Norgesglasset 18.10.06

De artigste annonsene - Sosialtiltak fungerer ikke - Kjøpesenterkonferanse - Snylter på studentrabattene - Per Inge Torkelsen kåserer - Syfilis i hver havn - Kveldsåpne sykehus - Jakta på det perfekte - Mekling i sivile saker fører fram

De artigste annonsene

Illustrasjonsfoto
Foto: Terje Bendiksby, Bendiksby, Terje

"Gal mann ønskes gitt bort!" er ordlyden til en annonse ei kvinne fra Steinberg nær Hokksund har lagt inn på web. "Forlovelsesringer selges – en fordel om dere heter Jens og Siri", sto det i en annen. Det fins ingen grenser for hva en kan finne i annonsene, og det meste kan byttes mot ved. Arild Opheim snakker med Nina Sandvold Brekke frå nettmarkedsplassen finn.no om artige annonser.

Sosialtiltak fungerer ikke

Kortsiktige tiltak for å få folk på langvarig sosialhjelp til å stå opp om morgenen fungerer dårlig mener forsker ved FAFO, Thomas Lorentzen. Det viser doktorgradsundersøkelsen hans hvor han undersøkte de 160 000 som mottok sosialhjelp i 1995. Han fulgte de samme personene via registre fram til 2000, og har konkludert med at sosialhjelpen fungerer på de aller fleste. Unntaket gjelder for de med langvarig sosialhjelp forteller han til programleder Arild Opheim. Det er for høye forventninger til aktiviseringstiltak og de er ikke nødvendigvis en hjelp.

Kjøpesenterkonferanse

Kjedene blir større og færre. Det spår Ståle Økland i firmaet Domene Fem som talte på konferansen "Kjøpesenter 2006" i Trondheim i dag. Han tror flere utenlandske kjeder vil komme til Norge i åra framover. Han mener det siden 1990 har skjedd en stille revolusjon i norsk varehandel med stadig nye kjeder. Nå kommer de store til å "spise" de små. Reporter: Tron Soot-Ryen.

Snylter på studentrabattene

Mange snylter på studentenes rabattgoder. Det forteller studierektorene Monica Bakken i Oslo og Ingrid Bergslid Salvesen i Tromsø. Ved Universitetet i Oslo er det 1500 som ikke har produsert et eneste studiepoeng de siste tre semestrene. Men snylterne får ikke stipend, sier Wenche Merli i Statens Lånekasse. Reporter: Bjørn Vang.

Kåseri

Per Inge Torkelsen
Foto: Cornelius Poppe, Poppe, Cornelius

Per Inge Torkelsen kåserer: "Skohorn".

Syfilis i hver havn

En pike i hver havn, myte eller fakta? Historiker Elisabeth Koren ved Universitetet i Bergen har studert helsetiltak rettet mot norske sjøfolk i perioden 1890-1939. –Tiltak mot kjønnsykdommer som syfilis og gonore stod sentralt hos norske helsemyndigheter, forklarer Koren. – Sjøfolk med kjønnsykdommer ble vist langt mer forståelse enn resten av befolkninga særlig kvinnene, sier hun i intervju med reporter Øyvind Wik.

Kveldsåpne sykehus

Direktør i Forbrukerrådet, Erik Lund-Isaksen
Foto: Sjur Sætre / NRK

I fremtiden kan det hende du slipper å ta fri fra jobben hvis du skal følge barnet ditt til sykehuset eller hvis du selv skal undersøkes! Flere sykehus vurderer både kveldsåpent og lørdagsåpent på mange slags avdelinger, skriver Aftenposten. I tråd med samfunnsutviklingen, sier direktør Erik Normann ved Akershus Universitetssykehus. Forbrukerrådet klapper i hendene over planene. Reporter i saken er Sjur Sætre.

Jakta på det perfekte

Me nordmenn er på jakt kvar einaste dag, året rundt, heile livet. Me jaktar på perfeksjon. Våre forestillingar om den perfekte kropp, det perfekte ekteskap og det perfekte liv jagar oss framover mot eit mål me aldri klarar å nå. Og i forsøket på å bli betre, skadar me oss sjølv, - me blir sjuke. Professor i almennmedisin, Eivind Meland, seier misnøye og sjølvevaluering er eit av dei største helseproblema me har i Norge. Han meiner me må ut av jakta på det perfekte og akseptere oss sjølve som me er.

Mekling i sivile saker fører fram

Vonde skilsmisser, nabokranglar eller arbeidskonfliktar havnar ofte i rettssalen. Men no skal partane få tilbod om megling først. Dette blir kalla for rettsmeglig i sivile saker. Målet er å hindre at konfliktane havnar i rettssalen. Og det viser seg å fungere: - Fire av fem sivile saker blir løyste ved mekling, utan at rettssak blir nødvendig, seier sorenskrivar Øyvind Smukkestad i Trondheim, til Arild Opheim. Norgesglassets reporter Kjetil Lillesæter har snakka med Janne Texmon, som har prøvd rettsmekling etter ein arbeidskonflikt.

Hør: Norgesglasset 18.10.06

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

  • Konserter kun i egen kommune

    Nå blir det igjen mulig å besøke konserter, teater og andre kulturbegivenheter – innenfor egen kommune. Områder med høyt smittetrykk, for eksempel Oslo, kommer ikke til å åpne for arrangementer ennå. Inntil videre gjelder også reglene om at det kan være maksimalt 200 personer til stede hvis det er fastmonterte seter. Ellers er grensen ti personer.

    Pressekonferanse om koronasituasjonen
    Foto: Vidar Ruud / NTB