NRK Meny
Normal

Norgesglasset 18.06.08

21.000 hver på ferie - Menn i skjørt - Dagen i dag 18. Juni - One-hit Wonder - Kåseri - Innsidehandel - Jon Michelet om døden og evigheten - 50 millioner i minus - Postkort fra en produsent

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 18.06.08

21.000 hver på ferie

Nordmenn er glade i ferien sin, og i snitt planlegger vi å bruke over 21.000 kroner på sommerferien i år. Det utgjør til sammen 33 milliarder kroner, 11 milliarder mer enn hva Norge gir i Bistand i år.

- De aller fleste har råd til det, for i snitt får vi utbetalt 45.000 kroner i feriepenger. Så vi kan si at det å bruke såpass på ferien er som en premie til familien etter en lang vinter, sier forbrukerøkonom Ellen Dokk Holm

- Det kan lønne seg å sette av noen penger til en økonomisk buffer, eller å betale ned litt ekstra på bolig- eller forbrukslånet. Men feriepenger er jo etablert for at man skal nyte livet og ha en god ferie, så det beste rådet er å nyte ferien, sier hun.

Menn i skjørt

Er det klærne våre som styrer vår maskulinitet eller feminitet? Hvorfor er det da sånn at kvinner kan gå i dress, men at den vestlige mann ikke kan slappe av i skjørt?

Dagen i dag

18. Juni

Dagen i dag for 80 år siden, den 18 juni 1928 i Tromsø, var den siste gangen Roald Amundsen ble sett i live av andre enn mannskapet på et fransk fly. Ingen vet riktig sikkert hva som skjedde, men han og mannskapet på flyet Latham styrtet trolig i havet et sted ved Bjørnøya under letingen etter den italienske luftskipskonstruktøren Umberto Nobile. Roald Amundsen regnes av mange som den største polfareren av alle og han slutter ikke å fascinere. Ved reporter Sjur Sætre.

One-hit Wonder:

"Save Your Love"

Dagens One-Hit Wonder er "Save your love". Atle Nielsen og Bård Ose forteller historien bak døgnflua.

Kåseri

Dang Trinh kåserer: ”Belit deg!”

Innsidehandel

Hva er egentlig innsidehandel? Norgesglasset gjør et eksperiment og prøver å forklare deg det en gang for alle.

Jon Michelet om døden og evigheten

- Jeg er redd for å dø, men tror ikke på noe evig liv, sier forfatteren Jon Michelet. Han har skapt en landsomfattende debatt om tro og liv på internett. Der har Jon Michelet lagt ut nettboka "Brev fra de troende". Her ransaker Jon Michelet sin egen ateisme sett i lys av kristen tro. Han fordypet seg i eksistensiell spørsmål etter at han fikk en alvorlig hjertelidelse og deretter prostatakreft for noen år siden. "Brev fra de troende" er hittil lest av omlag 10 000 nettbrukere. Jon Michelet er nå friskmeldt. Norgesglassets reporter er Kjetil Lillesæter.

50 millioner i minus

Er det norske veibommene for vanskelige å forstå, eller vet utenlandske bilister at de er vanskelige å spore i ettertid? Statens Veivesen har sett seg lei på det de mener er snylting av bomavgifter.

Postkort fra en produsent

Artistene Hilde Heltberg og Kari Iveland er blant et knippe store norske musikknavn som denne sommeren går i studio for å spille inn låter til plata Postkort fra livet. Sangene lages etter inspirasjon fra publikums innsendte historier til NRK. Reporter Thor Henry Bjor har vært i platestudio og møtt mannen som produserer plata, Lars Håvard Haugen.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

  • Se NRKs dokumentar om Pushwagner

    I 2008 fikk Pushwagner mer enn ti henvendelser fra produsenter som ville lage dokumentar om kunstneren. Mannen som hadde mistet alt, og som ingen trodde ville kunne reise seg igjen. Men i 2008 skjer det ingen trodde var mulig, Pushwagner fikk sitt internasjonale gjennombrudd. NRK-regissør Kristin Rosenløw Eeg fulgte ham gjennom dette fantastiske året.

  • Maler for åpen scene

    I hele april har ni kunstnere fra ulike steder i verden bodd sammen og hatt Galleri Ramfjord i Oslo som sitt atelier. Anledningen for kunstmønstringa er galleriets 20-årsjubileum, forteller innehaver og daglig leder Elisabeth Ramfjord. I galleriets åpningstid kan besøkene kan se kunstnerne i arbeid, og resultatene kan sees i utstilling fra 5.–20. mai.(NTB)

    Laster Instagram-innhold