NRK Meny
Normal

Norgesglasset 20.02.08

Spilleautomatene er borte - Bønn for Narvik - Hvor er hyttetaket? - Barn om femte og sjette bud - Innvandrar vil ha folkeavstemming om innvandring - Hva er det vi ikke får se på Folkemuseet? - Vil bo i smårutete idyll - Folk er som sauer

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 20.02.08

Spilleautomatene er borte

Spilleautomat

Lotteritilsynet har ingen kontroll over spilleautomatene.

Foto: Scanpix / Scanpix

Lotteritilsynet vet ikke hvor opptil 5000 spilleautomater er. Det ble ulovlig å spille på automatene i Norge i fjor, men det er fortsatt lov å kjøpe eller å selge dem. Dette kan føre til at det blir opprettet ulovlige spillebuler, der folk kan spille på automatene.

- Spillebulene er små svarte kjellerlokaler hvor folk kan spille i fred og ro, nesten som minicasino. Vi vet ikke hvor stort problemet er nå, men ser at det kan bli større etter hvert siden det ikke er kontroll på hvor spilleautomatene er, sier Karl Tonny Kvernmo, leder for landsorganisasjonen mot spilleavhengighet.

Bønn for Narvik

- Vi skal be for kommunen, politiet, de eldre og mange andre, sier major Ingrid Bjørke i Frelsesarmeen i Narvik. I tre sammenhengende døgn skal de be, og de er ikke alene: Narvik kirke, Smyrna pinsemenighet og Narvik Misjonskirke er med, og det er lov å be gode Terra-bønner, sier Bjørke. Intervjuer er Pål Plassen.

Hvor er hyttetaket?

Tenk deg at du kjem på hytta di - og oppdagar at absolutt heile taket er sporlaust forsvunne.

Slik er situasjon for Kjetil Nesse frå Balestrand i Sogn og Fjordane. Hytteveggane står aleine att, romma er fulle av snø og Nesse anar ikkje kvar taket har tatt vegen. Intervjuar er Pål Hovengen Plassen.

Barn om femte og sjette bud

Det er ikke lurt å slå noen ihjel, for da kan du få skyldfølelse hele livet og det er ikke noe godt. Slik tolker åtteåringen Monica Angel det femte bud.

- Og bryter du ekteskapsbudet kan nærhet bli ødelagt, og da blir Gud lei seg, sier hun. Monica får full støtte fra Magnus Olav Ravnå og Sebastian Emmanuel, elever ved Saltvern skole i Bodø.

Reporter: Bjørn Vang.

Innvandrar vil ha folkeavstemming om innvandring

Medard Kalisa

Medard Kalisa vil vite om nordmenn flest ynskjer han velkomen til Norge.

Foto: Gøril Grov Sørdal / NRK

Medard Kalisa vil vite om nordmenn flest ynskjer han velkomen til Norge. I ein kronikk i Bergens Tidende i dag tek han opp problemet med at mange innvandrarar ikkje blir integrerte i det norske samfunnet.

Kalisa trur løysinga er todelt. For det fyrste må dei som kjem til Norge sjølve jobbe hardt for å finne seg til rette. For det andre må nordmennene bidra meir aktivt, og engasjere seg meir i sine nye naboar. Men ingen kan tvingast til å hjelpe, og Kalisa meiner ei folkerøysting med eit ja-fleirtal vil motivere Ola og Kari Nordmann.

Sjølv kom han som flyktning frå Rwanda for seks år sidan, og i vår tek han avsluttande eksamen ved jus-studiet ved Universitetet i Bergen. Han seier spørsmålet om innvandring er så stort og viktig at folk sjølve må få bestemme.

Hva er det vi ikke får se på Folkemuseet?

Direktør ved Norsk Folkemuseum, Olav Aaraas.

Direktør ved Norsk Folkemuseum, Olav Aaraas.

Foto: Thor Henry Bjor / NRK

På Bygdøy i Oslo finnes det mange bortgjemte skatter. Ved Norsk folkemuseet er nemlig over halvparten av utstillingsarealet avlåst for publikum. Dørene er stengt og gardiner trukket for. Og sånn har det vært i 15 år, forteller museumsdirektør Olav Aaraas. Reporter Thor Henry Bjor.

Vil bo i smårutete idyll

- Dei unge ønsker seg koselige hus som skal vise at dei har eit trygt, vellykka liv, fortel Bjørn Erik Øye, partner i Prognosesenteret, som har gjort undersøkelsen Future Living.

Navna på dei tradisjonelle husa, til dømes "Lykkebo" frå Block Watne, forsterker tanken om eit idyllisk familieliv.

Folk er som sauer

Bristiske forskere har funnet ut at mennesker er flokkdyr som er lette å lede, uten at de selv er klar over det. Vi er rett og slett som sauer.

- Dette viser at vår uvilje mot å gå vår egen vei, ligger dypt i oss, sier kåsør Tron Soot-Ryen.

Norgesglasset NRK P1

Flere kulturnyheter