NRK Meny
Normal

Norgesglasset 18.07.07

Barnehjem anno 2007 - Medisin i det grøne: Revebjølle og nye plantemedisinar - Smaken av Norge på tur: Bondeomelett - Arkivsommer: Enslig mann på stranda i 1938 - Sommerens plageånder: Løpebillen - Kvinner sparer mindre enn menn - Vedhogst i blinde - Joikekurs for ungdom - Radio Røynda: Sverige

Hør: Norgesglasset 18.07.07

Barnehjem anno 2007

Tror du fortsatt at barn som bor på barnehjem sover i sprinkelsenger og sover i sovesal? I dag bor over 500 barn, i alderen 6 til 18 år, på norske barnehjem. Her lever de et liv som ikke skiller seg ut på noen måte, bortsett fra at at de lever med ansatte i stedet for foreldre. Barna går på skole, de gjør lekser og er sammen med kompiser på fritida. Barnehjemmet skal være et midlertidig hjem for barn som venter på å bli omplassert til et fosterhjem, en annen institusjon, eller komme tilbake til familien igjen. Daglig leder ved Hegglia Barnehjem i Trondheim, Sindre Fottland, lar reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo få komme på besøk og høre mer om hvordan livet foregår i et barnehjem anno 2007.

Medisin i det grøne:

Revebjølle og nye plantemedisinar

Kvar einaste plante er som ein kjemisk fabrikk, og mange plantestoff kan helbrede og redde liv. Men sjølv om mennesket har henta medisinar i naturen i tusenvis av år, veit vi endå berre ein brøkdel om kva som fins der ute. I dag er berre kvart tredje legemiddel laga av planter, men forskerar leitar ivrig etter fleire nyttige stoff i naturen. Éin plante som har vore brukt i skulemedisinen i fleire hundre år, og som fortsatt er svært viktig, er Digitalis Purpurea, - revebjølla.

Smaken av Norge på tur:

Bondeomelett

Daniel Hovde og Tron Soot-Ryen i hønsegården.

Daniel Hovde og Tron Soot-Ryen i hønsegården. Hønene gjemmer seg i gresset.

Foto: Norgesglasset / NRK

Daniel Hovde på Ørlandet har 2000 frittgående, økologiske høner. Inge Johnsen synes en vegetarisk bondeomelett med økologiske grønnsaker er på sin plass.

Arkivsommer:

Enslig mann på stranda i 1938

Bare man har god musikk, kan en som mann fint klare seg uten dame når man er på stranda. I allfall kunne man det for 70 år siden. NRK-veteran Hartvig Kiran snakker med en ekte strandløve med grammofonspiller i dette arkivopptaket.

Sommerens plageånder:

Løpebillen

Den okkuperer blomsterpotter og driver kjemisk krigføring mot alle som truer. - Løpebillen er en liten tøffing, sier biolog Alex Strømme til reporter Ann Jones. Og selv plageånder kan være nyttige: løpebillen spiser nemlig iberiasnegler!

Kvinner sparer mindre enn menn

Menn sparer mer enn kvinner. Det viser en undersøkelse som er gjennomført på vegne av postbanken. Hvor stor er egentlig forskjellen på hvor mye menn og kvinner sparer?

Vedhogst i blinde

Nina Hansen og Tobias Rudlende.

Nina Hansen hjelper og Tobias Rudlende (5 år) å hogge ved, selv om Nina ikke ser.

Foto: Jan Helge Svendsen, Blindeforbundet.

 

Hva ville du gjort hvis toåringen din sprang rundt i et rom uten at du kunne se ham eller henne? Hvordan er det å være på skoleavslutning uten å se hva sønnen opptrer med? Denne uken arrangerer Norges Blindeforbund familieferie for familier hvor én eller flere er synshemmede. Der er det flere foreldre som er blinde eller svaksynte, men har seende barn. Nina Hansen forteller hvordan det er å være synshemmet mor. Reporter er Astrid Engen.

Joikekurs for ungdom

"Joik har stor kraft!" hevder Lena Susanne Gaup, leder for joikekurs på urfolkfestivalen Riddu Riddu. Hun får støtte fra kursdeltakerne Sara West fra Kåfjord og Mats Pavall fra Fauske. Reporter: Bjørn Vang.

Radio Røynda:

Sverige

Finn Tokvam og Vetle-Ivar

Finn Tokvam og Vetle-Ivar.

Foto: Merete Høidal

I dag er det ein merkedag for den ferierande redaksjonen i Radio Røynda. Vetle-Ivar skal til utlandet for første gong. Han er med redaktør Finn Tokvam på biltur til Sverige, og første stopp er Godisfabrikken.

Hør: Norgesglasset 18.07.07

Norgesglasset NRK P1

 

Flere kulturnyheter