NRK Meny
Normal

Norgesglasset 18.01.08

Grüne woche i Berlin - Våpeneksport - Tvilling er vanlegare - Filmåret 2007 

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Grüne woche i Berlin

Inge Johnsen og Tron Soot-Ryen

Inge Johnsen og Tron Soot-Ryen er på besøk i Berlin.

Foto: Norgesglasset / NRK

Helt siden 1926 har man arrangert "Grüne Woche" i Berlin. Matprodusenter fra hele Europa samler seg på det enorme messeområdet som ligger i Spandau, Berlin. Norgesglassets matreporter Tron Soot Ryen har tatt med seg Norgesglassets egen radiokokk Inge Johnsen for å studere hvilke mattrender som preger Europa i 2008.

Våpeneksport

Noreg har aldri eksportert så mye våpen som nå. I 2007 solgte vi våpen for over 2 milliarder kroner, ein økning på 20 prosent frå året før. Og tro det eller ei - men vi eksporterer stadig meir til noen av verdens verste diktaturer. Reporter er Ingrid Stolpestad.

Tvilling er vanlegare

Det har aldri vært født så mange tvillinger tidligere som de siste årene. Det totale fødselstallet går ned, men flerlingefødsler, og da især tvillinger øker:

Filmåret 2007

Filminnspilling i Bergen.

Filmen 'Varg Veum' spilles inn i Bergen.

Foto: Erling Johnsen / NRK

Salget av kinobilletter til norske filmer på kino i fjor var på 1,7 millioner kroner. Dette er et av de beste tallene de siste 20 årene, men Kultur- og kirkeminister Trond Giske er ikke fornøyd.

- Vi har økt støtten til bransjen med 100 millioner kroner siden regjeringsskiftet, da får vi laget flere filmer, vi får laget større og bredere filmer, og da må vi forvente som publikum å få noe igjen, sier kulturministeren.

Han vil at det skal bli produsert 25 langfilmer i året, at norske filmer skal selge tre millioner billetter her til lands, og at norsk film skal vinne internasjonale priser. Disse målene skal bli nådd innen 2010, og for at det skal gå må det lager flere filmer, og kvaliteten og manus må bli bedre.

 

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

  • Seltzer på Paradise Hotel

    – Kall meg gjerne kulturpessimist, men i det kjendisfokuserte Norge anno 2018 er det kanskje blitt mange, spesielt blant de yngre, som gjerne kunne tenke seg å sjekke inn på et sånt hotell? Jeg bare spør, det er min jobb som blogger, skriver Thomas Seltzer som prøver å finne svar etter å ha tilbragt tid på hotellet i Mexico.

  • Brev fra Wagner selges i Israel

    Et brev fra den tyske komponisten Richard Wagner skal auksjoneres bort i Jerusalem. I brevet advarer Wagner mot jødisk påvirkning av kunsten. Han var kjent for sine antisemittiske overbevisninger, og var Adolf Hitlers favorittkomponist. Oppsetninger av Wagners musikk er ikke forbudt ved lov i Israel, men ingen orkestre velger hans verker. Det forventes ny Israelsk debatt om Wagner i forbindelse med brevsalget, skriver israelske medier.

    Brev fra Wagner på auksjonshus i Jerusalem
    Foto: MENAHEM KAHANA / AFP/NTB/Scanpix