Hopp til innhold

Norgesglasset 18.03.08

Hvitvasking av penger - Amerikanske presidenter: Abraham Lincoln - Dagen i dag 18. Mars - Postkort fra livet - HC Hanssen kåserer - Skikk og bruk ved motoriserte gravfølger - Kartleggerne del 1 - Listeria og gårdsost - Rent vann

Hør: Norgesglasset 18.03.08

Hvitvasking av penger

Hvitvasking av penger eller rettere sagt kampen mot hvitvasking av penger er noe vi stadig hører om i nyhetene. Money laundering kaller de det i USA, og der har de operert med begrepet siden 30 tallet. I Norge ble det for alvor snakk om hvitvasking i forbindelse med kampen mot narkotika fra slutten av 80 tallet. Professor Paul Larsson ved Politihøgskolen i Oslo er kritisk til hvordan begrepet brukes. Han mener at mange av påstandene fra myndighetene om omfang og skader av hvitvasking ikke holder mål. Reporter Sjur Sætre har møtt ham.

Amerikanske presidenter:

Abraham Lincoln

Abraham Lincoln er det nærmeste USA kommer en nasjonal helgen.

Han er et ikon, og den største av alle amerikanske presidenter, sier professor Ole Moen. Han har skrevet bok om samtlige 42 presidenter og trekker frem at Abraham Lincoln torde å ta opp kampen mot slaveriet.

Den selvlærte advokaten Abraham Lincoln kom fra enkle kår og ble president i 1861. Han satt som president gjennom borgerkrigen. Ole Moen og reporter Sjur Sætre har valgt seg ut noen av USA 42 presidenter, og i dag er turen komme til Abraham Lincoln. 

Dagen i dag

18. Mars

18. mars 1968 er ein milepæl i norsk posthistorie. Denne dagen markerer overgangen frå hjerne og hukommelse til maskinell automatisering. Alt i kampen for å få posten fram dit den skal, - så fort som mogleg. Denne dagen ble postnummer innført.

Postkort fra livet

Postkort fra livet
Foto: NRK

Dagens postkort er stempla Steinkjer i Nord-Trøndelag og vi skal tilbake til 10. mars 1997. Ola Hofstad forteller.

Kåseri

Halvard C Hanssen kåserer: ” Den siste jomfru”

Skikk og bruk ved motoriserte gravfølger

Stein Rekadal reagerer på manglende respekt fra medtrafikanter ved motoriserte gravfølger. Men hva er egentlig reglene for hvordan vi skal oppføre oss?

Kartleggerne del 1

Den aller bitreste kontroversen i norsk vitenskapshistorie, og en ørefik, ble starten på kartleggingen av norske fjell for 150 år siden. Historiker Anne Kristine Børresen har skrevet historien om NGU, og sammen med reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo forteller hun om de første kartleggerene i Norge.

Listeria og gårdsost

Listeria i ost tok i fjor livet av 3 voksne og to ufødte barn. Saken ramme hele gårdostnæringen. Michel Lepage er fransk osteekspert, og Mære Landbruksskole hentet ham nylig til Norge for å lære opp ystere til å lage god og sikker ost. Tron Soot-Ryen var der.

Rent vann

Har du bora grunnvannsbrønn kan du rekne med at vatnet er trygt, bortsett frå om hytta ligg nær eit landbruksområde eller i eit område med stor aktivitet. Då bør du få sjekka vatnet for E.coli-bakterier.

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 18.03.08

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.