Norgesglasset 19.09.06

- Dyr tastefeil - Ukjent lottomillionær - Høstmiddag: Torsk og bacon - Språka våre døyr ut - HC Hanssen kåserer - Bifil utroskap - Hvordan bli en oppmuntringsagent? - Pynte seg for elgen? - Bjørn Sand 78 år

Dyr tastefeil

Nå skal det handle om sikkerhet og rettigheter ved bruk av nettbank og ei svært uheldig dame som ved en tastefeil mistet flere hundre tusen kroner. Det er Dagens næringsliv som bringer historien. Grete Fossbakk skulle overføre 500.000 kroner til datterens konto. Hun tastet feil kontonummer i nettbanken. Kunden som fikk beløpet tok umiddelbart ut pengene, - og gamblet bort det meste. Bankene mener Fossbakk må ta skylden alene. Reporter er Thor Henry Bjor og Arild Opheim.

Hør: Nettbankbrukerar treng bedre beskyttelse!

Fant ukjent lottomillionær  

Lottokuler
Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

En kvinne fra Farsund vant 8,1 millioner i Lotto, men svarte ikke når Norsk Tipping ringte for å fortelle det. Etterlysningen gikk til Norgesglassets lyttere, som klarte å finne den heldige vinneren underveis i sendinga.

Hør: Jakten på en lottmiliionær

Høstmiddag:

Torsk og bacon

Torsk og bacon
Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Torsk med rosmarin innrullet i bacon er dagens hovedrett, og mens Inge steiker fisken, lager Tron gulrotsalat med valnøtter.

- Dette kan serveres med ris eller pasta. Dropp sausen og kos deg, sier Inge.

Hør: Torsk og bacon

Språka våre døyr ut

I dag finst det om lag 6000 språk i verda. Truleg finst det berre halvparten så mange om 100 år. Professor i nordisk ved universitetet i Bergen, Gjert Kristoffersen, seier det er like katastrofalt at språk forsvinn som at dyre- og planteartar døyr ut. Kristoffersen meiner mange av dei truga språka kan reddast om det vert gjort eit forsøk.

Høyr: Språk døyr ut

Kåseri

HC Hanssen kåserer: "Senil dement".

Hør: Senil dement

Bifil utroskap

47-årige Rune bedro kona sin med ein annan mann. Same slags utroskap rammar tusenvis av norske par kvart einaste år, i følgje helseutvalget for homofile. Å være gift og samtidig leve ut sin homoseksualitet i det skjulte, er eitt av dei siste tabua i Norge. Lenge holdt også bifile Rune det skjult for kona si at han var tiltrukke av menn. Men for snart fire år sidan klarte ikkje Rune å leve på ei løgn lenger. Han fortel historia si til Norgesglassets reporter Kjetil Lillesæter.

Høyr: Bifil utroskap

Hvordan bli en oppmuntringsagent?

Geir Styve, Håkon Matre og Gro M. Horvei

- En oppmuntringsagent skal skape glede, glød og begeistring i bygdenorge, det forteller oppfinneren av agent-tittelen, Geir Styve. På Sauøya utenfor kysten av Trøndelag har han samlet over 20 personer som alle ønsker å smykke seg med tittelen. Forutsetningen for å bli agent er å bestå oppmuntringskurset til Styve og å gjøre minst en oppmuntrende handling hvert år.

- Oppmuntringssaken står ikke særlig sterkt i Norge, det vil være mye å ta tak i for agentene når de reiser hjem igjen, forteller Styve til reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Hør: Hvordan bli en oppmuntringsagent

Pynte seg for elgen?

Elg
Foto: Lise Gro Andersen / NRK

Mange jegere kler seg i grønt eller kamuflasje når de skal på elg- og hjortejakt. Som med mange andre fritidsaktiviteter, finnes det moter også i jaktmiljøet. Men er man vanskeligere å få øye på i grønn kamuflasje, og trenger man å pynte seg for elgen? Det er nemlig ikke sikkert at elgen ser forskjell på en kamuflasjejakke og en selvlysende refleksvest. Jaktredaktør i bladet Jakt og fiske, Ole Kirkemo, mener det er for mye sminke og utstyr når man skal på jakt. Sammen med reporter Astrid Engen dro han ut i skogen for å snakke om hvilke klær som er synlige for mennesker - og for elgen.

Hør: Pynte seg for elgen?

Bjørn Sand 78 år

Stutum og Totto Osvold
Foto: NTB, Scanpix

I helga utropte avisene Framskrittspartiet til landets største parti på meningsmålingene, og i dag fyller Bjørn Sand 78 år. Da lurer vel mange på sammenhengen. Nøkkelen til gåta heter Stutum; mannen som i tide og utide ringte til NRK og la for dagen et samfunnssyn som var noe mannssjåvinistisk. Mange av Framskrittspartiets politikere ble stemplet av Stutum den gangen. Arild Opheim snakker med Bjørn Sand, og vi får høre et gjenhør med Stutum og Totto Osvold.

Hør: Bjørn Sand 78 år

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

 • Mathias Calmeyer er død

  Skuespilleren, dramatiker og regissør Mathias Calmeyer har gått bort etter lang tids sykdom, melder Dagbladet. Han ble 57 år gammel. Calmeyer er sønn av skuespiller Joachim Calmeyer. Han etterlater seg kona Janne Langaas og to barn.

  Mathias Calmeyer
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • ZZ Top-musiker Dusty Hill er død

  Ifølge bandvennene i ZZ Top, Billy Gibbons og Frank Beard, døde Dusty Hill hjemme i Houston, Texas. Bassisten ble 72 år. – Vi er dypt lei oss over å høre nyheten om at vår venn, Dusty Hill, har gått bort mens han sov hjemme i Houston. Vi, sammen med en hærskare av av ZZ Top-fans over hele verden, vil savne din stødige tilstedeværelse, skriver bandet på sin Facebook-side.

  Dusty Hill
  Foto: Lionel Cironneau / AP
 • Blodig ekteskapskomedie fra Wirkola

  I filmen «I onde dager» er ekteparet, spilt av Aksel Hennie og Noomi Rapace, møkk lei hverandre, og begge har tenkt å drepe den andre på en hyttetur. En hemningsløs og kullsvart liten ekteskapskomedie fra Tommy Wirkola, mener Filmpolitiet. Terningkast 4.

  Fra filmen "I onde dager" av Tommy Wirkola. Axel Hennie og Noomi Rapace sitter på veranda og spiser og drikker vin om høsten
  Foto: SF Studios