NRK Meny
Normal

Norgesglasset 19.06.07

En av tre nordmenn ferierer i heimen - Nabokrangel i USA under unionsoppløysinga - Vår daglige Beatles: "Doctor Robert" - Ridder av St. Olavs Orden - HC Hanssen kåserer - Brunstig shetlandshoppe - 80 cm er for trangt - Norske oppfinnelser: Nøkkelkortet - Hushjelp hos Sigrid Undset - del 1

Hør: Norgesglasset 19.06.07

En av tre nordmenn ferierer i heimen

Det forteller Christer Thrane ved Høgskolen i Lillehammer. Årsaken til at dette er at det skrives for lite om heimeferie, mener han. Thrane sier også at våre ferievaner ikke er vesentlig endret i løpet av de siste år. Reporter: Bjørn Vang.

Nabokrangel i USA under unionsoppløysinga

Det var ikkje berre her heime nordmenn og svenskar rauk i tottane på kvarandre i 1905, også i USA var temperaturen høg. I norsk- og svenskamerikanske aviser var lesarinnlegga krasse, svenskane skulda nordmennene for å vere arrogante, medan dei oppmoda sine heimlege styresmakter til å gå til krig mot Norge.

Fyrstelektor ved Universitetet i Stavanger, Olav Tysdal, har undersøkt korleis unionstriden blei presentert i fire svenskameerikanske aviser. Han seier norsk- og svenskamerikanarar levde i fredeleg sameksistens frå midten av 1800-talet, men at unionstriden bidrog til ei splitting blant skandinavane i USA.

Vår daglige Beatles:

"Doctor Robert"

Doktor Robert Freymann hadde mer enn hundre kjente artister i pasientarkivet sitt. Han laget sin egen miks av amfetamin og vitamin, og han ble udødeliggjort av The Beatles.

Ridder av St. Olavs Orden

Hvis du har et ønske om å bli tildelt tittelen Ridder av Sankt Olavs Orden, må du ha gjort "utmerkede fortjenester av fedrelandet og menneskeheten". Det må sendes mange attester og anbefalinger i en søknad til ordenskanselliet. 48 personer har blitt tildelt en tittel fra Sankt Olavs Orden siden 2006. Kun 6 av dem var kvinner. Reporter: Julie Kristine Worsøe-Walla

Kåseri

Hallvard C. Hanssen kåserer: "Tukt og utukt"

Brunstig shetlandshoppe

På Hogde shettlandsstutteri i Onsøy i Fredrikstad er en hingst ved navn Greven i toppslag om dagen, og flere hopper er brunstige. Det betyr, dersom alt går som det skal, at noen nydelige shettlandsponnier blir født om 11 måneder.

80 cm er for trangt

Europeiske luftfartsmyndigheter ønsker å pålegge flyselskapene å gi pasasjerene bedre plass til beina.

- Folk blir både høyere og tjukkere, og for liten plass kan hindre rask evakuering i en nødsituasjon, sier luftfartsdirektør Heine Richardsen. Han påpeker også at trange flyseter og liten bevegelse kan føre til blodpropp. Om det blir et vedtak i EU må også Norge følge etter og i løpet av 5-10 år vil alle flyselskaper måtte rette seg etter de eventuelle bestemmelsene.

Norske oppfinnelser: Nøkkelkortet

Ei voldtektssak var utgangspunktet for det som seinare blei ei norsk suksesshistorie. I ein rettsak i USA kom det fram at kven som helst kunne låse seg inn på hotellrommet til kvinna som blei voldtatt. Produktutvikler Tor Sørnes ved TrioWing i Moss fekk då ideen til unike nøklar for kvar gjest - altså nøkkelkortet. Reportar var Øyvind Stefan Brunvatne og serien vart fyrste gong sendt i 1999.

Hushjelp hos Sigrid Undset - del 1

Sigrid Nordby

Sigrid Nordby (92) var hushjelpen til forfatter Sigrid Undset

Foto: Stein S. Eide / NRK

-Sigrid Undset røykte mykje, men eg såg aldri at ho drakk mykje. Det seier 92 år gamle Sigrid Nordby, som var hushjelp hos forfatteren Sigrid Undset på Bjerkebæk på Lillehammer på 30-tallet. 20. mai blei nobelprisvinneren Sigrid Undsets heim gjenopna som museum. Nordby er den einaste gjenlevande som kan fortelle korleis det var på Bjerkebæk då Sigrid Undset bodde der. Ho har vore blant dei viktigste kildane i gjenoppbygginga av museet. 92-åringen frå Trysil begynte som hushjelp hos Sigrid Undset på Bjerkebæk som 19-åring i februar 1934. Ho fekk jobben gjennom broren sin, som var privatsjåfør for Sigrid Undset .

 Hør: Norgesglasset 19.06.07

Norgesglasset NRK P1