NRK Meny
Normal

Norgesglasset 20.06.08

Globalt nødnummer for barn - Krøllalfa og internett - Dagen i dag 20. Juni - One-hit Wonder - Hagas brygge - Keikos grav får ikke mer penger - Aldrende akademikere - Fotballtrener, bestemor og NFF - Postkort fra livet

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 20.06.08

Globalt nødnummer for barn

FN-organisasjonen Den internasjonale teleunionen ber alle land om å opprette et felles nødnummer for barn, etter et forslag fra organisasjonen Child Helpline International.

- EU har oppfordret alle sine medlemsland om å opprette en sånn telefonlinje, og de aller fleste landene i Europa har dermed gjort det. En slik tjeneste er det behov for, for i 2005 og 2006 ble det hvert år registrert over 10 millioner telefonsamtaler til hjelpelinjer for barn, sier Anders Gynnild, som er avdelingsleder for FN-sambandet i Trøndelag

Krøllalfa og internett

På tjekkisk betyr det sammrullet sild, på hebraisk betyr det wienerbrød, men i Norge heter det krøllalfa. Kjært barn har mange navn, nå er det snart 40 år siden den første eposten ble sendt.

Dagen i dag

20. Juni

"Jeg angrer intet!" Det sa Arne Treholt ei uke etter at han fikk dommen på 20 års fengsel for spionasje og landssvik 20.juni 1985. I Innslaget hører vi også Torstein Treholt, Gro Harlem Brundtland og Kåre Willoch. Reporter: Bjørn Vang.

One-hit Wonder:

"Japanese Boy"

I vår serie om "One-hit wonders" skal vi i dag tilbake til 1981, da en skotsk sangerinne kledte seg ut som japaner og fikk en listetopper med "Japanese Boy".

Hagas brygge

Bjørn Johan Jacobsen kommenterer Åslaug Hagas avgang.

Keikos grav får ikke mer penger

Halsa Kommune på Nord-Møre vil ikke lenger bruke 50.000 kr årlig på å vedlikeholdes spekkhuggeren Keikos grav. Reporter er Pål Plassen.

Aldrende akademikere

Eldrebølgen skyller også inn over universitetene her til lands og gir forskningsmiljøene nye utfordringer. Uten at nye hoder kommer inn og ersatter de aldrende akademikerne vil forskningsmiljøene stoppe opp.

Fotballtrener, bestemor og NFF

"Ungene må få de beste trenerne!" Det mener styremedlem og tidligere spiller i Bodø/Glimt, Ola Haldorsen. Eirin Sund i Norges Fotballforbund sier barn får nok trening og konkurranse og mener bredden er det viktigste.Hun får støtte av Torill Sandslett , bestemor til tre små spillere i Bodø. Rep: Bjørn Vang.

Postkort fra livet

Min Oscar var ingen standard unge da han kom til verden. Han var sannelig vanskapt i ordets gamle forstand. Og allikevel så utrolig velskapt. Han kom slik han skulle være, min Oscar. Dagens postkort er sendt inn av Anne Dean-Refsum fra Oslo.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK