NRK Meny
Normal

Norgesglasset 19.06.08

Sjekker psyken til seksåringer - Lynsesongen er i gang - Dagen i dag 19. Juni - One-hitWonder - Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer - Fattige barn i Norge - Postkort fra livet - Bibelen får saftigere språk - Fotball, barn og mødre

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 19.06.08

Sjekker psyken til seksåringer

Hamar kommune, som satser på psykisk helse, vil i prøveprosjektet "Vaksinasjon uten sprøyte" kartlegge den sosiale intelligensen til førsteklasseelever i to skoler. Målet er å ta tak i utsatte elever på et tidlig tidspunkt - som en slags vaksine mot psykiske problemer senere i livet. Gjennom ett år skal hver enkelt elevs sosiale kompetanse kartlegges.

Lynsesongen er i gang

I går skrev Agderposten om et eldre ektepar som opplevde at lynet slo ned i huset sitt. I juni i fjor ble det målt 8000 lynnedslag i Norge, og nå er lynsesongen i gang.

- I 2006 utbetalte forsikringsselskapene nærmere 500 millioner kroner i erstatning etter lynskader, mens for ti år siden lå utbetalingen på 114 millioner, så dette har åpenbart tatt helt av, sier assisterende informasjonsmedarbeider i forsikringsselskapet If, Emma Elisabeth Vennesland.

Frank Dahlslett som er forsker ved Sintef kan fortelle at lynsesongen startet i mai, og kommer til å vare ut august, og kanskje til september.

- Grunnen til at sørlandet har opplevd mye lyn i det siste kommer av at varmen har kommet, sammen med høy luftfuktighet, forklarer han.

- Det er ikke mye vi kan gjøre for å forhindre lynet. Som enkeltperson bør man helst trekke unna åpne plasser. Helst bør man sitte i bilen, for den gir størst sikkerhet, er rådet fra Dahlslett

Dagen i dag

19. Juni

For 98 år siden, den dag i dag, feira en kvinne i Washington faren sin. Om hun ga ham presanger som slips, nye sokker eller kanskje en blomsterbukett vet vi ikke. Men farsdagen i dagens samfunn, brukes for det den er verd i butikkene. Noe som kanskje har ført til et litt ufortjent rykte om at dagen er et påfunn fra handelsstanden.

One-hitWonder:

"Spirit In The Sky"

Det skal det handle om en låt som har vært på toppen av listene TO ganger - med TO forskjellige artister. Her får du historien om "Spirit in the Sky".

Kåseri

Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer: ”Nobody puts Baby in a corner”

Fattige barn i Norge

1000 barnefamilier i Norge med dårlig råd har fortalt om hverdagen sin . Dagen før skoleferien får du høre hvordan tynn lommebok farger alle livets sider.

Postkort fra livet

Å bli fotografert var en sjelden og høytidelig affære. Hva gjør man da, når de nye strømpene klør som om det er maur i dem. I dag reiser vi tilbake til 1952 i postkort fra livet.

Bibelen får saftigere språk

Det gamle testamentet skal nå ikles et nytt moderne språk. I den nye oversettelsen av det gamle testamentet går man rett på sak, med en direkte og saftig språkbruk, skriver Avisa Vårt Land. Her beskrives blant anna kjønnsdeler på menn og kvinner.

Fotball, barn og mødre

"Vi kan bli like god som Nederland!" Det mener niåringene Martin Antonsen og Brage Breivik på Bodø/Glimt sitt lag for niåringer. "Vi bryr oss ikke om elitefotball", svarer mødrene Heidi Øyvann og Else Snoen på sidelinja, mens fader Bjørn Nøstdal vil ha mer spissing og konkurranse. Rep: Bjørn Vang.

Norgesglasset NRK P1