NRK Meny
Normal

Norgesglasset 19.11.07

Nye regler for arveavgift - Norske ski del 1 - Vår daglige Beatles: "Something" - Suppe i sentrum - Marianne Meløy kåserer - Kommuner spekulerer - Tegneseriemuseet i krise - Lang vei til kvinnelige prester - Tegneseriemuseet i krise - Meleksport i 400 år

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 19.11.07

Nye regler for arveavgift

Dei fleste av oss kjem i løpet av livet til å kome borti arveavgifta. Men det kostar å overta ei hytte eller ein bustad - Tek du imot meir enn 250 000 kroner frå kvar av foreldra, må du ut med lommeboka.

Norske ski del 1

Visste du at det i mellomkrigstida var hele 80 skifabrikker i Norge? I dag er det bare tre igjen i hele landet. Forfattar og folkeminnegranskar Thor Gotaas sier han måtte forte seg å skrive boka "Skimakerne. Historien om norske ski", før kildene dør.

Vår daglige Beatles:

"Something"

Visste du at George Harrison ikke hadde tenkt å spille inn "Something", men bare ville gi den bort til en annen artist?

Suppe i sentrum

For 8 kroner kan du gi et varmt måltid til et fattig barn i Nordvest-Russland. I dag starter den årlige innsamlingsaksjonen der Røde kors samler inn penger til driften av suppekjøkken i landet. 6000 barn nyter daglig godt av dette tilbudet. President i Norges røde kors, Thorvald Stoltenberg delte ut suppe til forbipasserende og presse i Oslo sentrum og fortalte om behovet for innsamlingsaksjonen i dag. Reporter er Thor Henry Bjor.

Kåseri

Marianne Meløy kåserer: "Først og sist".

Kommuner spekulerer

De fire nordlandskommunene Narvik, Rana, Hattfjelldal og Hemnes har satset over seks hundre og femti millioner i det amerikanske bolig- og finansmarkedet. Det har de gjort etter råd og tilbud fra Terra Securities. Nå kan de risikere å tape alt. Reporter Bjørn Vang kommenterer.

Lang vei til kvinnelige prester

Før helga vedtok kirkemøtet å åpne for homofile samboende prester. Debatten ligner på mange måter debatten om kvinnelige prester. Mange mente det ville splitte kirken da den første kvinnelige prest ble utnevnt i 1961. Tron Soot-Ryen ser på hva som er sagt i debatten fram til i dag.

Meleksport i 400 år

I 400 år har bergenserene sendt 500 kilo mel til Øksnes kommune i vesterålen. Men hvorfor?

Tegneseriemuseet i krise

Vi nordmenn leser tegneserier som aldri før og har rekordmange norske seriekunstere å velge mellom. Men allikevel risikerer Norges eneste museum for tegneserier å måtte stenge dørene. Etter flere år med dugnadsånd og privat velvilje er kassa rett og slett tom, forteller styreleder Jan Petter Krogh til reporter Thomas Alvarstein Owe.

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 19.11.07

Kulturstrøm

 • Skryt til «Mission Impossible»

  Den nye «Mission Impossible»-filmen, som delvis er spelt inn i Noreg, får skryt av internasjonal presse. Det skriv VG. Rolling Stone Magazine, Los Angeles Times og Entertainment Weekly er blant dei som rosar filmen. Scena der Tom Cruise heng og dinglar utfor Preikestolen får mykje merksemd. Men Noreg er ikkje nemnt i filmen; fjellplatået er lagt til India.

  MISSION: IMPOSSIBLE - FALLOUT
  Foto: Paramount Pictures
 • Spillerom direkte frå Moldejazz

  Spillerom, NRK P2 sitt musikkprogram, sender live frå Moldejazz denne veka. I dag byr dei på live musikk og fuglekikking med hovudartisten Maria Schneider.

  Vi sender direkte fra Alexandraparken i Molde, der Moldejazz er i full gang. Programleder Tine Skolmen får besøk av aktuelle gjester og festivalmusikere på scenen. Dagens liveband: Ensemble Eliassen.
 • Ny studie om kvinner i film

  Mannlege kritikarar er meir skeptiske til filmar med kvinner i, enn kva kvinnelege kritikarar er, skriv The New York Times. Det viser ein ny studie frå San Diego State University. Studien tar for seg kritikkar publisert på nettstaden Rotten tomatoes. Forskarane finn at kvinnelege kritikarar i gjennomsnitt gir filmar med kvinner i ei vurdering på 74 prosent, medan dei mannlege kritikarane gir 62 prosent i gjennomsnitt til dei same filmane(stjerner og terningkast er gjort om til prosent i studien).