NRK Meny
Normal

Norgesglasset 18.02.08

Tiggere - Karl Johan del 2 av 3 - Dagen i dag 18. Februar - Postkassefobi - Marianne Meløy kåserer - Hva må til for å bli uavhengig stat? - Frem fra glemselen: Lille Mor - Biltilsynet - Tomatsaus overalt

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 18.02.08

Tiggere i 60-års gave

Utenlandske tiggere har blitt et vanligere syn flere steder i Norge. Kvinner og menn med og uten trekkspill prøver å få vår oppmerksomhet og litt penger i koppen. Noen gir, andre gjør hva de kan for å få tiggerne bort. Adresseavisen skrev i helgen om ei bestemor i Trondheim. Hun samler inn underskrifter for å få tiggerne bort fra byen. Men vi mennesker er forskjellige. Helt sør i landet i Kristiansand har man også fått tiggerne på besøk. Og i ett hus like utenfor byen blir tiggerne ikke jagd bort, men invitert inn. Programleder Pål Plassen har snakket med Laila Østrem (60).

Karl Johan del 2 av 3

Stuer på rekke og rad, hushjelp og kusk. Husrekka på motsatt siden av Studenterlunden i Oslo var engang byens flotteste private boliger. Bli med kulturhistoriker Arne Lie Christensen inn i 1800-tallets overklassehjem langs Karl Johans gate. Reporter er Thor Henry Bjor.

Dagen i dag

18. Februar

Væpnet revolusjon, demokratisk sentralisme og proletariatets diktatur i fredelige Norge, det var det som sto på dagsorden for Sigurd Allern og Pål Steigan, to av lederne i Arbeidernes Kommunistparti marxist-leninistene. Rep: Bjørn Vang.

Postkassefobi

Regninger

Noen har angst for regninger, såkalt finansfobi.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Har du angst for å åpne regningene som dumper ned i postkassa? Eller kanskje du synes bare det å gå til postkassa i seg selv er en prøvelse? Da er du ikke alene. En fersk undersøkelse viser at 4 av ti nordmenn gruer seg til å åpne regningene sine og 19 prosent av oss lar gjerne være å åpne brevene i det hele tatt.

I 2003 kom en britisk rapport som ga navn til denne angsten for regningene, nemlig finansfobi, og antydet at så mange som ni millioner briter led av det. Leder i Gjeldsoffer-alliansen, Bengt Scheldt tror det er mange med samme diagnose også i Norge.

Kåseri

Marianne Meløy kåserer: ”Gerda hushjelp”

Hva må til for å bli uavhengig stat?

I går erklærte Kosovo seg som selvstendig stat. Nå vurderer alle verdens land om de skal anerkjenne den nye staten. En anerkjennelse innebærer at man oppretter diplomatiske forbindelser, enten ved egen ambassade eller ved at en ambasade i et naboland får ansvaret. En annen form for anerkjennelse er å bli tatt opp som medlem av FN. Det finnes flere områder i verden som har erklært seg selvstendige uten å bli anerkjent, forteller direktør ved Fredsforskningsinstituttet, Stein Tønneson. Det gjelder for eksempel Taiwan, som bare 25 land anerkjenner som "Republikken Kina". Nord-Kypros er et annet eksempel. Den tyrkiske republikken Nord-Kypros er bare anerkjent av Tyrkia. Områdene Sør-Ossetia og Abkhasia i Georgia er andre eksempler på landområder som i praksis styrer seg selv uten av verdens land godtar dem som egne stater. Dersom mange land anerkjenner Kosovo, kan det føre til at flere prøver å få samme status, sier Tønneson til reporter Tron Soot-Ryen.

Frem fra glemselen:

Lille Mor

Frem fra glemselen-platene ble produsert i perioden 1974 til 1985 og solgte samlet over en million eksemplarer. Per Johan Skjærstad i Løten står bak suksessen med disse skillingsvisene, og mandager forteller Skjærstad historien bak visene, -i dag: "Lille mor":

Biltilsynet

Audun Kalveland sikra seg domenet www.biltilsynet.no, då Statens Vegvesen kasta navnet i bosset i 1997 til fordel for det nye navnet Trafikkstasjon. No ringer folk døgnet rundt til Biltilsynet sin opplysningstelefonen, trass i at det kostar 14 kroner i minuttet. Og få klager sjølv om det viser seg at dei har ringt nokon heilt andre enn dei hadde tenkt å kontakte.

Tomatsaus overalt

Hva skal du ha til middag i dag? Sannsynligheten for at tallerkenen din med mat kommer til å inneholde tomat i en eller annen form er stor- For tomaten har erobret Norge, og det er vanskelig å gå i butikken uten at et av de utollig mange tomatproduktene havner i handlevogna.

Tomatsausen har nå blitt symbolet på moderne norsk middagskultur, mener matforsker Annechen Bahr Bugge. Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 18.02.08

Kulturstrøm

 • Lauryn Hill til Oslo

  Artisten Lauryn Hill har lagt til 12 datoer i Europa på sin verdensturné. Nå er det klart at hun også gjør et stopp i Norge 11. desember i Oslo Spektrum. Turneen feirer 20 års jubileet til solodebuten hennes, «The Miseducation of Lauryn Hill». En del av billettsalget går til MLH Fund, som bidrar med støtte til prosjekter innenfor blant annet utdanning og helse ulike steder i verden (NTB). Youtuberen Nerdwriter lagde nylig denne hyllesten av platen.

  Lauryn Hill på Molde jazzfestival
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Sammenligner Hjorth med Ferrante

  Det skorter ikke på godordene når Vigdis Hjorths roman «Arv og miljø» omtales av den britiske avisen The Guardian. Hjorth-romanen blir trukket fram av den britiske storavisen som en av de beste europeiske romanene som er på vei ut på det engelskspråklige markedet. Avisen omtaler boken som et kontroversielt familiedrama som har fått mye kritikerros hjemme, og spør om Hjorth kan bli den nye Ferrante på det engelske markedet. NRKs anmelder beskrev boka som rasende og klok, skjelvende og stringent da den kom, les anmeldelsen her (NTB/NRK).

  Vigdis Hjorth Arv og miljø
 • Malte Skei Grande på Listhaug-vegg

  Natt til onsdag kom et nytt gatekunstverk opp på stedet i Bergen der bildet av Sylvi Listhaug hang. Denne gang av kulturminister Trine Skei Grande (V). Det er ikke den samme gatekunstneren som står bak, skriver Bergens Tidende.