NRK Meny
Normal

Norgesglasset 19.03.08

Lesestoff i påska - Hvordan utvikle et produkt - Dagen i dag 19. Mars - Postkort fra livet - Sjuåringer om påsken - Om Tibet - Kartleggerne del 2 - Kaniner - Fuglelopper

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 19.03.08

Lesestoff i påska

Ukeblad

Hva leser du i påsken?

Foto: Scanpix / SCANPIX

Har du kjøpt vekeblad i påska? Då er du mest truleg Venstre-velgjar, viser ei fersk undersøking gjort av Synovate. Overraskande, meinar Direktør i Magasin og Ukepresseforeningen Karen Eldbjørg Toven.

Hvordan utvikle et produkt

Dei siste åra har mange små matprodusentar spurt seg om det. Gardsmat har blitt populært, og mange vil prøve seg på marknaden. Men det er ikkje berre å laga noe godt så seljer det av seg sjølv. For om du veit at det smakar godt så må kunden også få lyst til å kjøpe. Når Mære Landbruksskole arrangerer kurs for gardsmatprodusentar har dei også eit smakspanel der småprodusentar kan få tilbakemelding både på smak, design og pakningsstorleik. Tron Soot-Ryen var med da Øyna Gårdsmat frå Inderøy i Nord-Trøndelag fekk sine varer testa.

Dagen i dag

19. Mars

Argentinere utkledd som søppelhandlere okkuperer øya South Georgia. Det er første fiendtlige handling mot Storbritannia, og førte kort tid senere til at Falklandskrigen startet.

Postkort fra livet

Postkort fra livet
Foto: Montasje: Tuva Tagseth / NRK

Dramatisk postkort frå livet, sjøfiskekonkurransen fekk ein nervepirrande prolog for ungguten Roar.

Sjuåringer om påsken

De som har vært slem i livet må bli fyrbøtere for Satan, det er den dystre beskjeden fra åtteåringen Magnus Olav Ravnå, elev ved Saltvern skole i Bodø. Han får støtte fra Martine Greyham, Monica Angel og Sebastian Emmanuel. Og det var en engel som blåste bort steinen så Jesus kom seg ut. Rep: Bjørn Vang.

Om Tibet

Marit Myrvoll, styremedlem i Den Norske Tibet-kommitte forteller om hvordan Kina undertrykker tibetanerne, og om sine møter med Dalai Lama, som er overhode for de 140.000 eksiltibetanerne verden rundt. Rep: Pål Plassen og Bjørn Vang.

Kartleggerne del 2

De første geologiske kartleggingene av Norge ble utført i sort dress, hvit skjorte og sløyfe i halsen, forteller historiker Anne Kristine Børresen. Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Kaniner

- Uka før påske får vi mange flere telefoner enn ellers fra folk som har funnet bortkomne kaniner, sier Hege Johansen, nestleder i Dyrebeskyttelsen i Oslo og Akershus. Den siste uka har hun fått elleve telefoner fra folk som har funnet en kanin. I løpet av de fire ukene før det, var samme tall to.

- Statistisk sett er økningen voldsom rundt feriene, når folk skal bort. Da er det lett å tenke at folk setter bort dyrene sine når de har planlagt en ferie der dyret ikke passer inn, sier hun.

Fuglelopper

Har du opplevd ein intens kløe i det siste? Då skal du ikkje sjå bort frå at fugleloppa har kome på besøk til deg. Insektet ligg i dvale om vinteren, men våknar rundt påsketider, fortel Ole Kjartan Larsen skadedyrteknikar i firmaet Rentokil til reporter Camilla Tjønn Thingvoll.

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 19.03.08

Kulturstrøm

  • – En svært talentfull artist

    Musikksjef i NRK P3, Mats Borch Bugge, sier Avicii har betydd mye for EDM og moderne dansemusikk: – Han var en svært talentfull produsent, artist og merkevarebygger, som har gått bort altfor tidlig.

    Musikksjefen i P3 sier det er en svært talentfull produsent og artist som har gått bort.