NRK Meny
Normal

Norgesglasset 19.12.06

Nå blir vi kvitt stygg legeskrift - Besøksleiligheter i norske fengsler -Kritikk mot kvinnene på Sametinget - Kan julegavene droppes? - Middelhavsklima i desember - Gammelt skrot - Saltets historie del 2: Saltsmaken  - Flyplass-bryllup i Sverige - Me får ikkje nok ritual

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 19.12.06

Nå blir vi kvitt stygg legeskrift

Har du problemer med å lese resepten fra legen? Har legens stygge skrift kanskje ført til at du har fått feil medisin? Snart skal det bli slutt på dette. Fra 2008 kommer såkalte "e-resepter". Legen skriver resepten inn på datamaskinen. Via et datanettverk kan resepten leses av apotekene. Hvis du er litt distré, slipper du å passe på resepten. Tyver vil heller ikke kunne stjele den. Statssekretær Wegard Harsvik i Helse- og sosialdirektoratet forklarer hva eResept er. Reporter er Astrid Engen.

Besøksleiligheter i norske fengsler

Det skal bli lettare for born av straffefømte å bruke meir tid saman med foreldra sine i fengsel. Bakgrunnen er eit vellukka forsøksprosjekt ved seks av landets fengsel. Her er det laga såkalla besøksleiligheter, der innsatte kan være saman med borna sine i opptil tretti timar av gangen. Norgesglassets reporter Kjetil Lillesæter har vitja ei slik besøksleilighet ved Trondheim Fengsel, avdeling Leira.

Kritikk mot kvinnene på Sametinget

Jørn Are Gaski, nestleder i komitteen for oppvekst og utdanning på Sametinget mener sametingskvinnene burde reagere sterkere på overgrepsakene i Kautokeino. Gaski vrir fokus feil vei, svarer sametingspresident Ailo Keskitalo, som mener man må rette lyset mot overgriperne, ikke mot kvinner. Reporter: Bjørn Vang.

Kan julegavene droppes?

Mange forbinder kanskje jula med presanger og gaver, også før de kommer seg under juletreet. En svært sentral førjulstradisjon er nemlig anskaffelsen av disse, og evt. hyggen eller stresset som følger med. Noen satser kanskje på å lage selv, mens andre sverger til butikkene, og i del 2 av Norgesglassets serie om juleforberedelser, får vi høre hva folk egentlig synes er så viktig med disse julegavene. Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Kåseri

HC Hanssen kåserer: "Middelhavsklima i desember".

Gammelt skrot

Rustne gråtasser lever farlig om dagen. Tilbudet om gratis henting av gammelt jernskrot på norske gårder har virkelig tatt av, skriver Nationen. Nær 7000 bønder har til nå meldt sin interesse for å få kjørt bort gammelt skrot, opplyser kampanjeleder i "Hold Norge rent", Hilde Reitan. For nærmere informasjon om kampanjen: www.holdnorgerent.no. Reporter var Thor Henry Bjor.

Saltets historie del 2:

Saltsmaken

Vi lever uten gull, men salt det må vi ha. - Vi har så lett for å trekke frem det negative med saltet og glemme det postitive, mener Svein Erik Engebretsen. Han har jobbet med salt i mange år, og er levende opptatt av alt som har med saltets historie å gjøre. Tidligere ble saltet først og fremst ble brukt til å bevare maten, i dag handler det ofte om smak når vi tilsetter salt. Men vi kan ikke se bort fra at saltsmaken også var viktige for dem som levde før oss. Saltekspert Svein Erik Engebretsen og reporter Sjur Sætre strør om seg med salt også i dag.

Flyplass-bryllup i Sverige

I Sverige og en rekke andre europeiske land er det mulig å gifte seg på flyplasser. Hittil i år har 550 svenske par giftet seg på Arlanda Flyplass ved Stockholm, skriver Aftenposten. - Mange synes det er bra å kombinere vigselen med en påfølgende bryllypsreise. Dessuten slipper man den dyre bryllupsfesten etterpå, sier informasjonsrådgiver Helena Miller ved Arlanda Flyplass til reporter Kjetil Lillesæter. Gardermoen har vurdert å innføre et tilsvarende tilbud, men har valgt å konsentrere seg fullt og helt om luftfarten.

Me får ikkje nok ritual

Det eldste registrerte ritualet me kjenner til blei utført i ei grotte i Botswana for 70 000 år sidan. Eit av dei nyaste her til lands er feiringa av Halloween. Der det finst folk finst det rituale, og me er alltid opne for nye variantar. Det seier Arne Bugge Amundsen, professor i kunsthistorie ved Universitetet i Oslo.

Hør: Norgesglasset 19.12.06

Norgesglasset NRK P1

 

 

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK