NRK Meny
Normal

Norgesglasset 18.07.08

Smugling inn og ut - Arkeologi del 6 - Dagen i dag 18. Juli - Historien om Gustav Vigeland - Kåseri - License to smoke- NRK 75 år - Postkort fra livet - Smaken av Norge

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 18.07.08

Smugling inn og ut

Det har blitt beslaglagt betydelig mer narkotika her til lands hitti i år i forhold til første halvår i fjor. Men også øl og fisk står på smuglermenyen. Underdirektør i Tollvesenet, Geir Høiseth tror at det smugles mer enn før.

- Skulle ønske jeg kunne svare entyde at vi gjør en sabla god jobb, men sannsynligvis smugles det nok mer, men vi forbedrer oss også.

Arkeologi del 6

Dei gode gamle dagane var ikkje berre gode sett i eit kulturhistorisk perspektiv. I dag går arkeologar metodisk og forsiktig fram, men tidlegare blei dynamitten flittig brukt. Dei mest effektive arkeologane opna gjerne tre gravhaugar på ein og same dag.

Medan nokon få utførte prikkfrie utgravingar som blir brukt i arkeologisk forskning den dag i dag, gjekk mange kulturminner tapt til eventyrarar og glade amatørar. Men har me kanskje noko å takke dei fyrste, brutale arkeologane for likevel?

Dagen i dag

18. Juli

"Han var lynende begavet, stram og effektiv, men også en grubler" sier en historiker om den beryktede mannen det handler om i Dagen i dag; landssvikeren Vidkun Quisling. Han ble født på denne datoen, 18.juli 1887.

Historien om Gustav Vigeland

Vi har kommet fram til aller siste episode om mannen som ble omtalt som både ualminnelig snill og djevelsk slu, nemlig billedhuggeren Gustav Vigeland.

Kåseri

Har ikke konsertarrangørene oppdaget at publikum eldes akkurat som artistene, spør kåsør Tron Soot-Ryen. Hvorfor må rockepublikum lide seg gjennom timers ventetid får å høre gamle helter?

License to smoke

Helseministeren i Australia foreslår å innføre røykesertifikat. Forskningsleder Karl Erik Lund fra Statens institutt for rusmiddelforskning ble overrasket da han hørte om forslaget.

-Jeg så nærmest på det litt som en aprilspøk. Forslaget er kuriøst, men ting som kommer i Australia kommer erfaringsmessig til Norge senere, sier forskninglederen, som likevel tror at et slikt forslag er urealistisk i Norge, til tross for at det er en god idé.

NRK 75 år

Gunnar Haugan

Han er kjent for blant annet innringingsprogrammet "Krake søker make" i NRK-radio. På sen kveldstid kunne lytterene ringe inn for å bytte bort ting. Men den aller første store radiosuksessen i NRK hadde han med satireprogrammet "Hørerøret i 1966 og 1967. Gunnar Haugan var initativtaker og redaktør for Hørerøret, som han laget sammen med blant andre Rolv Wesenlund, Harald Heide Steen Junior og Kari Simonsen.

Postkort fra livet

Enda en av de 12 Postkort-artistene har gått i platestudioet for å spille inn sin låt. Etter å ha lest mange historier på våre nettsider bestemte Marte Wulff seg for historie nummer 113, En vakker gutt. Norgesglasset reiste til platestudioet i Østfold for å finne ut hvordan hun fant frem til nettopp denne historien.

Smaken av Norge

Radiokokk Inge Johnsen og Tron Soot-ryen skal igjen friste oss ut på piknik - og som vanleg har dei ei spesiell gruppe i tankane.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

 • Saabye Christensen får Oslo-medalje

  Forfatter Lars Saabye Christensen tildeles St. Hallvard-medaljen, som er Oslo bys høyeste utmerkelse, for sin «verdifulle innsats for hovedstaden».– Det er en stor ære og glede å kunne motta St. Hallvard-medaljen, og det er også en like stor inspirasjon til å skrive og dikte videre om denne byen jeg er så nært knyttet til og setter så høyt, sier han ifølge NTBs pressemelding. Les Oslo kommunes begrunnelse for tildelingen her. (NTB)

  Lars Saabye Christensen
  Foto: Olav Døvik / NRK
 • Norsk 1. plass i pressefrihet

  Norge er det landet i verden hvor pressefriheten står sterkest, ifølge Reporters Without Borders årlige pressefrihetsundersøkelse. USA faller to plasser på listen, fra 43. til 45. plass, under ledelsen av Donald Trump, som blant annet har kalt journalister «fiender av folket». Nederst på lista ligger Nord-Korea. Les rapporten her.

  Laster Twitter-innhold
 • Sjå Sigrid på Jimmy Fallon

  Sigrid Solbakk Raabe frå Ålesund spelte for nærmare tre millionar amerikanarar då ho opptredde på Jimmy Fallons «The Tonight Show» i USA i natt. Sjå videoen her.