, glad nordmann på bar enn Marit Bjørgen.

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

  • Mistenker ikke noe kriminelt

    Politiet i Oman sier til SVT at de ikke mistenker at det har skjedd noe kriminelt knyttet til den svenske DJ-en og produsenten Aviciis (28) dødsfall. – Vi har all informasjon, og vi vet hva som har skjedd. Vi mistenker ikke noe kriminelt.