Norgesglasset 19.02.08

Ny laksekarriere - Nye bokmålsord - Krifa - for dei som ikkje vil streike - HC Hanssen kåserer - Kvalifisert gjetting - Varmegjennbruk i veksthus - Eldre og brannvern - Drapsforsøk mot Castro

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 19.02.08

Ny laksekarriere

Laks

Denne karen kan bli til konserveringsmiddel for mat.

Foto: NRK

Laks kan få ny karriere som konserveringsmiddel for mat. Dersom du sprayer laks på ferskmat, vil bakteriane verte angrepet og spist uten muligheter for å komme med motangrep.

- Vi bruker eit ensym, som heiter lysozym. Lysozym er noko alle dyr og også mennesker har, men det unike med lysozyma til laksen er at bakteriane ikkje har klart å komme opp med noko motangrep, dette er heilt ny kunnskap, fortel seniorforskar Inge W. Nilsen ved Nofima.

Saken er laga av Anne Line Abotnes.

Nye bokmålsord

Sekstiåtter, besteforelder og nettside. Ingen av disse ordene står i bokmålsordboka. Men takket være en ny innsamling av norske ord og tekster kan de komme med.

Krifa - for dei som ikkje vil streike

Heilt sidan den industrielle revolusjonen har arbeidarar gått til streik om det har vore nødvendig. Det er det eine virkemiddelet som alltid virkar, sjølv om det sjeldan er ein triveleg situasjon.

Men i morgon opnar ei heilt ny fagforening som lovar å aldri gå til streik! Krifa - Kristeleg Fagforening vil organisere norske arbeidstakarar som meiner streik er feil og øydeleggjande.

Men er det lurt å gi avkall på streikeretten?

Kåseri

HC Hanssen kåserer: "Svart løgn"

Kvalifisert gjetting

Hvert år i februar foretar influensaekspertene i Verdens helseorganisasjon en kvalifisert gjetting om hva slags influensavaksine man tror vil fungere neste høst og vinter for oss på den nordlige halvkule. Virusforsker Olav Hungnes ved Nasjonalt folkehelseinstitutt forteller om et globalt samarbeid med røtter tilbake til 1940-tallet. Reporter er Thor Henry Bjor.

Varmegjennbruk i veksthus

En tredjedel eller halvparten av strømregningen bør være mulig å spare, sier Gunnar Larsen, som er lektor ved Mære landbruksskole. Der skal de prøve et nytt system hvor de bruker sol- og kunstig lys til å varme opp en tank med vann og lecakuler om dagen, og gjenbruker den varmen om natten.

Eldre og brannvern

Halvparten av dem som har omkommet i brann i år er over 67 år. Norsk Brannvernforening er bekymret over brannsikkerheten for de eldre. - Dagens forskrifter er tilpasset friske mennesker, og ikke folk med nedsatt funksjonsevne, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim. Han vil at eldreomsorgen i kommunene skal ta mer ansvar for brannsikring hos eldre, men pårørende kan også gjøre en del.

Drapsforsøk mot Castro

Fidel Castro

Drapsforsøkene på Fidel Castro har vært utallige.

Foto: CHARLES PLATIAU / REUTERS

I dag har det altså blitt klart at den 81 år gamle revolusjonshelten og diktatoren Fidel Castro trekker seg etter 49 år ved makten. Og det at han går av med livet i behold, kan nærmest sees som en prestasjon. For drapsforsøkene på Castro har vært utallige.

Reporter Sjur Sætre søkte opp Cubas store sønn på internett og merket seg noen ganske så spesielle historier.

Hør: Norgesglasset 19.02.08

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

 • Fosse nominert til ungdomspris

  Jon Fosses «Det andre namnet» – en roman uten punktum – er blant de åtte skjønnlitterære bøkene som er nominert til Ungdommens kritikerpris 2020. Her er hele listen. De nominerte bøkene blir nå sendt til syv juryklasser i videregående skole rundt omkring i Norge. Elevene skal lese, diskutere og kåre vinneren. Prisen deles ut torsdag 12. mars 2020.

  De åtte nominerte til Ungdommens kritikerpris 2020.
  Foto: Foreningen Les!
 • Brenner for pressefrihet

  Selv har TV2-reporteren Kadafi Zamanhan kjent på rasisme og trusler her til lands, og vold og arrestasjon på jobboppdrag i utlandet, forteller han til NRK-programmet Drivkraft.

  Kadafi Zaman