Hopp til innhold

Norgesglasset 19.07.07

Ny førerprøve etter tre prikker - Dialekt i skriftspråket - Hval i Fanafjorden - Utrydda dyr: Villkveg - Kjersti Berge kåserer - Barn på besøk i fengsel - Ande Somby i Vajas - Bråk omkring Olav den Heilage - Hvem leser hva?

Hør: Norgesglasset 19.07.07

Ny førerprøve etter tre prikker

Prikksystemet på førerkort i Danmark har reddet 100 liv på et år og redusert hastigheten i trafikken betraktelig. Systemet er litt annerledes enn i Norge. Hvis du bryter en av seksten regler får du et klipp på førerkortet. Når du har fått tre klipp, blir du innkalt til ny førerprøve og teoriprøve. - Du er nødt til å bevise at du er i stand til å følge trafikkreglene, forteller dokumentasjonssjef i Sikker Trafikk i Danmark, Jesper Sølond. Det har nylig kommet frem at systemet i Norge ikke fungerer etter planen. Og Sølond mener Norge helt klart kan ta i bruk det danske systemet. Reporter: Julie Worsøe-Walla.

Dialekt i skriftspråket

Kommunikasjonsrådgiver Øyvind Vederhus i Netcom.

Kommunikasjonsrådgiver Øyvind Vederhus i Netcom tror vi treffes sjeldnere og derfor bruker mer dialekt i tekstmeldinger.

Foto: Astrid Engen / NRK

Vil vi få en trøndersk bibel om noen år? Kommer Harry Potter på nordnorsk? Stadig flere bruker dialekt når de skriver tekstmeldinger, men hva skjer hvis dialektene blir skriftspråk? I Trønderavisa får man lov til å levere bursdagshilsener på dialekt, men språkprofessor Finn-Erik Vinje tror ikke alt i avisene blir på dialekt. Språkprofessor Ruth Vadtvedt Fjeld tror vi kanskje får dialektskriftspråk om 150 år.

Hval i Fanafjorden

Et nesten 10 meter langt hvalkadaver har spredd en ufyselig lukt i Fanafjorden i Bergen de siste dagene. Kadaveret ble oppdaget tirsdag ettermiddag, og brannvesenet brukte hele gårsdagen på å leite etter hvalen. Frykten var at kadaveret skulle gå i oppløsning før det ble funnet. Det ville ført til grusom lukt og lokal forurensing av fjorden resten av sommeren. Først sent i går kveld ble kadaveret lokalisert, og slept ut på dypt vann. Reporter Johannes Morland var med på operasjon "hvalfangst" i natt.

Utrydda dyr:

Villkveg

Forfedrene til Dagros, villkveget, hadde røde øyne og tenkte seg ikke om to ganger før det gikk til angrep på et mennesket. Dette var kanskje ikke så veldig smart av villkveget, for snart begynte menn å jakte på dyret som en manndomsprøve. Ikke lenge etter var villkveget historie. Men zoolog Petter Bøckman forteller at forskere nå har avlet frem en slags versjon av dette villdyret.

Kåseri

Kjersti Berge kåserer: "Sommeren 1967 - Stadt".

Barn på besøk i fengsel

Barn som har enten mor eller far i fengsel får som regel kun tilbringe et par timer i uka med foreldrene sine. Når rommet er bittelite, vinduene ikke kan åpnes, lekene er ødelagt og møblene slitne, blir ikke besøket akkurat en hyggelig opplevelse. Foreningen for fangers pårørende mener norske fengsler er lite tilrettelagt for samvær med barn.

Ande Somby i Vajas

Urfolkfestivalen Riddu Riddu bygger bruer mellom samer og motstanderne våre, mener frontfiguren i Vajas, Ande Somby. Reporter: Bjørn Vang.

Bråk omkring Olav den Heilage

Ikke uventet er debatten omkring Stein Winges versjon av "Spelet om Heilag Olav" igang før stykket har hatt premiere. Mens Winge sier at miraklenes tid på Stiklestad er forbi advarer den fungerende biskopen i Nidaros mot å avkristne og ta mysteriet ut av stykket. Stein Winge har i sin tolkning lagt vekt på politikk og maktkamp.

Hvem leser hva?

Nordmenn kjøper mest kjendisblader, viser en ny undersøkelse gjort av Narvesen. Cecilie Kjenes er bladsjef i Narvesen, og hun understreker at kjendisstoff selger like godt over hele landet. - Mennesket som sosialt dyr føler et sterkt behov for sladderbladene, mener professor i medievitenskap ved NTNU, Kathrine Skretting.

Hør: Norgesglasset 19.07.07

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

 • Tupac-mistenkt siktet for drap

  Politiet i Las Vegas har arrestert en mann mistenkt i drapssaken etter at Tupac ble skutt og drept i 1996, melder nyhetsbyrået Associated Press. Han er siktet for drapet.

  Mannen har selv innrømmet i intervjuer og i en egen selvbiografi fra 2019 at han var i bilen da skuddvekslingen skjedde, skriver NTB.

  Tupac var bare 25 år da han døde.

  Tupac Shakur var også kjent som 2Pac og etter hvert Makaveli – og solgte over 80 millioner album på den tida da folk kjøpte fysiske plater.

  Han var involvert i flere skyteepisoder og var en del av konflikten mellom rapperne på øst- og vestkysten av USA.

  Tupac
  Foto: AP / NTB