NRK Meny
Normal

Norgesglasset 20.08.07

Usikre skolestartforeldre - Smaken av Norge på tur: Krabbe - Vår daglige Beatles: "Strawberry Fields Forever" - Krisesenter får advokatvakt - Marianne Meløy kåserer - Svarte penger - Museinvasjon - Forhåndsstemme - Jobb mot fyll

Hør: Norgesglasset 20.08.07

Usikre skolestartforeldre

Skolestart 6-åringer

Skolen har forandret seg mye siden foreldregenerasjonen i dag gikk der. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Professor i pedagogikk Thomas Nordahl mener at skolen har forandret så mye siden foreldregenerasjonen i dag gikk på skolen og frem til i dag, at han vil at foreldrene skal gå på kurs før barna begynner på skolen. Har kommer også med gode råd til deg som har barn eller ungdom i skolen.

Smaken av Norge på tur:

Krabbe

På Hitra ligger Nord-Europas største anlegg for rensing og bearbeiding av krabbe. Her lærer Inge Johnsen og Tron Soot-Ryen rett behandling av ferske krabber av Frode Arntsen på Hitramat.

Vår daglige Beatles:

"Strawberry Fields Forever"

"Strawberry Fields Forever" er inspirert av barnehjemmet Strawberry Field, som lå et steinkast unna John Lennons barndomshjem.

Da George Martin skulle mikse "Strawberry Fields Forever" klippet han sammen to ulike innspillinger som gikk i to ulike tempo og tonearter. Men ved å pithce ned den ene, traff han tonearten og tempoet til den første.

- Det var med Guds velsignelse og litt flaks, uttalte George Martin i ettertid.

Krisesenter får advokatvakt

Mange kvinner som oppsøkjer norske krisesenter etter overgrep kontaktar ikkje advokat tidsnok. No har justisdepartementet sett igang prøveprosjektet Advokatvakta, og i haust tilbyr sju norske krisesenter gratis juridisk bistand. Etter overgrep kan kvinner trenge hjelp til alt frå voldsalarm og besøksforbod til separasjon og skifte, omsorg for barn, anmeldelsar og erstatningssaker. Mange overgriparar blir frifunne på grunn av for dårlege bevis og for sein anmeldelse, og justisminister Knut Storberget seier det difor er viktig å oppsøkje advokat så tidleg som mogleg.

Kåseri

 

Skuespiller Marianne Meløy

Marianne Meløy kåserer i Norgesglasset.

Foto: Per Kristian Johansen / NRK

 

Marianne Meløy kåserer: "Dameklubb"

Svarte penger

At nordmenn har hemmelige konti i utlandet er et voksende fenomen opplyser skattemyndighetene. Og det er snakk om store pengesummer. Skatteparadis som Sveits, Monaco og Lichtenstein verner om sine utenlandske bankkunder. - Men vi arbeider for at også disse landene skal gi fra seg informasjon om nordmenns pengeplasseringer, sier Avdelingsdirektør Sven Rune Greni i Skattedirektoratet. Reporter: Arild Opheim.

Museinvasjon

Den milde vinteren har sett musa i romantisk stemning. Spesielt i midt-Norge kryr det av smågnagarar no til dags, seier førsteamanuensis Ole Jakob Sørensen ved Høgskolen i Nord-Trøndelag til reporter Camilla Tjønn Thingvoll. Også sørlandet og Nord-Norge har i større grad enn tidlegare fått besøk av Mikke Mus. Forskarar veit lite om kvifor smågnagarbestanden svingar så mykje frå år til år, men Sørensen meinar lite sjukdom kombinert med ein mild vinter har satt fart i museproduksjonen. Sjølv om mange ser på musa som eit skadedyr er ho eit viktig måltid for dyr i område.

Forhåndsstemme

- Viktig for demokratiet at folk stemmer, gjerne på forhånd, sier ordfører Odd Tore Fygle i Bodø. Lisbeth Gavin forteller hvordan du gjør det, mens Lennart Mårli nekter å la reporteren stemme fordi han glemte legitimasjon. Reporter: Bjørn Vang.

Jobb mot fyll

Helge Johansen

Grynder og sjef Helge Johansen i SJE Sveis og Industriservice i Lier ansetter bare alkoholikere.

Foto: Sjur Sætre / NRK

De bokstavlig talt jobber fylla ut av kroppen, de ansattte på SJE Sveis og Industriservice i Lier ved Drammen. Fire av fem ansatte er alkoholikere, og grynder og sjef Helge Johansen har selv vært edru i 15 år. Han driver en bedrift som går godt uten noen som helst støtte fra det offentlige. Nå vil han hjelpe flere! - Som du har blitt hjulpet selv, skal du hjelpe andre, sier sjefen.

Ved reporter Sjur Sætre.

Hør: Norgesglasset 20.08.07

Norgesglasset NRK P1

 

 

Kulturstrøm

  • Christine hyller Avicii

    P3 viet hele programmet til den avdøde svenske DJen og produsenten Avicii, som gikk bort fredag 20. april bare 28 år gammel. Du får høre om hans liv, hans musikk og fra noen av de han inspirerte mest.

  • Norsk sopran får dansk pris

    Lise Davidsen er vant til å få gjeve priser – og kan nå føye til et dansk hederslegat på en kvart million kroner, oppkalt etter dronning Ingrid. Prisen deles ut 24. juni i konsertsalen i Tivoli, og blir personlig overrakt av danskenes dronning Margrethe, prinsesse Benedikte og dronning Anne-Marie av Hellas (NTB)

    Lise Davidsen
    Foto: Camilla Storvollen