Hopp til innhold

Norgesglasset 20.07.07

Katastrofebølge truer Lyngenfjorden - Tror vi vet mer enn vi gjør - Goldwing-treff - Tøybleier - Båtvett med Sildakongen: Sjømannsuttrykk - Høysesong for juletrær - Sommerfenomen: Grilldressen - Turister i norsk natur - Radio Røynda: Sjarm-ABC

Hør: Norgesglasset 20.07.07

Katastrofebølge truer Lyngenfjorden

Seks tusen kan rammes dersom Nordnesfjellet raser ut. Inga Johnsen er urolig, mens Jens Dalheim og Elise Larsen i Manndalen tar det med ro. Geolog Lars Blikra setter opp instrument for å måle hvor mye fjellet flytter seg, og Rolf Krag i fylkeskommunen sier de tar faren alvorlig.

Reporter: Bjørn Vang.

Tror vi vet mer enn vi gjør

Barn ser på bilde fra Afrika

Illustrasjonsfoto.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Nordmenn tror at de fleste folk i u-land ikke kan lese, har mangel på vann og har lite skolegang. Men er det egentlig sånn? En undersøkelse gjort av FNs utviklingsfond viser hvor lite vi nordmenn vet. Marianne Rønnevig i UNICEF tror media og katastrofer har mye av skylda og er redd for at uvitenhet gjør at vi gir mindre u-hjelp.

Goldwing-treff

Goldwing treff

Goldwing-treff.

Foto: Jørgen Pettersen / NRK

Folk i alle aldre og fra forskjellige nasjoner treffes i Steinkjer i helgen for å dyrke felles interesse. Det er sykkeltreff for dem med utstyr. 1,8 liters motor, godt over 100 hestekrefter og cruisecontrol. En av syklene kom til og med liten campingvogn. 82 år unge Christoffer Olsen og kona Karen er av dem som har vært hekta på Goldwing i mange år. Han kjører og hun kommanderer.

Tøybleier

Miljøorganisasjonen Grønn Hverdag oppfordrer folk til å bruke tøybleier for å spare miljøet.

De mener dagens nye teknologi gjør at det er mer miljøvennlig å bruke tøybleier enn det har vært før. Spesielt om man bruker bleier av økologisk bomull og miljøvennlige vaskemidler. Ebba Sommerfeldt er helsesøster og syns tøybleier kan være sølete. - Men det kan gi en spesiell nærhet til barnet, sier hun. Noen kommuner gir støtte til de som ønsker å benytte tøybleier. Reporter: Julie Worsøe-Walla

Båtvett med Sildakongen:

Sjømannsuttrykk

Styrbord, babord, akter og forut. - Dette er viktige uttrykk for å være sikker på sjøen, sier Sildakongen Arvid Otto Mørch. For å kommunisere raskt og effektivt med andre må en vite at en snakker om det samme.

- Om noen sier sving til venstre kan det fort bli galt dersom han som gir beskjed står med ryggen til bauen og egentlig mener babord. Dessuten heter det turn på sjøen når en skal svinge, et av mange av sjømannsuttrykkene som kommer fra engelsk språk.

Høysesong for juletrær

Julitre

På gården til Ole Lauglo utenfor Trondheim har juletrearbeidet pågått siden tidlig i vår.

Foto: Agnete Daae-Qvale Holmemo / NRK

Årets juletresesong er i full gang, i hvertfall for juletredyrkerne. Sommeren er den travleste tida i året, for da skal nemlig trærne klippes og friseres, ugresset lukes og juleformen komme frem.

På gården til Ole Lauglo utenfor Trondheim har juletrearbeidet pågått siden tidlig i vår.

- Den jobben som kommer når jula nærmer seg er liten i forhold til det som foregår nå om sommeren, forteller Ole Lauglo, mens han klipper og kutter greiner som er for lange eller som ser stygge ut. Faren, Anders, har holdt på med juletrær nesten hele livet, og hver sommer har han sommerjobb som dreng i juletrefeltet. Reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo besøker juletregården, i midten av juli.

Sommerfenomen:

Grilldressen

- Det viktigste er å ha det moro, med grilldressen på, sier Arild Weisser, pressetalsmann i Kragerø og Omegn Grilldressforening. Grilldressen finnes i alle slags former og farger, og det er ingen begrensninger for hvordan en grilldress skal se ut. Det ser imidlertid ut til at folk ikke vil innrømme at de bruker grilldress. De bruker heller benevnelsen joggedress. - Man skal jo kose seg litt og, sier Terje Schrøder fra Great Garlic Girls. Han mener en bra erstatning for grilldressen er et forkle, og kun det. Reporter: Julie Worsøe-Walla.

Turister i norsk natur

Utenlandske turister undervurderer farene ved norsk natur. Asfaltcowboyer fra Europa kommer til landet vårt for å utfordre både seg selv og naturen. Noen møter dessverre døden. - Mange av de utenlandske turistene som kommer til Norge er ikke vant med å ferdes i slik natur som vi har, sier Per Arne Tuftin, reiselivsleder i Innovasjon Norge.

Radio Røynda:

Sjarm-ABC

Finn Tokvam og Vetle-Ivar

Finn Tokvam og Vetle-Ivar.

Foto: Merete Høidal

Røynda-redaksjonen har vore på biltur i Sverige. Sist høyrde vi at Vetle-Ivar fekk svært god kontakt med skjønnheten Margareta, ekspeditrise på Godisfabrikken. No er han høgt oppe, og vil gjerne dele sine sjekketriks med redaktør Finn Tokvam og lyttarane.

Hør: Norgesglasset 20.07.07

Norgesglasset NRK P1

 

 

Kulturstrøm