NRK Meny
Normal

Norgesglasset 19.05.08

Island i krise - Dagen i dag 19. Mai - Hvem var Trygve Lie? - Marianne Meløy kåserer - Nye tiltaleformer - Busshistorien del 4 - Norges mest dedikerte Liverpoolfan - Postkort fra livet

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Island i krise

Ikke så stor krise på Island som norsk presse vi ha det til. Økonomiprofessor overrasket over krisemeldinger i norsk aviser. Reporter er Tron Soot-Ryen.

Dagen i dag

19. Mai

19. mai gikk britiske krigsskip inn i islandsk område for å beskytte britiske trålere. Island hadde utvidet territorialfarvannet til 50 mil, og det godtok ikke britene. Torskekrigen var i gang, forteller Tron Soot-Ryen.

Hvem var Trygve Lie?

Trygve Lie

Hvem var denne mannen?

Historikeren Guri Hjeltnes skriver nå på en biografi om FNs første generalsekretær; nordmannen Trygve Lie Han ble valgt den den 1. februar i 1946 og satt i stillingen til april 1953.

Trygve Lie fra Groruddalen fikk jobben med å bygge opp FN, som ble opprettet i kjølvannet av den andre verdenskrig. DA Trygve Lie kom til New York hadde FN ingen lokaler,men i løpet av eit par uker hadde Trygve Lie skaffet et midlertidig tilholdssted. Og i 1952 stod det moderne FN-hovdkvarteret på Manhattan ferdig, mye takket være den iherdige innsatsen til Trygve Lie.

Kåseri

Skuespiller Marianne Meløy
Foto: Per Kristian Johansen / NRK

Marianne Meløy kåserer: ”Bjofs”.

Nye tiltaleformer

Har De det bra i dag? "De -formen" er i løpet av få tiår nærmest blitt borte. Nå er vi "Dus" med de fleste utenom de kongelige. Norsk etnologisk gransking som er en underavdeling av Norsk Folkemuseum på Bygdøy utenfor Oslo har spurt 200 nordmenn om deres hilse- og tiltaleformer.

Førstekonservator Ann Helene Bolstad Skjelbred sier det virker som både gammel og ung bruker du og fornavn, men at vi alle reagerer på nærhet som ikke følers naturlig.Ved reporter Sjur Sætre.

Busshistorien del 4

Aldri har bussene vært så fulle som under 2. verdenskrig, i serien om bussens100 år i Norge handler det i dag om bussens rolle etter krigsutbruddet. Rutebilene måtte nå deles på av vanlige folk, og tyske og norske soldater. Forfatter av Norsk Rutebilhistore, Gaute Losnegård forteller at bussjåførene ble kastet rett inn i krigshandlingene. Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Norges mest dedikerte Liverpoolfan

I vår serie om Liverpool fotballklubb stopper vi i dag hos Norges desidert største liverpool-tilhenger. Tage Herstad er profesjonell supporter, som i snart fire år ikke har gått glipp av en eneste kamp med laget sitt og reiser over hele verden for å se dem spille. Han har flytta med familien sin til Anfield Road, et steinkast unna hjemmebanen Anfield. Der har han startet sitt eget firma som tar i mot kamp-sultne nordmenn, gir de ei køyeseng, kampbilletter og uforglemmelige opplevelser. Lidenskap og jobb har med andre ord smeltet sammen:

Postkort fra livet

Postkort fra livet
Foto: Montasje / NRK

I dagens Postkort skal vi tilbake til 1957 og førjulshandel i Harstad, signert Torun Fjeldheim fra Harstad.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

  • Norsk 1. plass i pressefrihet

    Norge er det landet i verden hvor pressefriheten står sterkest, ifølge Reporters Without Borders årlige pressefrihetsundersøkelse. USA faller to plasser på listen, fra 43. til 45. plass, under ledelsen av Donald Trump, som blant annet har kalt journalister «fiender av folket». Nederst på lista ligger Nord-Korea. Les rapporten her.

    Laster Twitter-innhold
  • Sjå Sigrid på Jimmy Fallon

    Sigrid Solbakk Raabe frå Ålesund spelte for nærmare tre millionar amerikanarar då ho opptredde på Jimmy Fallons «The Tonight Show» i USA i natt. Sjå videoen her.