Hopp til innhold

Norgesglasset 18.12.06

Minside - Smaken av Norge: BBQ-marinert ribbe - Hva skal man skrive i et julekort? - Marianne Meløy kåserer - Kjøp juletre i dag - Møblér et hjem gratis - Kystradioen - Saltets historie del 1: Salt til bevaring

Hør: Norgesglasset 18.12.06

Minside

Alt det offentlige har til deg og på deg, skal du nå få på ett sted på Internett. Siden heter Minside og er en personlig hjemmeside på nettet for hver enkelt av oss. Norgesglasset var på plass da fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys viste frem www.norge.no/minside . Reporter er Thor Henry Bjor.

Smaken av Norge:

BBQ-marinert ribbe

BBQ-marinert ribbe
Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Her kommer en ide til den som har ribberester, og ønsker å gjøre en vri. Radiokokk Inge Johnsen kommer med tips til en god BBQ-saus, og så er det bare å ha på i slutten av oppvarmingen av ribbebitene. Sterkt og søtt er godt til litt fet julemat.

Hva skal man skrive i et julekort?

Hver eneste desember blir omtrent 18 millioner julebrev og julekort fordelt i norske postkasser. Kortene er gjerne ment godt, med hilsner og gode ønsker for jula og det nye året. Men hvor spennende synes vi egentlig at disse kortene er? Og hva skal man skrive til personer som man ikke har hatt kontakt med siden sist man skrev et julekort til hverandre? Reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo har snakket med folk om hva de egentlig mener om denne førjulstradisjonen.

Kåseri

Skuespiller Marianne Meløy
Foto: Per Kristian Johansen / NRK

Marianne Meløy kåserer: "Julebrevet".

Kjøp juletre i dag

- Skal du sikre deg et pent juletre bør du slå til allerede i dag, sier daglig leder i Norsk pyntegrønt, Steinar Haugse. Han tror likevel det blir nok tre til alle, men at kvaliteten vil synke betydelig utover i uka. Til neste år kan det bli mangel.

Møblér et hjem gratis

Har du brukt alle pengene dine på leilighet og mangler penger til møbler? Ingen problem! Flere nettsider for kjøp og salg har en egen kolonne for ting som gis bort. Her kan du finne alt fra vaskemaskiner, via stuemøblement, til husdyr. Det meste kan du få hvis du henter det. Vi prøvde å møblere en leilighet uten å bruke penger. Reporter: Astrid Engen.

Kystradioen 100 år

Bli med på en historie i lyd som starter i 1906 med innføringen av SOS og åpninga av nordeuropas første trådløse gnist-telegraf i Sørvågen i Lofoten. Reporter: Line Gevelt Andersen.

Saltets historie del 1:

Salt til bevaring

Svein Erik Engebretsen
Foto: Thor Henry Bjor / NRK

Har du tenkt over at mye av maten vi spiser til jul som er salt? Pinnekjøtt, rakfisk, julesild, saltet torsk, fenalår og spekeskinke for eksempel. Norsk tradisjonsmat alt sammen, og mer eller mindre salt! Det kan hende også våre forfedre synes den salte smaken var god, men først og fremst var saltingen en måte å bevare maten på. Svein Erik Engebretsen er opprinnelig kjemiker, og har jobbet med salt i mange år. Han er levende opptatt av dagens bruk av salt og av salthistorie. Ved reporter Sjur Sætre.

 Hør: Norgesglasset 18.12.06

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm