Hopp til innhold

Norgesglasset 20.02.07

Sløkte fjøsbrann med snøfresar - Disiplin i skolen - Vår daglige Beatles: "You Can't Do That" - Beredskapslager for korn - HC Hanssen kåserer - Kjendiser som vigselspersoner? - Problembarn styres av genetisk arv - Amundsens pol-film - Grip Fyr - eit fengsel i havgapet

 Hør: Norgesglasset 20.02.07

Sløkte fjøsbrann med snøfresar

Bonde slukket brann med snefreser
Foto: Jon Henrik Larsen

Ein bonde frå Lavangen kommune i Troms er blitt berømt landet over etter at fjøsen hans brann ned i går kveld. I stadenfor å tvinne tommeltottar medan han venta på brannmannskapet, køyrde den snarrådige bonden fram traktoren, starta snøfresaren, og gjekk laus på flammane med dødsforakt. Jon Henrik Larsen, som var augnevitne til brannen, seier bonden gjorde jobben så bra at brannfolka berre bidrog med ettersløkking. I halvannan time pøste bonden kilo på kilo med snø over den brennande bygningen, men måtte til slutt innsjå at fjøsen ikkje stod til å redde.

Alf Brustad, som har solgt landbruksmaskiner for Felleskjøpet i området i 40 år, seier han aldri har høyrt om noko liknande før. Han seier det var ein genistrek å komme på å bruke snøfresaren som brannsløkkingsapparat. Heldigvis var den gamle fjøsen var ikkje lenger i bruk, så hverken folk eller fe kom til skade i brannen.

Disiplin i skolen

Misfornøyd elev
Foto: Scanpix / SCANPIX

Norske elever er blant de mest bråkete i hele Europa. Det skyldes blant annet utydelige lærere, mener psykologiprofessor Terje Ogden ved Adferdssenteret i Oslo. Una Engtrø er oppgitt over at hun må oppdra andres barn.

- Det var ikke dette jeg ble lærer for, sier hun til reporter Ann Jones.

Vår daglige Beatles:

"You Can't Do That"

Beatlemania
Foto: Geoff Baker / AP

"You Can't Do That" ble hovedsaklig skrevet av John Lennon, og utgitt som B-side på singelen "Can't Buy Me Love" i 1964. I likhet med andre Lennon-låter som "Run For Your Life" og "Jealous Guy", var sjalusi temaet i låta.

Beredskapslager for korn

Flere steder i Norge finner en i dag kornsiloer. Disse oppbevarer kornet før det blir malt til mel og havner i brødet vi spiser. Men for ikke så mange år siden var det noen av disse siloene som ble fylt med korn som staten eide. Dette var beredskapskorn, fylt opp i beredskapssiloer. Årsaken til statens kornlager, var den kalde krigen som skremte mange.

- Vi mener det er på tide å ta opp igjen tanken om kornlager, særlig i forbindelse med klimatrusselen som henger over oss. Hvordan kan vi vite at den ikke vil ramme også kornavlingene i Norge? Torbjørn Skei er med i styret til Kornbøndenes interesseorganisasjon, og mener Norge igjen bør få beredskapslager for korn. Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Kåseri

HC Hanssen kåserer: "I fredens tjeneste".

Kjendiser som vigselspersoner?

I dag må du som ønsker å gifte deg borgerlig oppsøke sorenskriveren og bli gift på tinghuset. Men no vil Marianne Agdestein og Anniken Huitfeldt frå Arbeiderpartiet opne for at seremonien blir lagt til kvar enkelt kommune, og at kjente personar frå distriktet kan få utføre vielsane. Arild Opheim snakker med Stortingsrepresentant Marianne Agdestein.

Problembarn styres av genetisk arv

Barn med adferdsvansker styres i større grad av genetisk arv enn man har trodd, forteller Ragnhild Elise Ørstavik ved Folkehelseinstituttet. Bjørn Bredesen fra Vardø erfarer likevel at adopterte barn tar etter foreldrenes væremåte. Reporter: Bjørn Vang.

Amundsens pol-film

Filmfotograf Morten Skallerud
Foto: Thor Henry Bjor / NRK

Tenk deg å være filmfotograf i bitende kulde, i ulende vind, blant gneldrende bikkjer og humørsyke mannfolk for rundt 100 år siden. Ikke var det lite og kompakt utstyret de hadde med seg, fotografene som fulgte med på Roald Amundsens ulike ekspedisjoner i polare strøk. Men filmes skulle det, for samtiden og ettertiden.

Grip fyr
Foto: Dalsfjord fyrmuseum

Filmfotograf og regissør Morten Skallerud ved Norsk Filminstitutt forteller om arbeidet med å restaurere mengder av gamle filmopptak fra ekspedisjonene til polfareren Roald Amundsen. Resultatet er tenkt gitt ut på DVD-plater neste år. Reporter er Thor Henry Bjor.

Grip Fyr - eit fengsel i havgapet

- Grip Fyr var som eit fengsel. Det var den mest isolerte utposten i fyrvesenet, seier Asbjørn Nupen. Han tenesetegjorde i nesten 30 år ved fyrstasjonar langs heile norskekysten. - Fyret står på ein liten holme. I dårleg vær står sjøen metervis oppetter steinveggane, som er fleire meter tjukke. Inne i fyret må du stå på ein stol for å kunne sjå ut gjennom vindauget, fortel Asbjørn Nupen frå Folkestad på Sunnmøre. Største avbrekket i kvardagen var når postbåten kom ein gong i veka.

Hør: Norgesglasset 20.02.07

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober