Norgesglasset 18.03.08

Hvitvasking av penger - Amerikanske presidenter: Abraham Lincoln - Dagen i dag 18. Mars - Postkort fra livet - HC Hanssen kåserer - Skikk og bruk ved motoriserte gravfølger - Kartleggerne del 1 - Listeria og gårdsost - Rent vann

Hør: Norgesglasset 18.03.08

Hvitvasking av penger

Hvitvasking av penger eller rettere sagt kampen mot hvitvasking av penger er noe vi stadig hører om i nyhetene. Money laundering kaller de det i USA, og der har de operert med begrepet siden 30 tallet. I Norge ble det for alvor snakk om hvitvasking i forbindelse med kampen mot narkotika fra slutten av 80 tallet. Professor Paul Larsson ved Politihøgskolen i Oslo er kritisk til hvordan begrepet brukes. Han mener at mange av påstandene fra myndighetene om omfang og skader av hvitvasking ikke holder mål. Reporter Sjur Sætre har møtt ham.

Amerikanske presidenter:

Abraham Lincoln

Abraham Lincoln er det nærmeste USA kommer en nasjonal helgen.

Han er et ikon, og den største av alle amerikanske presidenter, sier professor Ole Moen. Han har skrevet bok om samtlige 42 presidenter og trekker frem at Abraham Lincoln torde å ta opp kampen mot slaveriet.

Den selvlærte advokaten Abraham Lincoln kom fra enkle kår og ble president i 1861. Han satt som president gjennom borgerkrigen. Ole Moen og reporter Sjur Sætre har valgt seg ut noen av USA 42 presidenter, og i dag er turen komme til Abraham Lincoln. 

Dagen i dag

18. Mars

18. mars 1968 er ein milepæl i norsk posthistorie. Denne dagen markerer overgangen frå hjerne og hukommelse til maskinell automatisering. Alt i kampen for å få posten fram dit den skal, - så fort som mogleg. Denne dagen ble postnummer innført.

Postkort fra livet

Postkort fra livet
Foto: NRK

Dagens postkort er stempla Steinkjer i Nord-Trøndelag og vi skal tilbake til 10. mars 1997. Ola Hofstad forteller.

Kåseri

Halvard C Hanssen kåserer: ” Den siste jomfru”

Skikk og bruk ved motoriserte gravfølger

Stein Rekadal reagerer på manglende respekt fra medtrafikanter ved motoriserte gravfølger. Men hva er egentlig reglene for hvordan vi skal oppføre oss?

Kartleggerne del 1

Den aller bitreste kontroversen i norsk vitenskapshistorie, og en ørefik, ble starten på kartleggingen av norske fjell for 150 år siden. Historiker Anne Kristine Børresen har skrevet historien om NGU, og sammen med reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo forteller hun om de første kartleggerene i Norge.

Listeria og gårdsost

Listeria i ost tok i fjor livet av 3 voksne og to ufødte barn. Saken ramme hele gårdostnæringen. Michel Lepage er fransk osteekspert, og Mære Landbruksskole hentet ham nylig til Norge for å lære opp ystere til å lage god og sikker ost. Tron Soot-Ryen var der.

Rent vann

Har du bora grunnvannsbrønn kan du rekne med at vatnet er trygt, bortsett frå om hytta ligg nær eit landbruksområde eller i eit område med stor aktivitet. Då bør du få sjekka vatnet for E.coli-bakterier.

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 18.03.08

Kulturstrøm

  • Malte over kritisert gatekunst

    Lørdag kveld forsvant veggmaleriet av den jødisk-ortodokse mannen fra lekeplassen i Bergen. – Bør tenke seg nøye om før man tar ned et kunstverk, sier advokat og ytringsfrihetsekspert.

  • Bergen tok storeslem i korps-NM

    Bergen vant både innen brass og janitsjar i årets NM for skolekorps. Mesterkapet var digitalt. 66 skolekorps leverte inn bidrag.

    I 1. divisjon janitsjar tok Bergenskorpsene alle de tre første plassene og tapetserte pallen. Midtun Skoles Musikkorps vant, foran nabokorpset Skjold Skoles Musikkorps. Ulriken Janitsjar tok siste plassen på podiet.

    I 2. divisjon brass gikk Skodvin Skulemusikk til topps, med nyskrevet stykke av Kjetil Djønne.