NRK Meny
Normal

Norgesglasset 18.05.07

Ousland på tur - Strutseving ny gourmetgrønnsak - Vår daglige Beatles: "Girl" - Slutt på moroa del 4: Fest på blå resept? - Mange røde dager i 2013

 

Hør: Norgesglasset 18.05.07

 

Ousland på tur

Polfarer Børge Ousland har lagt ut på en reise ingen har gjort på 110 år - i løpet av de nærmaste månedane skal han følge spora til Fridtjof Nansen og Hjalmar Johansen. Den strabasiøse hjemreisen deeres etter det mislykka forsøket på å nå Nordpolen, er av mange reknet som den tøffeste turen i polarhistoria. 1. mai starta Ousland på turen, etter å ha blitt fløyet inn til Nordpolen. Intervjuer er Arild Opheim.

 

Strutseving ny gourmetgrønnsak

I mange land regnes strutseving som en god vårgrønnsak. I Norge har vi liten tradisjon for å bruke denne planten som næringsmiddel. Nå ser forskere ved Bioforsk Øst Kise på om planten kan dyrkes og brukes her. De vil gjerne ha tilsendt planter fra hele landet for å forske på hvilke som er best å dyrke fram. Smaken på planten kan minne om asparges. Den passer til all slags mat , sier forsker Mette Thomsen ved Bioforsk Øst Kise. Den er næringsrik og dekorativ. Inneholder dobbelt så mye proteiner som andre grønnsaker og samtidig rik på fiber og umettede fettsyrer , lite av natrium. Dette gjør den spennende å satse på, sier Thomsen.

 

Vår daglige Beatles

"Girl"

I dag advarer vi mot sterke scener i "Vår daglige Beatles". Cynthia Lennon var sikker på at John Lennon skreiv i alle fall éin sang til ho: Det skal handle om den sensuelle sangen "Girl".

 

Slutt på moroa - del 4: Fest på blå resept?

Burde 17.mai skrives ut på blå resept? Felles fester og ritualer kan virke forebyggende på vår mentale helse, mener sosialpsykolog Arnulf Kolstad. I boka "Dancing in the streets" viser forfatter Barbara Ehrenreich hvordan fest og moro før i tiden ble foreskrevet for å kurere tungsinn. Reporter: Ann Jones

 

Mange røde dager i 2013

Nå gjenstår bare én ekstra røddag i mai, etter at Kristi Himmelfartsdag i år havnet på 17. mai. Reporter Øyvind Wik har undret seg over at noen år ser ut til å gi oss flere fridager enn andre. Selv om Norge ligger på røddag-toppen, er det jo plasseringen av de røde dagene i kalenderen som avgjør hvor mye fri vi får. Forlagssjef Erik Mathisen i Almanakkforlaget forteller at vi må vente helt til 2013 før røddagene gir oss full uttelling med maksimalt antall fridager.

Hør: Norgesglasset 18.05.07

Norgesglasset NRK P1