Norgesglasset 20.05.08

Trefestival i Bergen - Dagen i dag 20. Mai - Ryggsekkturister i flokk - HC Hanssen kåserer - Ikke-vestlige og helsehjelp - Busshistorien del 5 - Liverpool: Tragediene - Sanseløs

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 20.05.08

Trefestival i Bergen

Det er på tide å utfordre vårt syn på trebygg, meiner arrangørane av Bergen Internasjonal Trefestival. Folk frå heile verda er samla for å konkurrere -og boltre seg i 2,5 mil med trevirke i Bergen denne veka.

Dagen i dag

20. Mai

I år 325, i ein by ved Svartehavet, møttest for fysste gong kristne ledere frå heile Romerriket for å diskutere teologiske problemstillinger. Kyrkja var splitta og konfliktane stakk djupt. Ein mann såg med særleg stor uro på situasjonen, for keiser Konstantin hadde investert mykjy i kristendommen. Konstantin, som blir kalla den fysste kristne keiser, ville ha fred i kyrkja, og kalla inn til kyrkjemøte i Nikea. 20. mai starta diskusjonane.

Ryggsekkturister i flokk

Ryggsekkturister vil helst komme hjem med de mest originale historiene. Men så ender de opp med å reise i flokk akkurat som masse-turisten. Og masseturist er det ingen som vil være.

Kåseri

Halvard C. Hanssen kåserer: ”Sofabonde i hammocken”.

Ikke-vestlige og helsehjelp

Språkproblemer og manglende kunnskaper hos helsepersonell gjør at mange ikke-vestlige innvandrere får for dårlig helseoppfølging.

Legeforeningen med rapport om innvandrerhelse.Alle som bor i Norge har krav på grundig helsehjelp. Det slår Pasientrettighetsloven fast.Det bor omlag 230 000 ikke-vestlige innvandrere i Norge. Den norske legeforening legger fram forslag til hvordan helsetjenesten kan bedres for minioritetsgrupper. Ved reporter Sjur Sætre.

Busshistorien del 5

Bussene stjal passasjerer fra jernbanen og sjøtrafikken og dem nøt godt av at regeringa venta i det lengste med å sleppe løs privatbilene. Med kvinner bak rattet kjører nå bussen inn i en ny tid, etterkigstid og storhetstid. Reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo intervjuer forfatter av boka Norsk Rutebilhistorie, Gaute Losnegård.

Liverpool: Tragediene

Fotballtragedier i engelsk fotball har rekruttert mange norske supportere. I vår serie om Liverpool skal du få høre hvordan to store tragiske hendelser på fotballbanene har samlet nordmenns lojalitet og støtte til Liverpool.

Sanseløs

Enten ein mangla hørsel, lukt eller kanskje synet, så kan det ha stor innvirkning på livet. Reporter er Julie Worsøe-Walla.

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 20.05.08

Kulturstrøm

  • – Oppriktig og personlig portrett

    – Et fengende rot av en dokumentarfilm, skriver Filmpolitiet i anmeldelsen av «MATANGI / MAYA / M.I.A.». Filmen forteller historien om hvordan artisten Maya ble rapper og popstjerne. Hun er immigrant fra Sri Lanka og datter av en sentral skikkelse i den tamilske motstandsbevegelsen. Det har gitt henne drivstoff i karrieren i den kommersielle popbransjen, skriver anmelder Sigurd Vik.

    Artisten Maya
    Foto: Another World Entertainment
  • Norske 3D-klær først i verden

    Den norske digitale kleskolleksjonen «Neo-Ex» er de første klærne som kun kan brukes digitalt. – Vi ønsker å utforske hvordan mote kan eksistere i den digitale fremtiden, sier Ingeline Gjelsnes, markedssjef i Carlings til Melk & Honning. Alle inntektene fra den digitale kolleksjonen går til den veldedige stiftelsen WaterAid for å rette søkelyset på det store vannforbruket i moteindustrien.