NRK Meny
Normal

Norgesglasset 18.09.07

Aksjon trøtt drosjesjåfør - Smaken av Norge på tur: Fiskekaker - Vår daglige Beatles: "Flying" - Se opp for fremmede marihøner! - HC Hanssen kåserer - Ølklage - Flest barn med psykiske plager i vanlige familier - Flest barn med psykiske plager i vanlige familier - Har noen sett PIN-koden min? - Har noen sett PIN-koden min?

Hør: Norgesglasset 18.09.07

Aksjon trøtt drosjesjåfør

Trøtte drosjesjåfører på lange skift utgjør en fare i trafikken! Det sier kommunikasjonsrådgiver Kjersti Nordgård i Vegdirektoratet. Hun har selv opplevd at en drosjesjåfør sovnet på motorveien. I dag er Vegdirektoratetsfolk ute over hele landet for å få taxisjåførene til å stoppe og sove i tide. Reporter Sjur møter blant annet drosjesjåfør Jama Boshame i Oslo.

Smaken av Norge på tur:

Fiskekaker

På Krifofisk i Roan lager de fiskemat etter gamle oppskrifter, med mye fisk og uten tilsetningsstoffer. Radiokokk Inge Johnsen får vann i munnen når han steker fiskekaker og baconburger sammen med Astrid Nina Grydeland.

Vår daglige Beatles:

"Flying"

John Lennon serverte spaghetti med spade, Ringo Starr hadde med sin korpulente tante, og filmen ble sendt på britisk TV andre juledag 1967. Historien bak "Flying" forteller hvordan det gikk da The Beatles for første gang fikk slakt - av både publikum og kritikere.

Se opp for fremmede marihøner!

Har du sett en marihøne i det siste? Sannsynligvis er det en av de vanlige norske artene du da har sett, som akkurat nå leter etter et sted å overvintre. Arnstein Staverløkk ved Bioforsk Plantehelse på Ås har nå laget en oversikt over alle de 54 artene av denne populære billen som finnes i Norge. 8 av artene er uryddingstrua, blant annet av en utenlandsk, innvaderene marihøne:

- Det som er spesielt er at den kan ha forskjellig utseende, forteller Staverløkk.

- Den kan være orange med 20 prikker eller svart med to orange prikker. Ser du en slik marihøne, så meld fra til oss, oppfordrer han.

Kåseri

HC Hanssen kåserer: "Valget på bakrommet"

Ølklage

Norge diskriminerer utenlandsk øl. Det hevder ølimportør Arve Røys Stranden. Til Handelsbladet FK forteller han at han vil klage norske ølregler inn for det europeiske overvåkingsorganet ESA. Målet er at også det sterke ølet skal bli tilgjengelig i dagligvarebutikkene. Reporter: Ann Jones.

Flest barn med psykiske plager i vanlige familier

De fleste barn og unge her i landet som sliter med psykiske problemer, stjeler, mobber og skulker, kommer fra helt vanlige familier viser en ny undersøkelse utført av Folkehelseinstituttet. Målet med undersøkelsem var blant annet å finne mer ut om psykisk helse hos barn og unge og familiene deres.

Rundt 900 foreldre fra åtte forskjellige kommuner har vært med i undersøkelsen der de svarte på spørreundersøkelser og ble intervjuet fra barnet var et halvt år og fram til 14-15 års alderen. Forskningsleder ved Folkehelseinstituttet, Kristin Mathiesen, mener at fokuset på forebygging av problemet i større grad må rettes mot barn flest.

- Har noen sett PIN-koden min?

- 50-åra er bare en fiffig overtyre i forhold til det å bli 60. Det er mye blues å bli 60, sier Fred G Bergersen. Han fyller 61 år i dag, og markerer dagen med å gi ut sin første skjønnlitterære bok, ensamling selvironiske betraktninger over at alderen siger på, mens omgivelsene stadig endrer seg: Ny teknologi, nye sykdommer, nye passord, nye kvinner, nye brudd, nye politiske retninger....

- Frisørsallongene ser ut som laboratorier og bankene ser ut som snackbarer. Og hvor kommer egentlig alle de nye PIN-kodene fra?humrer Bergersen.

Astrologi og ansettelse

For å finne den rette medarbeider leter enkelte sjefer i stjernene etter svar! Og Nordmenn er skeptiske til dette, viser spørreundersøkelse gjort av Respons Astrologi bruker kunnskap om posisjonene til himmellegemer for å forstå, tolke og organisere informasjon om personlighet, egenskaper og hendelser. Mange kaller det overtro, og mange er skeptiske.

Vår journalist Vibeke Schjem ville vite litt mer om dette temaet. Hun kontaktet doktor i økonomi, og astrolog Gisle Henden og spurte han om han mener man kan få noe ekstra ut av det å bruke astrologi. Å forsvare astrologien er det ikke første gang Gisle Henden gjør. Etter at Aftenposten forrige søndag hadde oppslaget om at enkelte sjefer bruker astrologi når de skal ansette nye medarbeidere, har mange uttalt seg. Henden mener vi vet for lite om temaet, og at derfor er enkelte er skeptiske. Henden forteller også at når han stiller et horoskop, i denne forbindelse, så får han ikke bare levert en fødselsdato og sted, men han har også en times langt samtale med den han stiller horoskopet til. Selv har han stilt horoskoper for bedrifter og stilt horoskop for enkelte arbeidssøkere, men understreker at det ikke er mange, og at han ikke tror dette er utbredt blant norske bedriftsledere.

Norgesglasset NRK P1

 

 

Kulturstrøm

 • Lager «Buffy the Vampire Slayer»

  20th Century Fox Television skal lage en ny versjon av 90-tallsklassikeren «Buffy the Vampire Slayer», skriver Variety. Serien skal produseres av Joss Whedon, som også holdt i den originale serien. Serien handler om Buffy Summers (Sarah Michelle Gellar) som får et kall om å bekjempe vampyrer og etterhvert en hel mengde andre monstre. «Buffy, vampyrenes skrekk», som den het på norsk, gikk fra 1996 til 2003 og ble vist på TVNorge.

  Buffy The Vampire Slayer
  Foto: Handout © c.20thC.Fox/Everett/REX
 • Gard Nilssen ny Artist in Residence

  Gard Nilssen blir Artist in Residence i 2019, dette melder Moldejazz i en pressemelding. Nilssen omtales som en trommeslager med hjerte for jazz og improvisert musikk. Trommisen har sin bakgrunn fra jazzlinja på NTNU. Han har tidligere gjestet Moldejazz en rekke ganger med ulike band.

  Gard Nilssen
  Foto: Moldejazz